Elegant 1,8 m³ brændetårn

Vi bygger et elegant og velventileret skjul beklædt med lister til et standardbrændetårn på 1,8 m³, som du nemt kan gøre efter, alene og uden specialværktøj.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En lang weekend
Pris
4.200 kroner

Intro

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video

Vejledning

01
Et modulbyggeri fuld af gentagelser 6 Trin

Her er tale om et projekt, som ser mere kompliceret ud, end det er. Vi har lavet brændeskjulet, så det står elegant med et klassisk look. Vejledningen er dog strikket sammen, så du nemt bygger fire sider og et tag på samlebånd. Det betyder, at du hurtigt mestrer de nødvendige teknikker og selv kan samle hele herligheden på et par dage.

1

Forbered de fire rammer. Rammerne er ens og består af to lodrette rammestykker (B) skruet på to top-/bundstykker (D). I de tre faste rammer monteres også en midterstiver (C). Dørrammen er uden stiver.

2

Læg delene på et bord, og fiksér med tvinger. Rammerne skal samles, så 5,0 x 90-mm-skruer fikserer enden af top-/bundstykkerne (D) imod de lodrette rammestykker (B). Bor for, så træet ikke flækker

3

Fremstil en hjælpeliste på 38,75 cm, og placér den i rammen med enden mod det lodrette rammestykke (B). Placér midterstiveren (C), og brug 5,0 x 90-mm-skruer til at fiksere midterstiveren. Husk at bore for

4

Når rammerne er færdige, skal de males med træbeskyttelse. Derefter spænder du 200 cm lange målelister på siderne (B). Listerne skal være 2 cm højere end siderne.

5

Brug blyant og vinkel til at tegne beklædningsstykkernes (G) placering på målelisten. Øverste og nederste liste skal flugte med top-/bundstykkerne (D), og resten af listerne placeres med 2,5 cm’s mellemrum.

6

Beklædningsstykkerne sømmes fast med 2,5 x 55-mm galvaniserede søm. Brug tre søm pr. liste. Det færdige resultat bliver bedre, hvis du sørger for, at sømmene er i en lige linje.

02
Døren er næsten magen til siderne, bare lidt mindre! 2 Trin

Døren består af 27 dørlister (H), som fordeles oven på de 27 midterste beklædningsstykker (G).

Dørlisterne (H) er 0,5 cm kortere end (G), så de skal skubbes ind mod målelisten til venstre, så afstanden til målelisten på højre side er 0,5 cm. Der monteres desuden beklædningsstykker i top og bund af dørrammen, så de flugter med beklædningsstykkerne på siderammerne.

1

Placér de to lodrette dørstivere (J) 5 cm fra enden af dørlisterne (G). De lodrette lister fæstnes med to 4,0 x 35-mm-skruer i hvert led.

2

Skær skråstiveren (K) til, og fiksér den med én 4,0 x 35-mm-skrue pr. dørliste.

03
Vi samler stolper, vægge og dør 5 Trin

Næste skridt er montagefasen, hvor vi samler brændeskjulet. Men før du samler elementerne til et tårn, skal du sikre dig, at alle dele har fået tilstrækkelig træbeskyttelse.

Brændeskjulet står på fire stolpespyd. I dette tilfælde er de blot banket fast, men de kan også støbes fast.

1

Placér de to første stolpespyd (N), så de står med en siderammes afstand. Bank derefter stolpespyddene let på plads.

2

Mål op til de sidste to stolpespyd med en retvinklet plade eller tømmervinkel. Den indvendige afstand mellem spyddene er 91 cm. Nu skal de fire stolpespyd bankes i bund, og de skal selvfølgelig også stå i vater.

3

Sæt de fire stolper (A) i deres spyd. Montér derefter to midlertidige 10 cm høje klodser på hver stolpe. Sæt dem på de indvendige sider. Brug som afstandsklodser, der holder vægrammerne, imens du skruer.

4

Løft vægrammerne på plads en ad gangen, og fiksér dem med tvinger. Rammerne skal flugte med indersiden af stolpen og derefter skrues fast med fem 5,0 x 60-mm-skruer. Monter en ramme af gangen.

5

Sæt dørrammen på plads til sidst. Det er vigtigt, at beklædningslisterne (G) i toppen og i bunden af dørrammen flugter med beklædningsstykkerne på de faste vægrammer.

04
Tag og gulv 6 Trin

1

Nu skal taget samles. Til det formål samles først en ramme af to rammestykker til tag (E) og tre rammestykker til tag (F), der skrues sammen ligesom vægrammerne. Husk at bore for.

2

Fiksér først den ene tagplade (L) til rammen, og søm den fast med 1,8 x 40-mm-dykkere. Vend derefter det hele på hovedet, og sæt den anden plade på. Giv derefter taget træbeskyttelse.

3

Tagets øverste kant forstærkes. Skær fire vinkelprofiler (M) i smig, og lim dem på overkanten af taget med frostsikker monta-gelim. Profilerne skal skæres i 45 grader og måle 115 cm fra spids til spids.

4

Løft taget på plads, hold fire tagvinkler (P) på plads, og tegn op, hvor de skal sidde. Tag taget af igen, og skru vinkelbeslagene fast med 4,0 x 35-mm-skruer. Skru derefter beslagene fast til stolperne (A).

5

Døren sættes fast med tre hængsler, der skal sidde på øverste og nederste dørliste (H) samt i midten. Brug to 2,5-cm-klodser til at understøtte døren og holde korrekt afstand til listen (G) under.

6

Du bør lægge et gulv i brændeskjulet, så fugten ikke stiger op. Her er gulvet lavet af en foldet presenning og cementfliser. Gulvet kan dog laves af alt fra gamle mursten til en brugt palle, der skæres til i størrelse.

Materialer

90 x 90-mm trykimprægnerede stolper

 • 4 stolper a 227,5 cm (A)

45 x 45-mm-reglar

 • 8 lodrette rammestykker a 200 cm (B)
 • 3 midterstivere a 191 cm (C)
 • 8 top-/bundstykker a 82 cm (D)
 • 2 rammestykker til tag, a 115 cm (E)
 • 3 rammestykker til tag, a 106 cm (F)

20 x 45-mm-lister

 • 89 beklædningsstykker a 91 cm (G)
 • 27 dørlister a 90,5 cm (H)
 • 2 dørstivere a 186,5 cm (J)
 • 1 skråstiver, 197 cm (K)

10-mm vandfast krydsfiner

 • 2 tagplader, 115 x 115 cm (L)

30 x 30-mm-vinkelprofiler i plastik

 • 4 profiler a 115 cm (M)

5 x 5-cm-vinkelbeslag

 • 4 tagbeslag (P)

Ekstraudstyr

 • 4,0 x 35-mm-skruer
 • 4,0 x 40-mm-skruer
 • 5,0 x 60-mm-skruer
 • 5,0 x 90-mm-skruer
 • 2,5 x 55-mm galvaniserede søm
 • 1,8 x 40-mm galvaniserede dykkere
 • 4 stolpespyd, 90 x 90 x 75 mm (N)
 • 3 hængsler og en skudrigel
 • Heldækkende træbeskyttelse
 • Montagelim, frostsikker

Specialværktøj

 • Evt. bordrundsav til produktion af lister

Tidsforbrug

Det tager en lang weekend at gøre færdigt.

Pris

Ca. 4.200 kr. alt inklusive.

Sværhedsgrad

Langtfra vores sværeste projekt, men dog et listebyggeri, der kræver præcision med både sav, hammer og skruemaskine.

Tegning

Video

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Brændeskure