Grillhytte med kig til stjernerne

Det tager mindst et par uger, og du bliver udfordret på alle dine håndværksmæssige færdigheder. Men har du mod på et gør det selv-projekt ud over det sædvanlige, så er denne grillhytte med plexiglasruder og udsyn til himlen sagen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 uger
Pris
20.000 kroner

Intro

Drømmer du også om at forlænge sommeren med grillhygge og åben ild, så er denne grillhytte vejen frem.

Vi lægger stabilgrus og bygger et fundament af lecablokke. Oven på blokkene bygger vi en gulvkonstruktion, som vi beklæder med solide OSB-plader.

Siderne på hytten består af ganske almindelige beklædningsbrædder med fer og not, som afsluttes med en tyk vindueskarm.

Tagkonstruktionen består af bøjede spær, som vi selv limer og bøjer, mens plexiglasruderne giver det ultimative udsyn til nattehimlen.

Til sidst udstyrer vi hytten med bænke, ventilationsrør, skorsten og en grill, der nok skal få naboerne til at komme på besøg.

Vejledning

01
Fundament og gulv 3 Trin

For at gøre vores grillhytte så rund som muligt konstruerer vi et ottekantet fundament af 45 x 97 mm imprægnerede reglar.

1

Skær otte bundremme (A) af 45 x 97 mm imprægnerede reglar a 150 cm. Stykkerne skal skæres i smig, så husk, at det er det længste mål, vi her taler om. Gentag processen ved den inderste bundrem (A1), og læg det hele op, så du kan se, om det passer.

2

Læg 5-10 cm stabilgrus (R), og sørg for, at underlaget er helt plant. Læg den ottekantede bundrem på gruset, og træk en streg på ydersiden, så du kan se, hvor lecablokkene (B) skal placeres efterfølgende. Stil lecablokkene op én efter én, og brug en ganske almindelig opmuringsmørtel til samlingerne. Tjek jævnligt med et vaterpas, om blokkene er i lod og vage, og lad dem herefter tørre et døgns tid. Nu kan du lægge bundremmen på plads og skrue den sammen med rustfri 5 x 90 mm træskruer. Når det hele sidder, som det skal, kan du med fordel isolere under bundremmen med 20 cm styrolit (H).

3

Skær eller fræs en fer i otte 45 x 45 mm reglar (C), som du efterfølgende skruer fast i den yderste del af den underliggende bundrem. Skær OSB-pladerne (J) til, og skru dem fast i den underliggende bundrem (A) med 5 x 70 mm rustfri træskruer.

02
Vægge 4 Trin

Vores væg består i al sin enkelhed af kraftige beklædningsbrædder med fer og not, som skæres i smig og placeres oven på hinanden. Når hver række står, som de skal, skrues brædderne sammen i samlingerne. Væggen afsluttes med en solid vindueskarm, der holder sammen på hele konstruktionen.

1

Oven på bundremmen (A) monterer vi en 45 x 45 mm bundliste (C), som vi fræser en fer i. På den måde får beklædningsbrædderne noget at stå fast i.

2

Skær alle brædderne (D) til, og montér dem én række ad gangen. Når bræddernes not er trykket fast i de underliggende reglars fer, skrues de sammen i enderne med 3,5 x 50 mm rustfri træskruer.

3

Når du har monteret alle beklædningsbrædderne (D), er det tid til at skrue vindueskarmen (E) fast. Vi har valgt en 45 mm tyk karm af massiv fyr. Når karmen har fat i beklædningsbrædderne, kan du med det samme fornemme, hvordan hele konstruktionen bliver stivet af. For at få bålhytten til at syne rund vælger vi at runde karmen med en stiksav. Sørg for at måle grundigt op og markere med blyant. Det er vigtigt, at opmålingen bliver den samme på alle siderne, for at få det mest sammenhængende resultat.

4

Nu er underparten af bålhytten færdig. Vi venter med at skære hul til døren, til vi har rejst spærene. Lover vejrudsigten kraftig regn, kan det være en god idé at dække konstruktionen over med en presenning, så gulvpladerne (J) ikke bliver gennemvåde.

