Byg et praktisk kaninbur i lette moduler

Her får du opskriften på et simpelt og modulært kaninbur, som er nemt at skille ad og flytte rundt på. Kaninburet er selvfølgelig også nemt at pakke væk vinteren over.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.200 kroner

Intro

I denne artikel bygger vi et let og mobilt kaninbur, der også kan bruges som løbegård sommeren igennem.

Artiklen vejleder dig trin for trin om, hvordan du omdanner simple materialer, som du kan købe i dit lokale byggemarked, til syv elegante rammer som er samlet med bladsamlinger og flugtsikret med volierenet.

Byg kaninbur der er let at flytte

Kaninburet er bygget i syv lette moduler, som én person alene let kan samle og skille ad igen. Det betyder, at du kan flytte kaninburet rundt i haven, så dine pelsede venner har optimale vilkår hele dagen.

Udover selv byggevejledningen indeholder artiklen en udførlig materialeliste og en detaljeret, målfast arbejdstegning, du kan støtte dig til.

Vejledning

01
Forbered rammerne 5 Trin

Kaninburet består af syv individuelle rammer, som hver især er samlet af fem stykker spærtræ. Det første skridt i projektet er at klargøre de 35 sideog toprammestykker, du skal bruge. Stykkerne skæres ud af 45 x 70 mm høvlet spærtræ. De fire siderammer er lige store og lavet af ens stykker (A og B). De tre toprammer er en my større og lavet af ens stykker (C og D).

Bagefter skal stykkerne klargøres til bladsamlinger. Opgaven klares med stiksav, stemmejern og slibepapir. Alle samlingerne er ens.

1

Start med at skære de forskellige sideog toprammestykker ud (A, B, C, D). Du kan bruge en fukssvans eller stiksav, hvis du tager dig god tid, så dine snit bliver helt lige. En kap-/geringssav er dog det nemmeste.

2

Tegn op til bladsamlinger. På den brede side i begge ender samt på midten af alle rammestykker (A, B, C, D) tegnes en 7 x 7 cm kvadrat. Tegn de tværgående streger halvt ned på de korte sider (her 2,25 cm).

3

Fjern det opmærkede træ. Brug en stiksav til at lave de tværgående snit på den brede side af træet. Skær ind til midten (2,25 cm). Brug et stemmejern til at fjerne det optegnede træ fra den smalle side.

4

Endesamlingerne er nemmere. I enderne af side- og toprammestykkerne (A, B, C, D) behøver du ikke stemme træklodsen ud. Du kan komme til fra enden, og derfor kan du nøjes med at save klodsen fri.

5

Sørg for, at detaljerne er i orden. Når du har grovskåret alle samlingerne, skal du samle stykkerne i sæt. Tjek efter, at samlingerne er rene, eller slib efter med slibepapir.

02
Lim rammerne 4 Trin

Når du har forberedt bladsamlingerne, er det nemt at samle rammerne. Som udgangspunkt samles rammerne med trælim alene, men du kan forstærke samlingerne med små skruer indefra, uden at de bliver synlige.

Samlingerne laves ved at smøre lim på begge sider af bladsamlingerne, som tvinges sammen. Du kan samle så mange rammer på en gang, som du har tvinger til. Det vigtigste er, at alle samlingerne på hver enkelt ramme bliver lavet på samme tid.

1

Rammerne samles med lim. Smør trælim på alle flader, der indgår i samlingerne. Limen påføres i et jævnt lag.

2

Læg alle samlingerne sammen. Placér de lange profiler (A og C) på et arbejdsbord. Læg dem på et par tværgående lister, så de svæver 3-5 cm over bordet. Læg de korte rammestykker på tværs i samlingerne.

3

Sæt tvinger på samlingerne. Sørg for, at samlingerne er tætte, når du spænder dem sammen, og lad dem tørre under pres.

4

Lav alle de syv rammer, før du går videre. De fire siderammer samles hver af to lange siderammestykker (A) og tre korte siderammestykker (B). Toprammerne samles af to lange toprammestykker (C) og tre korte toprammestykker (D).

03
Sæt volierenet i rammerne 3 Trin

Rammerne alene holder ikke en kanin inde. Derfor skal seks ud af syv rammer (fire siderammer og to toprammer) beklædes fra indersiden med volierenet. Nettet klippes til med en skævbider, så det passer til rammens dimensioner, og hæftes fast med store klammer.

Den sidste topramme beklædes ovenfra med dækbrædder (E), der fungerer som ly for både sol og sommerregn. Brædderne skrues på rammen, så de flugter med yderkanten af den ene langside.

1

Klip volierenettet ud. Lav seks stykker volierenet, som passer til de seks rammer. Husk, at der er et par cm’s forskel på side- og toprammerne.

2

Volierenettet sættes fast med klammer. Du kan selv vælge, om du skyder klammerne fast med en klammepistol eller sømmer dem i. Klammerne skal være mindst lige så tykke som nettet.

3

Trim kanten. Når du har hæftet volierenettet fast, skal kanten trimmes. Klip overskydende net af med en skævbider.

04
Montér hængsler og anslagslister 4 Trin

Det sidste skridt er at gøre de syv rammer klar til at kunne samles til en sammenhængende løbegård.

De seks korte anslagslister (F) og den ene lange (G) laves og monteres på toprammerne. Listerne sikrer, at toprammerne ikke skrider på siderammerne.

Endelig skal der monteres hængsler på de korte siderammestykker. Fangtapperne skal sidde på ydersiden. Der skal også monteres hængsler imellem toprammerne, hvor de dog skal sidde på de lange rammestykker.

1

Lav først anslagslisterne (F og G). Del et 2 m langt 25 x 125 mm bræt på langs, så du får fire lister a 2,5 cm. Skær listerne yderligere til i længden, så du har både de korte (F) og den lange (G) anslagsliste.

2

Anslagslisterne (F og G) skrues på undersiden af toprammerne. De seks korte anslagslister (F) skrues på toprammerne, så de flugter med yderkanten af rammerne. Den lange anslagsliste skrues på den ramme, der er beklædt med dækbrædder (E).

3

Montér hængsler på siderammerne. Hver ramme skal have et sæt hængsler på den smalle side i den ene ende og et sæt på den brede side i den anden ende. Hængslerne monteres i top og bund.

4

Montér hængslerne på toprammen. Hængslerne skrues fast på den smalle side af de lange rammestykker. Du skal bruge tre hængsler (1,5 sæt) i samlingerne mellem toprammerne.

Materialer

45 x 70 mm høvlet spærtræ

  • 8 siderammestykker (A) a 150 cm
  • 12 siderammestykker (B) a 52 cm
  • 6 toprammestykker (C) a 160 cm
  • 9 toprammestykker (D) a 53 cm

25 x 125 mm brædder

  • 4 dækbrædder (E) a 160 cm
  • 6 anslagslister (F) a 40 x 2,5 cm
  • 1 anslagsliste (G) a 140 x 2,5 cm

Diverse

  • Volierenet
  • Klammer
  • Trælim til udendørs brug
  • 8 sæt hamborghængsler (H)
  • 3 sæt kanthængsler med løs tap (J)

Tidsforbrug

En lille weekend.

Pris

Ca. 1.200 kr.

Sværhedsgrad

Projektet er nemt at gå til.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Fordel limen med en pensel

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Haven