Cykelstativ med indbygget blomsterkummer

I denne byggevejledning bygger håndværkeren et cykelstativ med plads til blomster. Der er plads til 6 cykler, og prisen er helt nede, hvor alle kan være med.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
600 kroner

Intro

Her er cykelstativet, der forener det dekorative med det praktiske. Det består i al sin enkelhed af et stativ, der holdes af to blomsterkummer af træ. Stativet alene kan forlænges, og det kan udbygges med flere stativer og kummer.

Kummerne står diagonalt i forhold til holderen. Det er ret elegant og gør, at der kan stå cykler i mellemrummene helt tæt på kummerne, men foretrækker du det, kan du naturligvis skrue holderen på blomsterkummernes sider i stedet.

Stativet har plads til seks cykler, tre på hver side. Vægten og dermed stabiliteten kommer, når du fylder jord i kummerne. Vil du flytte cykelstativet, gør du det let ved at skille holderen og kummerne ad eller lette kummerne for noget af jorden. Farverne vælger du naturligvis selv, og en farveløs olie er også mulig.

Vejledning

01
Delene til holderen 3 Trin

Byg Cykelstativ skrå 1

Skær alle lister til stativet til. En kap/-geringssav er fantastisk til arbejdet. Dels får du helt vinkelrette snit, dels kan du lynhurtigt skære nøjagtigt lige lange stykker af, hvis du spænder en klods fast til at støde listen op mod i den rette afstand fra klingen.

Byg Cykelstativ skrå 2

Tegn op på de lange vandrette lister (A), hvor de lodrette stolper (C) skal sidde. Du letter opstregningen ved at lægge de to lister ud for hinanden, bruge et mellem stykke (B) som målestok til en del af målene og strege begge lister op på en gang.

Byg Cykelstativ skrå 3

Streg op på stolperne (C), hvor de vandrette mellemstykker (B) skal skrues på. Fire af stolperne samles om to mellemstykker, seks af dem samles om et enkelt mellemstykke. Igen streger vi op på flere stolper ad gangen med en vinkel.

02
Holderen samles 3 Trin

Byg Cykelstativ skrå 1

Bor huller til skruerne med et 5 mm bor, både i de vandrette lister (A) og i stolperne (C). I hver samling skal du bruge to huller, og du sætter dem diagonalt. Forsøg en gang, om skruerne trækker hovedet ned i plan. Gør de ikke det, må du også forsænke.

Byg Cykelstativ skrå 2

Skru de vandrette lister (B) ind imellem stolperne (C) med 5 x 80 mm skruer. Herved bygger du fem små sektioner med hver to stolper - tre med to vandrette lister, og to med en enkelt vandret liste.

Byg Cykelstativ skrå 3

Nu samles hele holderen, ved at de fem sektioner og de to yderste stolper (C) skrues ind mellem de lange vandrette lister (A). Vi letter arbejdet ved at spænde delene ned mod en plade og holde dem i samme plan, mens vi skruer.

03
Kummesiderne 3 Trin

Kummerne er lavet af billig vandfast krydsfiner, som samles over hjørnelister. Ved at sætte skruerne gennem listerne ind i krydsfineren undgår vi at få skruehovederne vendt udad.

Hjørnelisterne er lidt kortere, end siderne er høje. Du sætter dem, så de flugter med toppen af siden, derved sikrer du plads til bunden forneden.

Byg Cykelstativ skrå 1

Blomsterkummernes sider (K) samles over hjørnelisterne (H). Skru først en hjørneliste på hver af siderne med 4 x 35 mm skruer. Spænd så siderne sammen i vinkel, og saml dem med skruer gennem listerne. Bor for med 3 mm bor.

Byg Cykelstativ skrå 2

Sidste side skrues på listerne, efter at vi har anbragt den på dens plads med et par tvinger.

Byg Cykelstativ skrå 3

Enhåndstvingerne og samlelisterne gør det enkelt at få siderne samlet helt præcist og fikseret, inden du sætter skruerne i dem.

04
Plantekummerne 7 Trin

Nu er de fire sider i kummerne samlet, og vi kan sætte bunden på plads. For at give den noget at gribe i sætter vi de fire bærelister op mellem hjørnelisterne. De skal flugte med hjørnelisternes ende, så bunden er løftet lidt fri af siderne.

Kummerne fores med plast for at beskytte træet. Det er en god idé at bore nogle huller i bunden af kummerne, så overskydende regnvand kan løbe fra.

Byg Cykelstativ skrå 1

Bærelisterne (F) til bunden (L) skrues fast til siderne med 4 x 35 mm skruer. Vi borer gennem listerne med 4 mm bor til skruerne, så gevindet ikke griber fat i listen, men kun i krydsfineren - det er jo ikke meget, gevindet har at arbejde med her.

Byg Cykelstativ skrå 2

Bunden (L) lægges på plads i falsen. Det er også her bedst at bore for til skruerne - med 4 mm bor i bunden og med 3 mm bor i listerne.

