Ansigtsløftning til garagen

Er din garageport ved at give op, så fortvivl ikke. Hvis portens ramme er intakt, er det en smal sag at skifte beklædningen uden at skille det hele ad.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.900 kroner

Intro

I stedet for at splitte hele garageporten ad og have en masse bøvl med at få den samlet og sat op igen tager vi kun en håndfuld brædder af ad gangen og erstatter dem med nye. På den måde har vi hele tiden styr på porten undervejs.

Vi har valgt nye brædder i lærketræ, sat op på "klink" – altså med et lille overlæg. Lærketræ kan holde til vind og vejr, hvis det bliver behandlet rigtigt.

Længden på brædderne er nem at måle på porten, eftersom de skal have samme længde som de gamle brædder. Antallet af brædder afhænger af, hvor meget hvert enkelt bræt dækker. Ved man det, kan man regne sig frem:

Sådan beregner du, hvor mange brædder, du skal bruge:

  • Højden på porten er 210 cm. Et bræts dækbredde er 13,0 cm.
  • Dertil lægges 2 mm til luft.

Dvs. 210 cm : 13,2 cm = 15,9 brædder; det runder vi op til i alt 16 brædder.

Det er en god idé at holde 2 mm luft imellem hvert bræt, så de kan give sig.

Den gamle beklædning var gået fra hinanden og helt tørret ud og så efterhånden ikke særlig godt ud.

Vejledning

01
Forberedelserne 6 Trin

1

Brædderne saves til på længden. Da de skal have samme længde som de gamle brædder, er det nemt. Arbejdet her foregår nogle dage inden selve opsætningen, så træolien kan nå at tørre.

2

Vi gav lærkebrædderne en gylden olie. Det giver dem mere glød og forlænger deres levetid. Alternativt kan man bruge en olie uden farve. Lad brædderne tørre et par dage. Husk også at oliere endetræet.

3

En vinkel i hver side på den indvendige ramme sikrer, at rammen forbliver i vinkel og ikke flytter sig, når vi tager vægten af porten, selv om vippebeslagene sidder på endnu.

4

For at rammen ikke skal slå sig, tager vi kun brædder af en halv meter, inden vi sætter de nye på. Da vippebeslagene sidder på endnu, skal vi være forsigtige, når vi tager vægten af rammen. De øverste brædder lader vi sidde længst muligt.

5

Det første bræt sættes på, så det sidder lige på rammen. Hvis belægningen er skæv, må man skære det første bræt, så det flugter med underlaget.

6

Så streges inddelingen af brædder op på rammen. Selv om brædderne er en smule skæve eller uens, kommer brædderne til at sidde pænt lige.

02
Ny beklædning 5 Trin

1

På det nederste bræt er det vigtigt, at der er “drypnæse”, dvs. en kant, hvor regnvandet kan dryppe af, inden det kommer ind til rammen.

2

Monteringen af de næste brædder kan begynde. Vi bruger 4,5 x 60 mm A4-rustfri skruer, 2 stk. i hvert stykke rammetræ.

3

Vi bruger det ene af brædderne som boreskabelon, så kommer skruerne til at sidde pænt. Hvis man borer med et bor, der er 1 mm større end skruen, kan træet give sig.

4

Brædderne bliver hele tiden holdt til inddelingsstregerne og skruet i de forborede huller.

5

Det øverste bræt skæres til i højden. Det kan gøres som her med en stiksav eller med en fukssvans. Brædderne blev skåret på længden på en kapsav, men her kan du også sagtens klare dig med en fukssvans.

Materialer

28 x 145 mm beklædning i lærk på klink:
• 16 brædder a 270 cm
• Rustfrie A4-skruer, 4,5 x 60 mm
• Gylden lærketræsolie

Tidsforbrug

1 dag + tørretid til olien

Pris

Cirka 1900 kroner

Sværhedsgrad

Hvis rammen ikke fejler noget, er det let at skifte brædderne i porten.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Garage