Ultranemt drivhus - sådan gør du!

Glem alt om specialværktøj, ti års snedkererfaring og svære samlinger. Her er drivhuset, ALLE kan bygge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 dage
Pris
2.500 kroner

Intro

Det ligner nok et drivhus, som en topdesigner kunne finde på at udvikle, men det er faktisk så simpelt og nemt at overskue, at alle kan være med. Her er ingen svære samlinger eller kryptiske udregninger, og alle drivhusets dele kan samles med en simple skruemaskine.

I artiklen får du fem stærke teknikker, du kan bruge til dine fremtidige projekter. Du lærer blandt andet at banke glaslister på plads uden at smadre glasset, og du lærer også at lave identiske rammer på den nemme måde.

LÆS OGSÅ: Byg selv orangeri

Vejledning

01
Byg drivhusets fire siderammer 4 Trin

Drivhusets siderammer holder den samlede konstruktion stabil og bærer samtidig de to tagrammer.

Som du kan se på arbejdstegningen, skal du lave tre “simple” siderammer plus en sideramme med plads til døren, altså dørrammen. Der er næsten ingen forskel på dørrammen og de tre andre, så start med at lave tre ens siderammer. Forskellen er, at dørrammen samles med kun en enkelt tværstiver (F).

1

Siderammerne laves efter målene på arbejdstegningen i materialelisten,. Rammerne er ens, så start med at lave den første, og brug den derefter som skabelon for de øvrige (også dørrammen). Inden du skærer lægterne til, skal du lægge alle delene ud på et arbejdsbord, samle dem med skruetvinger og eventuelt placere et ekstra bundstykke (Midlertidig E) i midten af rammen mellem (A) og (C) for at afstive siderne, mens du samler den første ramme. Streg op, hvor delene skal skæres, og sav dem så ud.

2

Læg midtersprossen (B) i midten af rammen. Brug 4 tværstivere (F) som afstandsstykker mellem (A, B og C). Streg op (B), og skær til. Vigtigt! Når du bygger dørrammen, så husk, at den kun skal have én tværstiver (F). Den høje side holdes fri til selve døren.

3

Skru midtersprossen (B) og tværstiverne (F) fast med 5 x 80 mm skruer ude i yderrammen. Inde på midten samles de med et 40 x 120 mm sømbeslag, som skrues fast med små 4 x 20 mm skruer. Byg nu de øvrige rammer.

4

Når du har samlet de tre siderammer og dørrammen, skal du til sidst bygge selve døren. Skær delene ud til døren (L, G, H og M), og saml dem med 5 x 80 mm skruer. Også her er det lettest at styre, hvis du samler delene med skruetvinger, inden du skruer dem sammen. Sørg for løbende at tjekke, at døren er i vinkel og passer ind i dørrammen.

02
Byg de trekantede tagrammer 2 Trin

Når du har lavet de fire siderammer, skal du lave to tagrammer. Og som du kan se på billederne og tegningerne, er de begge trekantede. Ligesom med siderammerne er det en rigtig god idé at bygge dem oven på hinanden for at få dem helt identiske.

1

Fiksér brædderne (N, P, Q og R) med skruetvinger efter målene på tegningen i materialelisten, og markér, hvor de skal skæres. Sav derefter brædderne ud. Du kan se (R)-brædderne på næste trin.

2

Saml trekanterne med 5 x 80 mm skruer og 40 x 120 mm sømbeslag, som skrues i med 4 x 20 mm skruer.

03
Montér beklædning og falslister 2 Trin

De nederste dele af siderammerne beklædes med 10 mm krydsfiner. Her saver vi i alt fem stykker plade. Tre brede til hver af de tre almindelige siderammer og to smalle til siderammen med døren i (et stykke til siderammen og et til selve døren).

Til sidst skal der monteres falslister i både side- og tagrammerne, så du har noget at sætte glasset fast til senere i projektet.

1

Søm de fem beklædninger af krydsfiner fast til siderammerne og dørrammen med 18 x 35 mm søm. Her ses de to korte beklædninger (X og V).

2

Nu skal du montere falslisterne (S) i både side- og tagrammerne. Listerne sømmes på med 18 x 35 mm dykkere i flugt med siderammernes indersider og tagrammernes undersider. Det er falslisterne, som senere kommer til at holde drivhusets ruder.

04
Saml drivhusets siderammer 4 Trin

Side- og tagrammerne er bygget, og nu skal du i gang med at skrue siderammerne sammen. Vil du male dit nye drivhus i en bestemt farve, er det også nu, du skal finde malerbøtten og penslen frem. Husk også at male de fire hjørnestolper, når du maler rammerne. I dette eksempel malede vi drivhuset to gange med heldækkende hvid træbeskyttelse.

1

Hjørnestolperne (J og K) skrues fast til dørrammen med fire 5 x 80 mm skruer. Dernæst skruer du den næste sideramme fast til hjørnestolpen (J).

2

Spænd den tredje hjørnestolpe på den anden sideramme, og skru den fast. Fortsæt nu, og saml de sidste to siderammer.

3

Det er tid til at save hjørnestolperne til, og du skal blot save stolperne i et snit, der flugter med siderammerne.

4

Det er nu, du skal til at beslutte, hvor drivhuset endeligt skal placeres. Når alle siderammerne er skruet sammen, sættes drivhuset i lod og vater ved at klodse det lidt op, hvor det er nødvendigt.

05
Tagrammerne monteres 3 Trin

Drivhusets siderammer er sat op og skruet sammen, og næste skridt er at lægge taget på. Der er endnu ikke glas i hverken side- eller tagrammer, så tagets to trekanter vejer kun nogle få kilo og er til at håndtere, men du kommer til at bruge en trappestige for at kunne nå.