Byg Cykelstativ skrå 3

Bunden skrues fast med 4 x 40 mm skruer, og de fire ben (G) sættes på. De små ben flækker let, så du skal naturligvis også bore for med et 4 mm bor, inden du gør dem fast med 4 x 40 mm skruer.

TIPS: Bor 10 mm drænhuller i bunden.

Byg Cykelstativ skrå 4

Så skruer vi to trekantlister (J) på hjørnet, hvor kassen skal samles med stativet. Trekantlisterne skal flugte med undersiden af kummesiderne.

Byg Cykelstativ skrå 5

Vi beskytter træet mod jorden ved at fore den med en plastsæk. Du kan fastgøre sækken til kassens sider med hæfteklammer.

Byg Cykelstativ skrå 6

Til sidst sømmer vi de fire dækbrædder (E) på med 2,5 x 55 mm dykkere. Dykkerne er mere diskrete end skruer, men pas godt på, at du slår dem lige ned, så de ikke bryder ud gennem siderne. Kummerne slibes, og kanterne rundes let.

Byg Cykelstativ skrå 7

Når kasserne er bygget færdig, slibes de helt glatte og rundes i hjørnerne med en rystepudser.

05
Stativet samles 7 Trin

Holderen kan nu skrues op mellem de to plantekummer.

De to 21 x 21 mm trekantlister, vi har sat på hjørnerne, danner et lige stykke på 45 mm, præcis som stativets bredde.

Hvis du bare sætter skruerne skråt på samlelisten inde i kummen, vil det være ret svært at styre skruerne helt rigtigt ud gennem hjørnet og ind i holderen - men det bliver helt problemfrit, når du borer for til skruen udefra ret ind i skrålisterne.

Vi maler holderen og kummerne - og overliggeren, som vi venter med at passe til i enderne - inden vi samler dem, hvor cyklerne skal stå, og fylder endelig jord i kummerne og sætter planter i dem.

Byg Cykelstativ skrå 1

Holderen og blomsterkasserne stilles løst op, og vi tjekker, at tingene passer sammen, og finder den bedste placering til cykelstativet.

Byg Cykelstativ skrå 2

Vi borer for til samleskruerne i kassernes hjørner med et 5 mm bor. Tre huller til hver ende af holderen.

Cykelstativ skrå 3

Holderen skrues fast på kummerne med 5 x 80 mm skruer. Trekantlisterne passer i højden til holderen, så holderen kommer til at flugte med kummerne nede.

Cykelstativ skrå 4

Cykelstativet males. Hvis du vælger at male stativdelen og kummerne i forskellige farver, betaler det sig lige at skille dem ad først. Alt males to gange med træbeskyttelse. Også overliggeren (D) - den venter vi med at skære til.

Cykelstativ skrå 5

Overliggeren skæres (D) til og sømmes fast med 2,5 x 55 mm dykkere, efter at det hele er stillet op på det rigtige sted og skruet sammen. Stativet skal stå på et plant underlag, ellers må du klodse det pænt op.

Cykelstativ skrå 6

Fyld plantejord i kasserne, og sæt planter i dem. Gerne en sort, der hænger lidt ud over kanten.

TIPS: Det er ikke absolut nødvendigt at fylde kummerne helt med jord. Læg eventuelt et par flamingoblokke i bunden først.

Cykelstativ væghængt 7

Så er stativet klar til brug. Her kan vi komme til stativet fra begge sider, så vi har plads til seks cykler.

Materialer

Stativ til 6 cykler

45 x 45 mm høvlede lister:

 • 2 top- og bundlister (A) a 184 cm
 • 7 mellemstykker (B) a 20 cm
 • 12 stolper (C) a 49 cm

19 x 95 mm lister:

 • 1 overligger (D), 193,5 cm (vent med at skære til)

2 blomsterkummer

19 x 45 mm lister:

 • 8 kantlister (E) a 40 cm
 • 8 bærelister til bund (F) a 32 cm
 • 8 ben (G) a 4,5 cm

21 x 21 mm lister:

 • 8 hjørnelister (H) a 56,1 cm

21 x 21 mm trekantlister:

 • 4 samlelister (J) a 58 cm

19 mm vandfast krydsfiner:

 • 8 sider (K) a 38,1 x 62 cm
 • 2 bunde (L) a 36 x 62 cm

Desuden:

 • Skruer til udebrug: 4 x 35 mm
 • 4 x 40 mm
 • 5 x 80 mm
 • Galvaniserede dykkere: 2,5 x 55 mm
 • Plastic til foring
 • Hæfteklammer
 • Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

2-3 dage plus tørretider

Pris

Cirka 600 kroner

Sværhedsgrad

Selv om stativet virker ret avanceret med de mange små felter og de skråtstillede kummer, er det helt uden problemer at bygge.

Tegning

Enkelt stativ til 6 cykler

Stativet her har plads til tre cykler på hver side. Det er nemt at korte af, og vil du omvendt have plads til flere cykler, er det bedre at føje et nyt stativ og en ekstra blomsterkumme til.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Cykelskur