Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg et blomstrende cykelstativ

Print Gem artikel

Her er noget så sjældent som et cykelstativ, der pynter i enhver have. Og det er enkelt at bygge og flytte rundt på.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
600 kroner

Intro

Her er cykelstativet, der forener det dekorative med det praktiske. Det består i al sin enkelhed af et stativ, der holdes af to blomsterkummer af træ. Stativet alene kan forlænges, og det kan udbygges med flere stativer og kummer.

Kummerne står diagonalt i forhold til holderen. Det er ret elegant og gør, at der kan stå cykler i mellemrummene helt tæt på kummerne, men foretrækker du det, kan du naturligvis skrue holderen på blomsterkummernes sider i stedet.

Stativet har plads til seks cykler, tre på hver side. Vægten og dermed stabiliteten kommer, når du fylder jord i kummerne. Vil du flytte cykelstativet, gør du det let ved at skille holderen og kummerne ad eller lette kummerne for noget af jorden. Farverne vælger du naturligvis selv, og en farveløs olie er også mulig.

Vejledning

Delene til holderen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Skær alle lister til stativet til. En kap/-geringssav er fantastisk til arbejdet. Dels får du helt vinkelrette snit, dels kan du lynhurtigt skære nøjagtigt lige lange stykker af, hvis du spænder en klods fast til at støde listen op mod i den rette afstand fra klingen.

2

Tegn op på de lange vandrette lister (A), hvor de lodrette stolper (C) skal sidde. Du letter opstregningen ved at lægge de to lister ud for hinanden, bruge et mellem stykke (B) som målestok til en del af målene og strege begge lister op på en gang.

3

Streg op på stolperne (C), hvor de vandrette mellemstykker (B) skal skrues på. Fire af stolperne samles om to mellemstykker, seks af dem samles om et enkelt mellemstykke. Igen streger vi op på flere stolper ad gangen med en vinkel.

Holderen samles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Bor huller til skruerne med et 5 mm bor, både i de vandrette lister (A) og i stolperne (C). I hver samling skal du bruge to huller, og du sætter dem diagonalt. Forsøg en gang, om skruerne trækker hovedet ned i plan. Gør de ikke det, må du også forsænke.

2

Skru de vandrette lister (B) ind imellem stolperne (C) med 5 x 80 mm skruer. Herved bygger du fem små sektioner med hver to stolper - tre med to vandrette lister, og to med en enkelt vandret liste.

3

Nu samles hele holderen, ved at de fem sektioner og de to yderste stolper (C) skrues ind mellem de lange vandrette lister (A). Vi letter arbejdet ved at spænde delene ned mod en plade og holde dem i samme plan, mens vi skruer.

Kummesiderne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Kummerne er lavet af billig vandfast krydsfiner, som samles over hjørnelister. Ved at sætte skruerne gennem listerne ind i krydsfineren undgår vi at få skruehovederne vendt udad.

Hjørnelisterne er lidt kortere, end siderne er høje. Du sætter dem, så de flugter med toppen af siden, derved sikrer du plads til bunden forneden.

1

Blomsterkummernes sider (K) samles over hjørnelisterne (H). Skru først en hjørneliste på hver af siderne med 4 x 35 mm skruer. Spænd så siderne sammen i vinkel, og saml dem med skruer gennem listerne. Bor for med 3 mm bor.

2

Sidste side skrues på listerne, efter at vi har anbragt den på dens plads med et par tvinger.

3

Enhåndstvingerne og samlelisterne gør det enkelt at få siderne samlet helt præcist og fikseret, inden du sætter skruerne i dem.

Plantekummerne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er de fire sider i kummerne samlet, og vi kan sætte bunden på plads. For at give den noget at gribe i sætter vi de fire bærelister op mellem hjørnelisterne. De skal flugte med hjørnelisternes ende, så bunden er løftet lidt fri af siderne.

Kummerne fores med plast for at beskytte træet. Det er en god idé at bore nogle huller i bunden af kummerne, så overskydende regnvand kan løbe fra.

1

Bærelisterne (F) til bunden (L) skrues fast til siderne med 4 x 35 mm skruer. Vi borer gennem listerne med 4 mm bor til skruerne, så gevindet ikke griber fat i listen, men kun i krydsfineren - det er jo ikke meget, gevindet har at arbejde med her.

2

Bunden (L) lægges på plads i falsen. Det er også her bedst at bore for til skruerne - med 4 mm bor i bunden og med 3 mm bor i listerne.

