Udnyt pladsen i garagen optimalt

Der er ingen grund til, at bilen skal optage pladsen i garagen, så snart den firhjulede ikke er ude at køre. Her er historien om, hvordan vi for under 1000 kroner indrettede garagen, så den fremover også kan bruges som værksted, planteværksted samt til opbevaring af have- og legeredskaber.

Intro

Har du en garage, har du samtidig alle tiders mulighed for at indrette det perfekte værksted. Og uden at det behøver at gå ud over bilen. For hvem siger, at bilen absolut bør beslaglægge garagen, når den er ude at køre - eller om sommeren, hvor du især kan få optimal glæde af et værksted.

I vores tilfælde var der ikke rigtig plads til et decideret værksted i selve huset, og derfor blev søgelyset meget naturligt rettet mod garagen.

Arbejdsbordet er vigtigt

Et godt arbejdsbord er et must i ethvert værksted, og derfor måtte der også tænkes kreativt, hvis der stadig skulle være plads til at parkere den firhjulede.

Løsningen blev et smart klap sammen-bord, som godt nok fylder hele den ene langside af garagen. Men ved at dele bordpladen op i to halvdele er det muligt at slå disse op og ned uafhængigt af hinanden. Det har den fordel, at du kan lade den ene halvdel hænge på væggen, hvis du kun har brug for et bord i halv længde. Desuden er det vægtmæssigt også betydeligt nemmere med en halv bordplade, når bordet slås op og ned.

Bordene kan uden problemer fremstilles som to enkeltborde fra starten, men det er meget smartere at bygge ét langt bord som i vores tilfælde - og så save det midt over. Så er du nemlig sikker på, at de to halvdele passer sammen.

Vejledning

01
Byg først et langt bord - og sav det så midt over 10 Trin

1

Start med at klodse bæreplanken (A) op. Husk, at planken skal klodses lidt ud fra væggen, så der bliver plads til bordplade og revler, når den er klappet op. Brug én cm tykke lister som opklodsning, og stift dem på planken.

2

Skru bæreplanken (A) fast til væggen med 5,0 x 100 mm skruer. Hvis du placerer den 80 cm over gulvet, får du en bordhøjde på cirka 85 cm. Har du brug for større arbejdshøjde, korrigerer du blot målene. Husk også, at bæreplanken skal være i vage.

3

Læg de fem brædder til bordpladen ud på et par bukke foran bæreplanken, og saml dem med de 10 revler (C) og 5,0 x 45 mm skruer. Du kan evt. bruge 5 mm tykke lister til at holde afstand mellem brædderne - så får du det pæneste resultat.

4

Læg bordbenene (D) oven på hver anden revle og på de to tætsiddende revler, hvor bordet skal deles. Skru tværstiverne (E) på med 5,0 x 40 mm skruer. Den øverste tværstiver flugter med bordbenets korte ende.

5

Rejs bordbenene (D) til lodret, og hængsl dem på revlerne. Hold cirka 11 cm afstand fra forkanten af bordpladen. Brug 5,0 x 4 mm skruer.

6

Den færdige bordplade er nu klar til montering på væggen. Vend den med benene fremad.

7

Løft bordpladen på plads på bæreplanken (A) - klods den cirka én cm op. Skru derefter hængslerne på henholdsvis revler (C) og bæreplanke (A).

8

Slå bordet ned, og søm kantbrættet (F) på med 31/80 galvaniserede søm.

9

Mål ud til midten af bordet, og sav bordpladen igennem med en fukssvans.

10

Montér et hængelåsoverfald pr. bord til at holde bordpladerne oppe med.

Materialer

Disse beslag har vi anvendt

I forbindelse med indretning af værkstedet har vi brugt forskellige hængsler og beslag, som alle er standardvarer i byggemarkeder og trælasthandler.
Hyldeknægt (1), hængsel - bachflaps - (2), hængelåsoverfald med tilhørende hænge-låsbeslag (3) samt redskabsophæng (4).

45 x 95 mm reglar:
• 1 bæreplanke (A), 457 cm

28 x 120 mm terrassebrædder:
• 5 bordpladebrædder (B) a 457 cm
• 4 hyldebrædder (B) a 457 cm
• 2 hyldebrædder (B1) a 211 cm
• 1 bræt, 457 cm, til ophængning af redskaber
• 1 bræt, 230 cm til småtingshylde
• 3 brædder a 157 cm til ophængning af værktøjstavle

22 x 95 mm terrassebrædder:
• 10 revler (C) a 62 cm
• 6 bordben (D) a 81 cm
• 4 tværstivere (E) a 228,5 cm
• 1 forkant (F), 45,7 cm

Endvidere:
• 2 hængelåsoverfald (G) a 4 x 11,5 cm
• 12 hyldeknægte (H) a 15 x 20 cm
• 12 hængsler (J) a 7 x 16 cm
• 2 sømplader a 5 x 20 cm
• 9 ophæng til haveredskaber
• Skruer, 5,0 x 100, 5,0 x 45, 5,0 x 40, 5,0 x 60 og 4,0 x 30 mm
• Galvaniserede søm, 31/80
• 4 værktøjstavler (Stanley)
• Kæder af rustfrit stål til cykelophæng

Pris:

975 kroner

Tegning

Opbygningen af værkstedsbordene

De sammenklappelige arbejdsborde er enkle at fremstille, hvis du følger tegningen. Ved at ændre på længden af bordbenene (D) - og tilsvarende ændre på placeringen af bæreplanken (A) op- eller nedad - har du mulighed for individuelt at tilpasse højden på arbejdsbordet, så du får den ergonomisk mest korrekte arbejdspladsindretning.

Opbygningen af værkstedsbordene

Tips & Tricks

Hylder og værktøjstavle monteres

Det er helt bevidst, at vi har bygget værkstedet af rå materialer - så kan tingene nemlig tåle at blive brugt. Det gælder også de hylder, som vi har monteret foroven hele vejen rundt. Når alt kommer til alt, er det jo bare et værksted.

Hylderne er på samme måde som bordpladen fremstillet af (to) terrassebrædder og monteret på hyldeknægte, som efterfølgende er skruet fast til væggene.
De mange hyldemeter har også den fordel, at det er utroligt nemt at rydde op og feje gulvet i værkstedet efter fyraften - og du kan gemme maling samt væsker sikkert af vejen for små pilfingre.

Værktøjet er samlet på en tavle på endevæggen. Tavlen, som består af fire tavler, der er samlet til én stor på 63 x 157 cm, er uundværlig, hvis du skal have blot et nogenlunde overblik over dit værktøj.
Hylden over værktøjstavlen er indrettet til forskelligt elværktøj.

Mål ud til placering af hyldeknægtene. Brug et vaterpas, og skru knægtene fast med 5,0 x 60 mm skruer.

Hyldebrædderne (B1) samles nemt i hjørnerne med en 50 x 200 mm sømplade, som skrues fast med 4,0 x 30 mm skruer.

Værktøjstavlen er hængt op på tre 28 x 120 mm brædder i hele tavlens længde - det vil sige 157 cm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...