Ny facade på den gamle garage

Er den gamle garageport slidt og kedelig, er det næsten altid nemmere og billigere at renovere fronten end at skifte hele porten.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
900 kroner

Intro

Denne gamle garageport så herrens ud, så noget skulle der ske med den. Hængslerne fejlede ikke noget, så porten kunne godt renoveres. Den skulle blot have en ny facade.

Porten her har ingen karm. Dørene er hængslet fast i siderne. Men den metode, vi bygger efter, kan bruges på de fleste garageporte af træ: Først fjerner vi alt, der stikker ud, så vi har en jævn flade at arbejde på. På denne flade monterer vi en ramme af tynde afstandslister. De skal blot sikre, at den nye brædde-beklædning ventileres på bagsiden. Afstandslisterne skal placeres, så skruerne får fat i den solide konstruktion bag pladerne i fronten.

Uden på rammen af afstandslister sætter vi nye profilbrædder, som grundes og males, inden de monteres.

SE OGSÅ: Garage

FØR

EFTER

Vejledning

01
Klar til nye brædder 5 Trin

Inden du skruer noget fast på den gamle garageport, skal du have en ren og jævn overflade at arbejde på. Håndtag og andre dele, der stikker ud, fjernes. Inden porten gøres ren, bør du kontrollere, om alt det gamle træ stadig er friskt, eller om der er noget, der skal skiftes.

De nye profilbrædder vil vi montere lodret. For at undgå råd i enderne sætter vi et bredt offerbræt i bunden. Brættet er tæt på jord og vil hurtigt blive fugtigt, så vi vælger at montere et imprægneret bræt. Mellem profilbrædder og offerbræt bør der være en ventilationsspalte på mindst 5 mm. Med denne opbygning vil profilbrædderne være hævet over jord og ventileret på bagsiden.

1

Alle de dele på porten, der stikker ud, fjernes, inden porten gøres ren med en grundrens, der kan fjerne både snavs, alger og skimmel. Hvis der også er råd i noget af træet, skal rådne dele fjernes.

2

I bunden af porten monterer vi et trykimprægneret bræt. Brættet sidder ret tæt på jorden og fungerer som of erbræt - i stedet for at udskifte alle de lodrette brædder, når der med tiden opstår råd, er det kun of erbrættet, der skal skiftes.

3

Tynde afstandslister skrues på. De placeres de steder, hvor de kan få fat i en lægte under frontbeklædningen. Afstandslisterne skal sikre, at den nye bræddebeklædning også ventileres på bagsiden. Så holder den længere.

4

Nu kan du save profilbrædderne på mål - du kender længden og kan regne ud, hvor mange brædder der skal bruges for at dække hele facaden.

5

Alle brædder grundes og males. Men først skal alle knaster på prof lbrædderne forsegles med shellak/ knastelak. Hver knast skal have mindst to lag lak. Det skal forhindre, at harpiks trænger ud og misfarver malingen.

02
Beklæd porten 5 Trin

Profilbrædderne er hurtigt på plads. Det eneste, der skal skæres til i bredden, er det sidste bræt mod midten. Undervejs er det en god idé at tjekke, om der er noget, der støder på, når dørene åbnes.

I toppen af selve garageporten sætter vi pyntelister. Det giver en helt lige kant. Også i midten - i samlingen mellem de to døre - sætter vi en pynteliste, der skal være gul på det øverste stykke (som profil brædderne) og grå på det nederste (som offerbrættet).

Inddækningerne skal du regne med at tilpasse, så de passer hos dig. Her måtte vi affase kanten på det øverste bræt en del - ellers bandt døren.

1

Første profilbræt skrues fast i hængselsiden, så du kan tjekke, om porten kan åbnes helt. Sæt inddækningslisten i siden på, før du tjekker. Brug en afstandsklods i bunden mod offerbrættet.

2

De næste profilbrædder bankes på plads, inden de skrues fast. Brug en stump prof lbræt som bankeklods.

3

Sidste bræt skæres til. Det vil næsten altid være for bredt, så det skæres på mål, inden det monteres.

TIPS: Brættet må gerne skæres, så det er en smule for bredt - du skal alligevel regne med at høvle det til, når det er monteret.

4

Til sidst sætter vi pyntelister og inddækninger på. I stedet for en traditionel geringssamling har vi valgt at skære lidt snedkerglæde i det øverste bræt i inddækningen. Brættet måtte vi af ase en smule, ellers bandt porten i toppen.

5

Listen i midten maler vi først, når den er skruet fast. Så er det nemmere at male en fin kant mellem den gule top og grå bund.

Materialer

• 1 bundbræt, her 22 x 145 mm trykimprægneret fyr
• Profilbrædder,her 12 x 95 mm perleprofil
• Afstandslister, her 10 x 45 mm fyr
• Inddækninger
• Pyntelister
• Grundrens
• Knastelak eller shellak
• 4 x 45 og 4 x 55 mm Climate-skruer
• Grundingsolie
• Maling eller træbeskyttelse

Specialværktøj

• Kap/geringssav

Tidsforbrug

Kan klares på en weekend, hvis du bruger lak og maling uden lange tørretider.

Pris

Cirka 900 kroner

Sværhedsgrad

Indfatningen rundt om porten kan måske drille lidt, men ellers skal du blot måle, save, male og skrue.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Garage