Fuldt udbytte af gæstehuset

Intet gæstehus er så lille, at der ikke er plads til et halvtag over døren. Og er førstesalen udnyttet, kan der også laves en altan - fx som her i forbindelse med en udvendig trappe.

Intro

De andre nordiske lande har en årelang tradition for at overdække yderdøren til boligen.

Det er det, svenskerne kalder for en “forstuekvist”, men det er faktisk det samme, som vi i Danmark opfatter som et udvendigt, lukket vindfang eller en entre.

I realiteten fungerer “forstuekvisten” blot som en udvidelse af huset - så hvorfor ikke overføre denne praktiske opfindelse til det mindre gæstehus, hvor pladsen ofte er en anelse trang?

Halvtaget på dette gæstehus blev forsynet med brugte betontagsten fra en nabo, som var i gang med at lægge nyt tag på sit eget hus. Nærmest som et lykketræf viste det sig, at de “nye” sten stort set var identiske med dem, der i forvejen lå på hovedbygningen.

Altanen står på “stylter”

Samtidig har man konstrueret en hønsestige op til en hems, og her har man så indrettet sovepladser til gæsterne. Og ikke nok med det: fra hemsen fører en dør ud til en altan, hvor der er plads til et lille bord og et par stole.

Selve altanen står nærmest på “stylter”.

En alternativ løsning kunne være at indrette hele “førstesalen” til soverum og samtidig etablere adgang til den øverste etage via en udvendig trappe. Mulighederne er mange.

Stolperne under altanen er fx det idelle sted til at placere tøjsnoren til familiens vasketøj, eller når sengetøjet skal hænges til luftning - men du kan også placere en hængekøje - eller børnenes gynge mellem stolperne eller mellem væg og stolper.

SE OGSÅ: Anneks

Vejledning

01
Sådan bygges halvtaget 3 Trin

1

Halvtaget bæres ligesom altanen af to stolper på 100 x 100 mm. Resten kan udføres af 50 x 100 mm trykimprægneret tømmer med kryds af 38 x 56 mm lægter.

2

Halvtaget er her færdigt med spær og gavltrekant. På en dag med godt vejr kan du så nå at gå i gang med husets tag, lægge tag på halvtaget og opsætte skotrender. Så slipper du også for indtrængende vand.

3

Tagrenden fra halvtaget kobles på det øvrige hus’ tagrende. Bemærk også udskæringen i gavltrekanten - den var nødvendig for at undgå, at man støder hovedet mod.

02
Sådan bygges altanen 1 Trin

1

Altanen her “står” på to stolper på 100 x 100 mm. Resten er bygget af 50 x 100 mm trykimprægneret tømmer med kryds af 38 x 56 mm lægter. Gulvet på altanen er udført af 22 x 92 mm terrassebrædder.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Anneks