Smart halvtag med opbevaring

Om det er barnevognen, motorcyklen eller cyklen, der skal stå i læ, så skærmer halvtaget mod den værste regn og blæst. Og haveredskaberne kan også hænge i tørvejr.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
3.000 kroner

Intro

Selvom cyklen eller barnevognen skal beskyttes mod den værste regn og blæst, er det ikke altid, at der er plads eller behov for et helt skur. Nogle gange vil et mindre og mere simpelt halvtag være et bedre valg.

Let, men med god beskyttelse

Halvtaget er lettere i sin konstruktion, og det skrå tag betyder, at konstruktionen på bagsiden kun rager omkring 130 cm op fra jorden. Alligevel er der på bagsiden blevet plads til, at dine haveredskaber også kan hænge i tørvejr.

Det får du

Med byggevejledningen får du:

 • En grundig tegning, der viser detaljerne og giver et godt overblik
 • En detaljeret gennemgang af alle processer i tekst og billeder
 • En overskuelig inddeling i kapitler
 • En komplet materialliste

Vejledning

01
Byg skelettet 7 Trin

For at tagets hældning og alle vinkler bliver helt perfekte, er det en god idé at tegne en skabelon af konstruktionen op på gulvet i størrelsesforholdet 1:1. Tagets hældning skal være på 19°.

Spær og stolper saves ud efter skabelonen, og skelettet bygges færdigt, inden det flyttes på plads, støbes fast og beklædes.

1

Tegn en skabelon i fuld størrelse af spær (K) og stolper (A og B) på gulvet. En krydsfinerplade med et snit på 19° hjælper med at få den rette taghældning. Sav spær og stolper ud efter skabelonen.

2

Spærene (K) spidses til efter målene på tegningen, så enden bliver 4,5 x 4,5 cm. Det mindsker risikoen for at slå hovedet ind i et af spærene. De skarpe snitkanter kan evt. affases med en overfræser.

3

Spærene (K) lægges ned i stolperne (A og B) ved at save 4,5 cm dybe spor i stolperne med kapsaven og stemme ud med et stemmejern. Det kaldes en bladsamling. Sporene skal være præcis lige så brede, som spærene er høje - 12 cm. Husk, at taget hælder 19°.

4

Skråstiverne (D) på det midterste fag og skråstiverne (C) på de yderste fag saves ud og monteres med 4 stk. 5 x 80 mm A4-rustfrie skruer i hver ende.

5

Konstruktionen samles. Den holdes midlertidigt sammen med skruetvinger, mens taglægterne (L) skrues fast med 5 x 80 mm skruer.

6

Forkant (F) og sternbrædder (E) saves ud. Forkanten saves i vinkel på 30°, så vandet kan dryppe af.

7

De fire bladsamlinger forstærkes alle med en 8 x 80 mm bræddebolt i midten, mens taget stabiliseres med bøjlebånd diagonalt på begge ledder. Konstruktionen males to gange for optimal beskyttelse.

02
Opsætning og beklædning 8 Trin

Skelettet flyttes på plads og støbes fast med stolpesko i beton. Hvis halvtaget skal stå parallelt med belægninger eller andre bygninger, er det vigtigt, at du er omhyggelig med opmålingen og placeringen.

Taget beklædes med pandeplader, mens bagbeklædningen laves af Easy-Plank-plader. Her er begge fra Areco, og pladerne leveres med korrekte selvskærende skruer og andet relevant montagetilbehør.

1

Bor 90 cm dybe huller med et pælebor, hvor stolperne skal stå. Hullerne armeres med armeringsjern. Armeringsjernet skal nå op forbi stolpeskoenes stilk, som stikker 30 cm ned.

2

Stolpeskoene monteres i enden af de fire stolper (A og B) med 8 x 60 mm galvaniserede franske skruer med spændeskiver.

3

Konstruktionen flyttes på plads. En midlertidig hjælpelægte monteres i bunden og klodses op, mens andre hjælpelægter holder konstruktionen på plads. Skelettet skal være helt i lod, inden du går videre.

4

Hæld beton i hullerne. Betonen blandes nemt i en trillebør. Hæld vand i trillebøren før betonpulveret, så er det nemmere at blande. Lad betonen hærde, før du går videre.

5

Sternbrædderne (E) og forkanten (F) monteres, når betonen er hærdet.

6

Tagpladerne (M) monteres. Læskuret er bygget til pladernes mål, som derfor ikke skal tilpasses. Der følger indfarvede sorte skruer med pandepladerne. Skruerne er selvskærende, så der skal ikke bores for.

7

Bagbeklædningen (N) skæres til med en metalklinge på rundsaven. Der må IKKE bruges vinkelsliber, da skærefladen så vil ruste. Skærefladen males med en medfølgende sort plastmaling inden montage.

8

Markér skruernes placering, så de rammer stolperne (A) bagved. Montér bagbeklædningen (N) med de medfølgende skruer. Afslut i begge sider med en kantliste samlet af to lister (G og H).

Materialer

75 x 75 mm trykimprægnerede stolper:

 • 3 stolper (A) a 147 cm
 • 1 stolpe (B), 129 cm

28 x 120 mm støbebrædder:

 • 2 skråstivere (C) a 100 cm
 • 2 skråstivere (D) a 115 cm
 • 2 sternbrædder (E) a 185 cm (flækkes til 28 x 59 mm)
 • 1 forkant (F), 245,6 cm
 • 2 kantlister (G) a 105 cm (flækkes til 28 x 45 mm)
 • 2 kantlister (H) a 105 cm (flækkes til 28 x 60 mm)
 • 1 bræt (J), 99 cm, til ophængning af redskaber.

45 x 120 mm spær

 • 3 spær (K) a 180 cm

45 x 45 mm reglar

 • 5 taglægter (L) a 240 cm

Desuden:

 • Tagplader (M) til 245,6 x 185 cm, her 2 stk. pandeplader fra Areco (inklusive skruer)
 • Bagbeklædning (N) til 240 x 105 cm, her 1 stk. Easy-Plank-plade fra Areco (inklusive skruer)
 • 5 poser støbebeton
 • 2,5 liter træbeskyttelse
 • 4 stolpesko, 75 x 75 x 300 mm
 • Bøjlebånd, 12 x 0,8 mm, galvaniseret
 • 4 stk. M8 x 80 mm galvaniserede bræddebolte med skiver
 • 8 stk. 8 x 60 mm galvaniserede franske skruer med skiver
 • Rustfrie skruer, A4, 5 x 80 og 5 x 100 mm
 • Armeringsjern, 6 mm

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Omkring 3.000 kr., hvis du som os vælger tag- og bagbeklædning i stål. Det udgør ca. 2.000 kr. af prisen. Laver du taget i plasttrapezplader og bagbeklædning i støbebrædder er prisen omkring 1.800 kr.

Sværhedsgrad

Der er mange detaljer, men hver især er de ikke så svære.

Tegning

Multimedia

Video

Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Video

Skæring af glas

En glasskærer til under 100 kroner klarer opgaven

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Video

Stopklods til kapsaven

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Cykelskur