Lækkert ophæng til din cykel

Se hvordan du bygger et hjemmelavet cykelophæng til væggen. Cykelophænget her er lavet med flotte tapsamlinger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1.200 kroner

Intro

Er du glad for din cykel? Så hæng den op på væggen på denne lækre hylde, som du samler med flotte tapsamlinger. Så kommer dit kæreste eje for alvor til sin ret, også når du ikke er ude at køre.

I denne byggevejledning får du:

  • Trin for trin-vejledning
  • Arbejdstegning
  • Komplet materialeliste
  • Video

Vejledning

01
Start med en skabelon 5 Trin

En skabelon gør resten af arbejdet meget nemmere, så den starter vi med at bygge.

Vi tager udgangspunkt i cykelstellets (rammens) vinkler, så hylden følger dem. Pladerne skal altså skæres til i disse vinkler.

Her har vi brugt en rest mdf-plade til skabelonen. Den kan selvfølgelig også bygges af spånplade, eller hvad du nu har liggende.

1

Mål cyklens vinkler indvendigt i rammen. Både overrør/skrårør og overrør/sadelrør. Her er de hhv. 15 og 45 grader.

2

Sav stykkerne ud (se tegning). Brug en rundsav eller dyksav. Saven skal indstilles i de rigtige vinkler, som her er 45° og 15°.

3

Sørg for at save vinkelret. Bruger du føringsskinne til din sav, skal du sikre, at den ligger vinkelret på pladen.

4

Brug skabelonen til opstregning af bunden (C), når de vinklede sider (B og D) er samlet med toppen (A). Så bliver resultatet præcist.

5

Saml skabelonen med lim og skruer. Vi bruger hvid snedkerlim og 4 x 50 mm skruer

02
Sav ud til samlinger 7 Trin

Hvis byggeriet skal være besværet værd, så skal resultatet blive lækkert. Det eksklusive look sikres af tapsamlingerne, der som flettede fingre binder hyldens sider sammen.

Skær fire krydsfinérplader ud. De skal følge skabelonen, men være 10 cm længere, så de rager 5 cm ud over skabelonens sider. Sav ud til tappene, der er 3 cm brede.

1

Læg pladerne (A1, B1, C1 og D1) i forlængelse af hinanden. Vores vinkel rakte til tre plader, men kan du blot lægge pladerne op parvis, er det fint. Husk rækkefølgen. Pladerne skal ligge helt tæt og vinkelret, før du mærker op til tappene.

2

Før opstregningerne rundt om pladernes kant, så de er synlige fra begge sider.

3

Spænd første plade (A1) op på skabelonen og sav. Der skal saves ned i begge sider af de skraverede felter og så en række spor imellem.

4

Fortsæt på de øvrige plader. Spænd dem op på skabelonen enkeltvis. Sørg for, at pladernes sider flugter med skabelonens forkant, og sav helt ned, til saven ridser skabelonen.

5

Rids langs bunden af savsporet med en hobbykniv. Så undgår du at slå splinter af finéren med stemmejernet.

6

Bræk stumperne løs med stemmejernet. De første er lidt svære, men det bliver nemmere jo mere luft, du skaber.

7

Rens bunden af savsporet med stemmejernet. Stem fra begge sider, inden du løsner pladen fra skabelonen.

03
Sæt hylden sammen 8 Trin

Nu skal alle delene samles.

For at få plads til bagstykket (E) skal der fræses et spor i de fire plader. I sidepladerne (B1 og D)1 kan du fræse helt ud til kanten. I top- og bundpladerne (A1 og C1) er enden af tappen synlig, så her kan du ikke fræse helt ud til kanten.

Under limningen får du brug for hjælpepladen (F) til støtte konstruktionen.

1

Fræs et spor i alle fire plader (A1, B1, C1 og D1). Sporet skal laves 28 mm inde fra pladernes bagkant med et 18 mm notjern. Fræs ned til 7 mm dybde.

2

Tilpas fræsesporet efter pladen: I siderne (B1 og D1) kan sporet køre helt ud til tappene, men i top- og bundpladerne (A1 og C1) kan sporet kun gå ud til tappene som vist her.

3

Lav en prøvesamling af pladerne. Tappene stikker ud og besværliggør samlingen. Det er lettest af gøre det på en buk, så siderne er fri af underlaget.

4

Nu skal delene samles. Der er penslet godt med snedkerlim på siderne, der trykkes godt sammen med tappene. Bagbeklædningen (E) sættes ned i sit spor, inden den sidste side (A1) sættes på.

5

Spænd det hele sammen. Det kræver en del tvinger, kiler og klodser at holde sammen på alle dele, mens limen tørrer. Lad det hele stå natten over.

6

Sav de udstikkende tappe af, når limen er tørret. En træksav (japansav) er genial til formålet, men du kan også bruge en multicutter.

7

Skær hakket til cyklen ud. Sørg for, at er er god plads til stellet. Skær ind med finérsaven og fjern stykket med en multicutter.

8

Lim en stump læder ind i hakkene. Så er cyklens lak godt beskyttet mod ridser. Til sidst sliber du hele hylden og giver den olie eller voks.

Materialer

Mdf- eller spånplade til skabelon:

  • Top (A) a 33 x 40 cm
  • Side (B) a 24,5 x 40 cm
  • Bund (C) a 12 x 40 cm
  • Side (D) a 17,8 x 40 cm

18 mm birketræskrydsfinér:

  • Hylde-top (A1) a 40 x 33 cm
  • Hylde-side (B1) a 24,8 x 33 cm
  • Hylde-bund (C1) a 18 x 33 cm
  • Hylde-side (D1) a 21,8 x 33 cm
  • Hylde-bagside (E) a 33,9 x 18,2 cm
  • Hjælpeplade (F) a 33,5 x 17,7 cm (passes stramt indvendigt i hylden)

Desuden:

  • 4 x 50 mm skruer
  • Snedkerlim

Specialværktøj

  • Rund- eller dyksav
  • Overfræser
  • Finérsav

Tidsforbrug

Sæt et par dage af (husk tørretid).

Pris

Cirka 1200 kroner.

Sværhedsgrad

Præcision er vejen frem. Det er ikke verdens nemmeste opgaver, men den er besværet værd.

Tegning

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Lad rundsaven skære i underlaget

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Cykelskur