03
Tag 5 Trin

De ti buede spær består hver især af fire lister, der er limet sammen. Vi skruer derfor en række klodser fast på en OSB-plade, så vi kan bøje alle spærene ét efter ét og være helt sikre på, at de bliver ens.

1

Læg nogle lægter på en plan flade, og skru to OSB- eller krydsfinerplader fast i dem, så pladerne danner en ret vinkel. Skru 12 klodser fast i pladerne, så de danner den ønskede bøjning på spærene.

2

Læg fire stykker 15 x 65 mm fyr (F) op langs klodserne, forsyn dem med trælim, og spænd dem sammen med 10-12 skruetvinger. Byg skorstensringen (P), som spærene senere skal skrues fast i, efter samme princip. Her må du konstruere den af flere korte stykker, da ét langt stykke vil knække. Spænd det hele sammen med en spænderem, og lad det tørre i et døgn.

3

Stil spærene (F) op ad skorstensringen (P), og tjek, at bøjningen er den samme på alle ti. Spænd spærene fast på et plant underlag, og fræs en not på 3,5 mm i dem allesammen for at gøre plads til plexiglasruderne på 3 mm.

4

Skru spærene (F) fast i henholdsvis skorstensringen (P) og vindueskarmen (E). Vi sørger for, at der er lige langt mellem alle spærene, så vi kan skære alle plexiglasruder (G) på samme mål. Det minimerer risikoen for at lave fejl betydeligt.

5

Skub plexiglasruderne (G) på plads mellem spærene (F), og sørg for, at de bliver trykket helt op mod skorstensringen (P).

04
Dør og vinduer 3 Trin

Når plexiglasruderne sidder, som de skal, er det tid til at fastgøre dem og etablere en dør, så vi ikke ender med at fyre for gråspurvene.

1

Skru dørkarmen (L) fast i vindueskarmen (E) og gennem bundlisten (C) og ned i bundremmen (A) med 5 x 80 mm skruer. Vi fokuserer på at fastgøre bunden af karmen så godt som muligt, da vi ikke har noget at skrue i oppe i toppen af døren. For at sikre os, at vinduerne bliver siddende, hvor de skal, giver vi dem 3-4 rustfri 4 x 40 mm skruer med rundt hoved forneden. Husk endelig at bore for og at bruge en skive for at mindske risikoen for, at plexiglasset revner.

2

Når du har monteret dørkarm (L), dør (S) og vinduer (G), er det oplagt at male gulvet med en slidstærk gulvmaling. Vi vælger en vandbaseret type og giver gulvet tre lag, da der med sikkerhed vil blive slæbt rigelige mængder sne og sjap ind i hytten.

3

Når du har hægtet døren på og monteret grill og skorsten (M) efter producentens anvisninger, er det blot at læne nakken tilbage og nyde udsigten.

Materialer

45 x 97 mm imprægnerede reglar:

  • Remme til gulvkonstruktionen (A) og bæreknægte til bænk (T)

150 x 190 x 590 mm lecablokke:

  • Blokke til fundament (B)

45 x 45 mm imprægnerede reglar:

  • Bundliste (C)

45 x 135 mm beklædningsbrædder:

  • Vægbeklædning (D)

45 x 195 mm høvlet spærtræ:

  • Vindueskarm (E)

15 x 65 mm lister:

  • Buede spær (F) og skorstensring (P)

Plexiglas:

  • Vinduer (G)

100 mm styrolit:

  • Gulvisolering (H)

15 mm OSB-plade:

  • Gulvplader (J)

30 x 150 mm fyr:

  • Sæder til bænk (K)

Desuden:

  • Dørkarm (L)
  • Skorsten (M)
  • Ventilationsrør (N)
  • Stabilgrus (R)
  • Dør (S)
  • Klodser (U)
  • Opmuringsmørtel
  • Trælim, skruer m.m.

Specialværktøj

  • Kap-/geringssav
  • Stiksavsklinge til PVC

Tidsforbrug

3-4 uger.

Pris

Ca. 20.000 kr. eksklusive grill.

Sværhedsgrad

Opbygningen af fundamentet og siderne er forholdsvis enkel, men når du skal til at måle op og montere plexiglasvinduerne, så skal du virkelig være præcis.

Tegning

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Havepavillon