1

Spænd den forreste tagramme fast på siderammerne med et par skruetvinger - denne tagramme skal senere kunne åbnes og lukkes og skal derfor ikke skrues fast til siderammerne med skruer.

2

Læg den bagerste tagramme på plads, og skru den fast til siderammerne med tre skruer, 5 x 50 mm, i hver side af trekanten.

3

Saml de to tagtrekanter med fire hængsler, der skrues i med 4 x 20 mm skruer fra undersiden.

06
Sæt døren i dørrammen 2 Trin

Det sidste, vi gør, inden glasset sættes i, er at montere døren i dørrammen. Her skal døren klodses op, så den sidder lige midt i rammen og får samme luft hele vejen rundt.

1

Klods døren op i dørrammen, og skru 3 dørhængsler på med 4 x 20 mm skruer. Sav en håndfuld afstandsklodser til, eller brug plastickiler til at fiksere døren med.

2

Montér et dørgreb og en skudrigel til at holde døren lukket med.

07
Glasset sættes i tag- og siderammer 3 Trin

Drivhusets skelet er samlet og klar til, at glasset sættes i, og listerne sømmes på. Husk at tjekke målene, inden du bestiller eller skærer glassene til selv.

Vi har beregnet en halv centimeter luft rundt omkring glasset, men små unøjagtigheder eller forskelle i trætykkelser kan gøre, at glassene skal være lidt større eller mindre. Her starter vi med at sætte glasset i tagrammen, inden vi monterer det i siderammerne.

1

Sæt selvklæbende kitbånd i falsene (S) på taget, og læg glasset forsigtigt ned på plads.

2

Søm glaslisterne (T) fast til tagrammen med 12 x 25 mm søm.

3

Sæt nu kitbånd i resten af drivhusets false, sæt vinduerne i, og søm listerne på plads.

Materialer

45 x 45 mm skillerumslægter:

 • 4 lodrette rammedele (A) a 197,5 cm
 • 4 lodrette midtersprosser (B) a 174,5 cm
 • 4 lodrette rammedele (C) a 160,5 cm
 • 4 skrå rammedele (D) a 144 cm
 • 4 vandrette rammedele (E) a 127,5 cm
 • 7 vandrette tværstivere (F) a 61,5 cm
 • 1 lodret dørrammedel (G) a 189,7 cm
 • 1 lodret dørrammedel (H) a 173 cm
 • 2 hjørnestolper (J) a 202 cm
 • 2 hjørnestolper (K) a 165,4 cm

45 x 95 mm skillerumslægter:

 • 1 skrå dørrammedel (L) a 55,7 cm
 • 2 vandrette dørrammedele (M) a 51,5 cm

20 x 95 mm brædder:

 • 2 tagbrædder (N) a 193 cm
 • 4 tagbrædder (P) a 161 cm

20 x 45 mm lister:

 • 2 tagbrædder (Q) a 94,5 cm
 • 4 tagbrædder (R) a 43 cm

20 x 20 mm lister (evt. hjemmelavede):

 • I alt ca. 80 m falsliste (S) til hele drivhuset

10 x 30 mm lister:

 • I alt 14 m glaslister (T) til hele taget

10 mm krydsfiner til beklædning:

 • 3 plader (U) a 30 x 131 cm
 • 1 plade (V) a 30 x 64,5 cm
 • 1 plade (X) a 25 x 57 cm

3 mm drivhusglas: (b x h x h)

 • 3 ruder (G1) a 61 x 143 x 160 cm
 • 4 ruder (G2) a 61 x 124,5 x 142 cm
 • 1 rude til dør (G3) a 51 x 134 x 148,5 cm
 • 4 ruder til tag (G4) a 44,5 x 41,5 x 89 cm
 • 4 ruder til tag (G5) a 34,5 x 35,5 cm

Diverse:

 • 4 x 20 mm og 5 x 80 mm skruer
 • 12 x 25 mm og 18 x 35 mm galvaniserede søm
 • 18 x 35 mm galvaniserede dykkere
 • 23 stk. 40 x 120 mm sømplader
 • 4 stk. 80 x 120 mm sømplader
 • 7 stk. 60 x 90 mm hængsler (målt oplukket)
 • 1 stk. skudrigel
 • 80 m selvklæbende kitbånd
 • 1 stk. dørgreb
 • 1 stk. 30 cm udskyderbeslag
 • 2,5 liter heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

4 dage inklusive tørretid.

Pris

2.500 kr. for glas, træ, beslag og skruer.

Sværhedsgrad

Selvom drivhusets rammer er asymmetriske, er det imponerende nemt at bygge. Et glimrende begynderprojekt.

Tegning

3D-model

3D-model

Nemt drivhus

En simpel konstruktion, ingen svære samlinger og intet krav om en stor og avanceret maskinpark.

Åbn 3D-model

3D-model

Drivhusets fire siderammer

Da drivhusets fire siderammer er identiske, kan du bruge den første som skabelon og samle de andre oven på de første.

Åbn 3D-model

3D-model

Montér falslister

Monter falslisterne i både side- og tagrammerne.

Åbn 3D-model

3D-model

Knivskarpe hjørner

Vent med at save hjørnestolperne til, indtil du har skruet siderammerne sammen. På den måde bliver det færdige resultat pænere og mere præcist.

Åbn 3D-model

3D-model

Undgå at smadre glasset!

Når du skal sømme glaslisterne på tæt op ad vinduet, skal du sørge for at dække ruden af med et lille stykke pap eller krydsfiner. Så undgår du at ridse, eller i værste fald at smadre, dit nye glas.

Åbn 3D-model

Video

TIPS: Nem opmærkning til vinkelsamling

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Drivhus og orangeri