3

Bunden skrues fast med 4 x 40 mm skruer, og de fire ben (G) sættes på. De små ben flækker let, så du skal naturligvis også bore for med et 4 mm bor, inden du gør dem fast med 4 x 40 mm skruer.

TIPS: Bor 10 mm drænhuller i bunden.

4

Så skruer vi to trekantlister (J) på hjørnet, hvor kassen skal samles med stativet. Trekantlisterne skal flugte med undersiden af kummesiderne.

5

Vi beskytter træet mod jorden ved at fore den med en plastsæk. Du kan fastgøre sækken til kassens sider med hæfteklammer.

6

Til sidst sømmer vi de fire dækbrædder (E) på med 2,5 x 55 mm dykkere. Dykkerne er mere diskrete end skruer, men pas godt på, at du slår dem lige ned, så de ikke bryder ud gennem siderne. Kummerne slibes, og kanterne rundes let.

7

Når kasserne er bygget færdig, slibes de helt glatte og rundes i hjørnerne med en rystepudser.

Stativet samles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Holderen kan nu skrues op mellem de to plantekummer.

De to 21 x 21 mm trekantlister, vi har sat på hjørnerne, danner et lige stykke på 45 mm, præcis som stativets bredde.

Hvis du bare sætter skruerne skråt på samlelisten inde i kummen, vil det være ret svært at styre skruerne helt rigtigt ud gennem hjørnet og ind i holderen - men det bliver helt problemfrit, når du borer for til skruen udefra ret ind i skrålisterne.

Vi maler holderen og kummerne - og overliggeren, som vi venter med at passe til i enderne - inden vi samler dem, hvor cyklerne skal stå, og fylder endelig jord i kummerne og sætter planter i dem.

1

Holderen og blomsterkasserne stilles løst op, og vi tjekker, at tingene passer sammen, og finder den bedste placering til cykelstativet.

2

Vi borer for til samleskruerne i kassernes hjørner med et 5 mm bor. Tre huller til hver ende af holderen.

3

Holderen skrues fast på kummerne med 5 x 80 mm skruer. Trekantlisterne passer i højden til holderen, så holderen kommer til at flugte med kummerne nede.

4

Cykelstativet males. Hvis du vælger at male stativdelen og kummerne i forskellige farver, betaler det sig lige at skille dem ad først. Alt males to gange med træbeskyttelse. Også overliggeren (D) - den venter vi med at skære til.

5

Overliggeren skæres (D) til og sømmes fast med 2,5 x 55 mm dykkere, efter at det hele er stillet op på det rigtige sted og skruet sammen. Stativet skal stå på et plant underlag, ellers må du klodse det pænt op.

6

Fyld plantejord i kasserne, og sæt planter i dem. Gerne en sort, der hænger lidt ud over kanten.

TIPS: Det er ikke absolut nødvendigt at fylde kummerne helt med jord. Læg eventuelt et par flamingoblokke i bunden først.

7

Så er stativet klar til brug. Her kan vi komme til stativet fra begge sider, så vi har plads til seks cykler.

Materialer

Stativ til 6 cykler

45 x 45 mm høvlede lister:

 • 2 top- og bundlister (A) a 184 cm
 • 7 mellemstykker (B) a 20 cm
 • 12 stolper (C) a 49 cm

19 x 95 mm lister:

 • 1 overligger (D), 193,5 cm (vent med at skære til)

2 blomsterkummer

19 x 45 mm lister:

 • 8 kantlister (E) a 40 cm
 • 8 bærelister til bund (F) a 32 cm
 • 8 ben (G) a 4,5 cm

21 x 21 mm lister:

 • 8 hjørnelister (H) a 56,1 cm

21 x 21 mm trekantlister:

 • 4 samlelister (J) a 58 cm

19 mm vandfast krydsfiner:

 • 8 sider (K) a 38,1 x 62 cm
 • 2 bunde (L) a 36 x 62 cm

Desuden:

 • Skruer til udebrug: 4 x 35 mm
 • 4 x 40 mm
 • 5 x 80 mm
 • Galvaniserede dykkere: 2,5 x 55 mm
 • Plastic til foring
 • Hæfteklammer
 • Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

2-3 dage plus tørretider

Pris

Cirka 600 kroner

Sværhedsgrad

Selv om stativet virker ret avanceret med de mange små felter og de skråtstillede kummer, er det helt uden problemer at bygge.

Tegning

Enkelt stativ til 6 cykler

Stativet her har plads til tre cykler på hver side. Det er nemt at korte af, og vil du omvendt have plads til flere cykler, er det bedre at føje et nyt stativ og en ekstra blomsterkumme til.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Byg et blomstrende cykelstativ
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage