Intro
Vejledning
01
Underlag
4
Trin
Underlaget er det vigtigste, når det handler om indkørsler. Den konstante ind- og udkørsel får dækkene til at vride i belægningen, og det kan få hele belægningen til at skride, hvis ikke underlaget og kantsikringen er i orden.
Du skal fjerne det øverste jordlag, så der er plads til at lave en god bund til belægningen. Hvis din grund skråner, kan du lave en kantsikring af fundablokke og derefter udlægge hhv. bundsikringsgrus, stabilgrus og afretningsgrus, inden du til sidst kan lægge fliserne. Det er vigtigt, at der er fald på belægningen (2,5 cm pr. m), så regnvandet ledes væk.
Fjern det øverste jordlag, så der er plads til et lag bundsikringsgrus på 15 cm, et lag stabilgrus på 12 cm og et afretningslag på 3 cm.
Start med et lag bundsikringsgrus på 15-30 cm, og vibrér det. Påfør så et lag stabilgrus på 10-15 cm, og vibrér også det, og afslut med et lag læggegrus på 2-4 cm.
Grav en ca. 25 cm dyb og 35 cm bred rende. Fyld beton i, og sæt kantblokkene i den våde beton. Kantblokkene kan pudses efterfølgende. De er sat for at holde på gruset, fordi grunden er skrå.
02
Belægning
6
Trin
Betonfliser er det typiske valg, når det gælder indkørsler.
Betonfliser kan købes i mange forskellige farvenuancer og størrelser, og især de store fliser kan være fristende for at få færre fuger at rense. Ulempen ved så store fliser er bare, at de er tunge og svære at håndtere - især når de skal være min. 6 cm tykke for at kunne bruges som kørebelægning.
Derfor er det smart at bruge en størrelse som her. Det gør det nemmere at lave “bløde” overgange mellem forskellige niveauer.
Det er en god idé at undersøge, hvilken jord du har. Hvis underlaget er sandet eller på anden måde godt drænet, så regnvand forsvinder hurtigt, er det oftest nok at grave ca. 35 cm af.
Hvis underlaget består af muldjord og er sumpet eller lignende, så kan det være nødvendigt at grave endnu mere materiale af.
Fliserne i en indkørsel skal være tykkere end til en terrasse, så de ikke knækker, når du kører på dem. Vi anbefaler, at fliserne minimum er 6 cm tykke.
Grav hullerne til stolpeskoene, der skal bruges til carportens stolper, og sæt dem i fugtig beton. Skru stolpeskoene fast til en bjælke, så de ikke rykker sig, når de støbes.
Start den nye belægning, hvor den møder den gamle. På den måde er der kun tilskæringer og skævheder ude langs siderne af belægningen.
Lav de hele flader først og skæringerne til sidst. På den måde er der styr på retningen, og skærearbejdet kan gøres færdigt ad én omgang til sidst.
03
Stolper og spær
4
Trin
Carportens opbygning er simpel. Stolperne monteres i de forstøbte stolpesko, og når de er skåret til i den korrekte højde, monteres topremmen og spærene.
Vandet på tagfladen ledes bagud ved at lave de bagerste stolper kortere end de forreste, så topremmen bliver skrå.
Hvor stort fald der skal være på tagfladen, afhænger af tagtypen - følg altid leverandørens anvisninger.
Den bagerste stolpe (A) skal være lavere end den forreste for at lave fald på taget. Træk en snor fra den forreste til den bagerste rem (B), som her falder ca. 2,5 cm pr. meter. Hældningen varierer alt efter tagtypen - følg altid leverandørens vejledning. Lav hak i de lodrette stolper (A), som remmen kan lægges af på.
Montér det forreste, midterste og bagerste spær (E) først, så konstruktionen er låst. Herefter kan du inddele resten af spærene. Sørg for, at der ikke er over 60 cm mellem spærene.
04
Beklædning og tag
5
Trin
Denne carport er åben og uisoleret, så der er ikke nogen særlige krav til vindspærre eller beklædning.
Beklædningen monteres på et skelet af lægter, der skrues direkte på carportens stolper og toprem. Hvis stolperne er sat præcist, så kan al beklædning skæres til ad en omgang.
Hvis du skruer beklædningen på, som vi gør her, så anbefaler vi, at du bruger 4,5 x 50 mm skruer. Bor for, inden du skruer brættet fast i enderne.
Underlaget til beklædningen bygges af lægter (C). Træk lægterne ca. 3 cm tilbage fra forkanten af stolperne (A), så alle endesamlinger skjules.
Hold en afstand på 25 mm fra ende og underkant af beklædningsbrættet (G), når du skruer. Kontrollér løbende, at brædderne i de forskellige felter flugter.
De øverste beklædningsbrædder skæres tæt ind til topremmen (B). På carportens sider skal brættet skæres skråt på grund af den skrå taghældning.
Tagpladerne afsluttes plant med enden på spæret (E). Det giver mulighed for at montere sternbræt (H) og dækbræt (J) senere.
Materialer
Trækonstruktion:
- 10 x 10 cm trykimprægneret tømmer til stolper (A)
- 45 x 145 mm spærtræ til remme (B)
- 38 x 73 mm lægter til underlag (C) og skråstivere (D)
- 45 x 195 mm spærtræ til tagspær (E)
- 45 x 95 mm reglar til mellemstykker i tagkonstruktionen (F)
- 25 x 125 mm klinkbrædder til beklædning (G)
- 25 x 125 mm trykimpr. brædder til stern (H)
- 19 x 100 mm trykimpr. brædder til inddækning oven på sternbrædderne (J)
- Afstandsklodser (K)
Desuden:
- Tagplader (her termoplader)
- 4,5 x 50, 4,5 x 70, 4,5 x 90, 4,5 x 100, 4,5 x 120 mm skruer
- Stolpebeton
- Vinkelbeslag (80 x 80 mm)
- Beslagskruer
- Franske skruer til stolpesko
- Stolpesko med beslag
- Træbeskyttelse
Tidsforbrug
Ca. 14 dage.
Pris
Ca. 55.000 kr.
Sværhedsgrad
Opskriften her er grundighed og simple materialer. Med en god plan kan de fleste med lidt byggeerfaring gøre det samme.