Intro
Vejledning
01
Delene til holderen
3
Trin
Skær alle lister til stativet til. En kap/-geringssav er fantastisk til arbejdet. Dels får du helt vinkelrette snit, dels kan du lynhurtigt skære nøjagtigt lige lange stykker af, hvis du spænder en klods fast til at støde listen op mod i den rette afstand fra klingen.
Tegn op på de lange vandrette lister (A), hvor de lodrette stolper (C) skal sidde. Du letter opstregningen ved at lægge de to lister ud for hinanden, bruge et mellem stykke (B) som målestok til en del af målene og strege begge lister op på en gang.
02
Holderen samles
3
Trin
Bor huller til skruerne med et 5 mm bor, både i de vandrette lister (A) og i stolperne (C). I hver samling skal du bruge to huller, og du sætter dem diagonalt. Forsøg en gang, om skruerne trækker hovedet ned i plan. Gør de ikke det, må du også forsænke.
Skru de vandrette lister (B) ind imellem stolperne (C) med 5 x 80 mm skruer. Herved bygger du fem små sektioner med hver to stolper - tre med to vandrette lister, og to med en enkelt vandret liste.
03
Kummesiderne
3
Trin
Kummerne er lavet af billig vandfast krydsfiner, som samles over hjørnelister. Ved at sætte skruerne gennem listerne ind i krydsfineren undgår vi at få skruehovederne vendt udad.
Hjørnelisterne er lidt kortere, end siderne er høje. Du sætter dem, så de flugter med toppen af siden, derved sikrer du plads til bunden forneden.
Blomsterkummernes sider (K) samles over hjørnelisterne (H). Skru først en hjørneliste på hver af siderne med 4 x 35 mm skruer. Spænd så siderne sammen i vinkel, og saml dem med skruer gennem listerne. Bor for med 3 mm bor.
04
Plantekummerne
7
Trin
Nu er de fire sider i kummerne samlet, og vi kan sætte bunden på plads. For at give den noget at gribe i sætter vi de fire bærelister op mellem hjørnelisterne. De skal flugte med hjørnelisternes ende, så bunden er løftet lidt fri af siderne.
Kummerne fores med plast for at beskytte træet. Det er en god idé at bore nogle huller i bunden af kummerne, så overskydende regnvand kan løbe fra.
Bærelisterne (F) til bunden (L) skrues fast til siderne med 4 x 35 mm skruer. Vi borer gennem listerne med 4 mm bor til skruerne, så gevindet ikke griber fat i listen, men kun i krydsfineren - det er jo ikke meget, gevindet har at arbejde med her.
Bunden (L) lægges på plads i falsen. Det er også her bedst at bore for til skruerne - med 4 mm bor i bunden og med 3 mm bor i listerne.
Bunden skrues fast med 4 x 40 mm skruer, og de fire ben (G) sættes på. De små ben flækker let, så du skal naturligvis også bore for med et 4 mm bor, inden du gør dem fast med 4 x 40 mm skruer.
TIPS: Bor 10 mm drænhuller i bunden.
Så skruer vi to trekantlister (J) på hjørnet, hvor kassen skal samles med stativet. Trekantlisterne skal flugte med undersiden af kummesiderne.
Vi beskytter træet mod jorden ved at fore den med en plastsæk. Du kan fastgøre sækken til kassens sider med hæfteklammer.
Til sidst sømmer vi de fire dækbrædder (E) på med 2,5 x 55 mm dykkere. Dykkerne er mere diskrete end skruer, men pas godt på, at du slår dem lige ned, så de ikke bryder ud gennem siderne. Kummerne slibes, og kanterne rundes let.
05
Stativet samles
7
Trin
Holderen kan nu skrues op mellem de to plantekummer.
De to 21 x 21 mm trekantlister, vi har sat på hjørnerne, danner et lige stykke på 45 mm, præcis som stativets bredde.
Hvis du bare sætter skruerne skråt på samlelisten inde i kummen, vil det være ret svært at styre skruerne helt rigtigt ud gennem hjørnet og ind i holderen - men det bliver helt problemfrit, når du borer for til skruen udefra ret ind i skrålisterne.
Vi maler holderen og kummerne - og overliggeren, som vi venter med at passe til i enderne - inden vi samler dem, hvor cyklerne skal stå, og fylder endelig jord i kummerne og sætter planter i dem.
Holderen og blomsterkasserne stilles løst op, og vi tjekker, at tingene passer sammen, og finder den bedste placering til cykelstativet.
Vi borer for til samleskruerne i kassernes hjørner med et 5 mm bor. Tre huller til hver ende af holderen.
Holderen skrues fast på kummerne med 5 x 80 mm skruer. Trekantlisterne passer i højden til holderen, så holderen kommer til at flugte med kummerne nede.
Cykelstativet males. Hvis du vælger at male stativdelen og kummerne i forskellige farver, betaler det sig lige at skille dem ad først. Alt males to gange med træbeskyttelse. Også overliggeren (D) - den venter vi med at skære til.
Overliggeren skæres (D) til og sømmes fast med 2,5 x 55 mm dykkere, efter at det hele er stillet op på det rigtige sted og skruet sammen. Stativet skal stå på et plant underlag, ellers må du klodse det pænt op.
Fyld plantejord i kasserne, og sæt planter i dem. Gerne en sort, der hænger lidt ud over kanten.
TIPS: Det er ikke absolut nødvendigt at fylde kummerne helt med jord. Læg eventuelt et par flamingoblokke i bunden først.
Materialer
Stativ til 6 cykler
45 x 45 mm høvlede lister:
- 2 top- og bundlister (A) a 184 cm
- 7 mellemstykker (B) a 20 cm
- 12 stolper (C) a 49 cm
19 x 95 mm lister:
- 1 overligger (D), 193,5 cm (vent med at skære til)
2 blomsterkummer
19 x 45 mm lister:
- 8 kantlister (E) a 40 cm
- 8 bærelister til bund (F) a 32 cm
- 8 ben (G) a 4,5 cm
21 x 21 mm lister:
- 8 hjørnelister (H) a 56,1 cm
21 x 21 mm trekantlister:
- 4 samlelister (J) a 58 cm
19 mm vandfast krydsfiner:
- 8 sider (K) a 38,1 x 62 cm
- 2 bunde (L) a 36 x 62 cm
Desuden:
- Skruer til udebrug: 4 x 35 mm
- 4 x 40 mm
- 5 x 80 mm
- Galvaniserede dykkere: 2,5 x 55 mm
- Plastic til foring
- Hæfteklammer
- Heldækkende træbeskyttelse
Tidsforbrug
2-3 dage plus tørretider
Pris
Cirka 600 kroner
Sværhedsgrad
Selv om stativet virker ret avanceret med de mange små felter og de skråtstillede kummer, er det helt uden problemer at bygge.