Forkæl hunden med et isoleret hundehus

Hvis hunden elsker at være ude, også når det er koldt, skal den i det mindste have et sted at søge læ. Et isoleret hundehus er billigt at bygge, og det er faktisk også nemt, hvis du følger denne simple byggevejledning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
700 kroner

Intro

Isoleret hundehus

Hunde har godt af frisk luft. Og hvis du hund elsker at være udendørs, selv når vejret er koldt og blæsende, kan du forkæle den lidt med et varmt isoleret hundehus. At bygge et isoleret hundehus er en relativt ukompliceret affære, og det eneste, du skal investere i, er noget godt træ og lidt maling.

Vælg det rigtige træ til dit hundehus

Hundehuset bliver udsat for elementernes rasen, og derfor skal du også vælge træ, der kan holde til det. Vi har valgt at bygge i trykimprægneret træ, da det egner sig godt til et isoleret hundehus. Men hvis din hund gnaver i alting, bør du vælge ubehandlet træ og male det med ufarlig træbeskyttelse. Vi bruger helt almindelig krydsfiner til siderne i vores hundehus og trykimprægneret træ til tag og gavle.

Hundehus samles i haven

Vi skærer alle dele af hundehuset, gavle, gulv, indgangshul, sidebeklædning og tag, til i værkstedet, inden vi samler det hele i haven, hvor hundehuset skal stå. Til vores hundehus har vi valgt at lave taget med klinkbrædder, så vandet bliver ledt væk fra taget.

Isoleret hundehus fra bunden

Vores hundehus skal selvfølgelig have et solidt lag isolering. Vi isolerer bunden af hundehuset med mineraluld, som vi tilpasser til gulvet i vores hundehus. Vi fastgør det med kraftig plastik. Så er der isoleret hundehus.

Tilpas selv størrelsen på dit byg selv hundehus

Vi har lavet vores hundehus, så det passer til en mellemstor hund – for eksempel en labrador. Men hvis du har en større, eller mindre, hund, kan du bare tilpasse åbningen, så den passer i størrelsen. Hullet saves til med en stiksav.

Klinktaget er prikken over i’et

Taget på vores hundehus er klinkbygget, og det er den detalje, der gør hundehuset til noget specielt. Det er ikke svært at få brædderne til at ligge på den rette måde og med den rette afstand. Det kræver bare lidt grundig planlægning.

LÆS OGSÅ: Byg et praktisk kaninbur i lette moduler

Vejledning

01
Bund, gavle og sider til isoleret hundehus 7 Trin

Hundehuset består af en bundramme med gulvbrædder ovenpå og tre gavle, som sider og tag fastgøres til. Siderne og to af gavlene er beklædt med krydsfiner.

I pladen til den ene gavl skal der skæres et hul, som kan fungere som indgang til hundehuset. Det saver du ud med en stiksav.

Har har vi savet delene ud og bygget bundramme og gavle på værkstedet, men samlet det hele ude i haven.

Isoleret hundehus: Saml bundrammen 1

Saml bundrammen med 80 mm skruer i samlingerne, når du har skåret lægterne (A og B) til. Tværstiveren (C) fastgøres i midten af rammen.

Isoleret hundehus: Skru gulvbrædderne fast til rammen 2

Skru gulvbrædderne (H) fast til rammen med 45 mm skruer. Sæt brædderne så tæt sammen som muligt. De kan variere i bredde, så de kommer til at stikke lidt ud over kanten.

Isoleret hundehus: Sav det overskydende træ af det sidste bræt 3

Sav det overskydende træ af det sidste bræt, så gulvet flugter med siderne på bundrammen hele vejen rundt. Slib overfladen med slibepapir, så gulvet er helt glat.

Isoleret hundehus: Saml rammerne til gavlene 4

Saml rammerne til gavlene, når du har savet lægterne (D, E, F og G) til. Brug 100 mm skruer, og slib rammerne bagefter.

Isoleret hundehus: Sæt pladerne og fast på gavlrammerne 5

Sæt pladerne (L) og (M) fast på gavlrammerne med 35 mm skruer. Hullet i pladen (M), som skal være indgang til hundehuset, saves ud med en stiksav.

Isoleret hundehus: Monter siderne til bundrammen 6

Monter siderne (N) til bundrammen. Sav ud til gavlrammerne. Sæt så siderne løst sammen med gavlene (L) og (M). Skru siderne fast, når alt står, som det skal.

Siderne monteres med 35 mm skruer.

Isoleret hundehus: Gavlene fastgøres til bundrammen 7

Gavlene fastgøres til bundrammen med 80 mm skruer. Vend huset om på siden, og skru nedefra og op gennem bundrammen i gavlrammerne.

02
Klinkbygget tag 3 Trin

Taget er klinkbygget. Det vil sige, at tagbrædderne ligger lidt ind over hinanden, så vandet ledes væk.

Her skal lægges otte brædder i hver side af taget. Det er lettest at placere dem korrekt, hvis du først måler op og indtegner sigtelinjer (se tegning) på gavlrammerne, som du bruger, når brædderne lægges op.

Taget afsluttes med en tagryg på toppen og vindskeder i gavlenderne.

Isoleret hundehus: Læg tagbrædderne 1

Læg tagbrædderne (J). Start med nederste bræt. Lad det stikke 3 cm ud til udhæng. De øvrige brædder skal lappe ind over hinanden med 2,5 cm. Monter dem med skruer midt på brættet.

Tagbrædderne sættes fast med 35 mm skruer

Isoleret hundehus: Skru tagryggen fast, når alle brædder er lagt 2

Skru tagryggen (P) fast, når alle brædder er lagt. Tagryggen samles af to lister til en vinkel og monteres på toppen med 35 mm skruer, så taget afsluttes foroven.

Isoleret hundehus: Sæt vindskederne fast 3

Sæt vindskederne (K) fast. De er lavet af et bræt, der er savet over på langs og rettet til på længde. Monter dem med et par skruer.

Materialer

45 x 45 mm lægte (trykimpræg.):
• 2 stk. til bundrammen (A) a 113 cm
• 2 stk. til bundrammen (B) a 70 cm
• 1 tværstiver (C), 61 cm
• 3 stk. til gavle (D) a 68,2 cm
• 6 stk. til gavle (E) a 44 cm
• 3 stk. til gavle (F) a 59,5 cm
• 3 stk. til gavle (G) a 55 cm

16 x 100 mm bræt:
• 8 stk. til gulv (H) a 122 cm
• 16 stk. (J) a 142 cm
• 4 stk. (K) a 66,9 cm (flækket bræt)

9 mm krydsfiner:
• 2 gavle (L og M) a 68,2 x 84,5 cm
• 2 sider (N) a 49,5 x 122 cm

Desuden:
• 2 lister til tagryg (P) a 142 cm
• Skruer, 4 x 35, 4 x 45, 5 x 80 og 5 x 100 mm
• Slibepapir
• Evt. isolering, plast og klammer
• Evt. grunder og maling

Tidsforbrug

Cirka 2 dage (inklusive maling)

Pris

Cirka 600-700 kroner plus evt. maling

Sværhedsgrad

Et fint hyggeprojekt til en weekend. Det er ikke svært, men det betaler sig at være omhyggelig med at måle op og save ud.

Tegning

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bygninger