Karrusel til havegrejet

Vil du gerne have orden i haveredskaberne – én gang for alle? Så lad ukrudtet passe sig selv en dags tid, og byg i stedet en smartredskabskarrusel. Så bliver det nemmere at få fat på redskaberne og du sparer plads i dit redskabsskur.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

Rive, skuffejern, spade, greb, kost, løvsamler, kantklipper, grensaks, mælkebøttejern, diverse potter, opbindingssnor, handsker ... Listen med redskaber og tilbehør, som en helt almindelig gennemsnitlig haveejer har brug for, kunne fortsætte i det uendelige.

Og selv om tingene ikke fylder særlig meget hver for sig, så optager de samlet set en ordentlig bid af den dyrebare opbevaringsplads i redskabsskuret. Og vil man undgå, at der bliver rent kaos i skuret, må redskaberne hænges op. Har du plads langs alle skurets vægge, er det en udmærket mulighed.

Men du kan også kaste dig over denne smarte opbevaringskarrusel, som giver dig masser af opbevaringsplads – både til ophæng og hylder – og som fylder under en halv kvadratmeter gulvplads.

Karrusellen består af en øvre del: fire sider, der samles om en liste, og en nedre del: to rondeller, der er samlet, så du nemt kan dreje den øverste del. Vi har brugt 16 og 19 mm mdf-plade til karrusellen, men du kan sagtens bruge andre stabile plade typer, fx krydsfiner eller spånplade i stedet.

Målene er også kun vejledende. Karrusellen kan sagtens gøres større eller mindre, så den passer til dine forhold.

Før stod haveredskaberne i ét stort rod i et hjørne af skuret, og faren for at vælte det hele, når man skulle have fat i noget, var overhængende. Nu har alt fået faste pladser i den nye karrusel – nemt at overskue og lige til at få fat i.

Vejledning

01
Rondellerne 7 Trin

Karrusellens bund består af to identiske rondeller (A og B). De saves af et stykke 61 x 122 cm mdf-plade, der først deles i to kvadrater (61 x 61 cm) og derefter for synes med diagonalopmærkninger.

For at holde rondellerne på plads, når de drejes, skal øverste rondel forsynes med en styretap (D), der passer præcist i en styreklods (C), der monteres i nederste rondel (A). Fire små møbel -hjul (i fagsprog kaldet puf ruller) på oversiden af nederste rondel (A) sørger for, at øverste rondel kan drejes.

Hjulene skal være en smule højere end styreklodsen. Her er de 34 mm høje, så vi laver klodsen af to stykker 16 mm mdf, der limes sammen.

1

To rondeller (A og B) tegnes op med udgangspunkt i centrummarkeringerne (der, hvor diagonalopmærkningerne krydser). Sav rondellerne ud med en stiksav på den udvendige side af stregen, og aff as kanterne let med slibepapir.

2

Små ujævnheder i gulvet under karrusellen kan udlignes med stilleskruer på under siden af rondellen (A). Bor et 12 mm hul i hver fjerdedelsopmærk-ning, slå en 10 mm islagsmøtrik i hvert hul, og skru stilleskruerne fast.

3

Lim to 16 x 16 cm store stykker 16 mm mdf-plade sammen til styreklodsen (C), og streg derefter op på diagonalen, så klodsen deles i fire stykker. Tegn en cirkel med en radius på 7,5 cm, og sav klodsen ud med en stiksav.

Klodsens samlede tykkelse skal være et par mm lavere end højden på de hjul, du senere skal montere på rondellen.

4

En styretap (D) skæres ud af styreklodsen (C). Brug en hulsav med en diameter på 40 mm, og sav fra begge sider. Der skal saves præcis lodret, så en borestander er en god hjælper.

5

Styreklodsen (C) gøres fast til oversiden af den nederste rondel (A) med lim og 4 x 50 mm skruer. Bor for, og vær meget omhyggelig med at få placeret klodsen præcis i centrum.

Monter også fire pufruller - en i hver fjerdedels-opmærkning - 2 cm fra kanten.

6

Styretappen (D) gøres nu fast til den øverste rondel (B) med lim og en 4 x 50 mm skrue. Placer tappen præcis i centrum af rondellen, og husk at undersænke skruehovedet, så det ikke støder på, når de to rondeller (A og B) senere samles.

7

Nu er det tid til en prøvetur. Læg øverste rondel (B) på plads oven på nederste rondel (A). Tjek, at der er plads til at justere stilleskruerne til placering i vater, og at alt kører, som det skal.

02
Sådan samler du 7 Trin

1

Gør en af siderne (E) fast til listen (G), så listen flugter præcist med sidens bagkant. Brug lim og 4 x 35 mm skruer pr. 30 cm. Næste side presses tæt mod den første og limes og skrues fast. Fortsæt på samme måde med de to sidste sider.

Øverste hjørner kan afrundes, og kanterne affases som ekstra finish.

2

Det er vigtigt, at karrusellens øverste del placeres, så listen (G) sidder præcis midt på rondellen (B). Find derfor først centrum på listen ved at strege diagonalt op, og bor derefter et hul ind i krydset med et 3 mm bor.

3

Fjern skruen i styre tappen (D), der er placeret på rondellen (B), og bor hul igennem både tap og rondel. Hold rondel og karrusellens øverste del midlertidigt sammen med en 5 x 80 mm skrue (via hullet i listen (G), mens siderne streges op.

Streg siderne tydeligt op på rondellen - gerne på begge sider.

4

Læg limstreger i det opmærkede kryds på rondellen (B), efter at du har boret for til de skruer, som siderne senere skal gøres fast med. VIGTIGT! Skruehovederne under sænkes, så de ikke støder på pufrullerne.

5

Karrusellens øverste del og rondellen samles endeligt med en x 80 mm skrue. Drej nu siderne, så de sidder præcis i det opmærkede kryds, og skru rondellen fast med 4 x 50 mm skruer igennem de forborede huller.

6

Hylderne (F) er “trekantede”, og derfor er der god materialeøkonomi i at skære to hylder af ét stykke plade. Hylderne er naturligvis praktiske til opbevaring, men de er også med til at stabilisere selve karrusellens konstruktion.

7

Hylderne (F) gøres fast med lim og 4 x 35 mm skruer. Antal og placering er valgfri og afgøres alene af dine behov.

Materialer

19 mm mdf-plade:
• 2 rondeller (A og B), 60 cm i diameter (saves af 61 x 122 cm plade)

16 mm mdf-plade:
• Styreklods (C), 15 cm i diameter (limes sammen af to lag plade)
• Styretap (D), 4 cm i diameter (saves ud af rondellen C)
• 4 sider (E) a 30 x 190 cm
• 4 hylder (F), saves af 25 x 35 cm plade

33 x 33 mm høvlet fyrreliste:
• Samleliste (G), 190 cm

Desuden:
• 4 islagsmøtrikker (10 mm i diameter)
• 4 stilleskruer, 10 x 25 mm
• 4 pufruller, 34 mm høje
• Trælim
• 4 x 35 mm, 4 x 50 mm og 5 x 80 mm skruer
• Svirvel, øsken + 20 cm wire (til sikring)
• Evt. maling/træbeskyttelse
• Diverse ophæng til værktøjer

Tidsforbrug

1 dag inklusive malerarbejde

Pris

500 kroner eksklusive ophæng til redskaber

Sværhedsgrad

Opgaven er overkommelig selv for uøvede uden den store “maskinpark”. Men der skal måles og mærkes meget nøjagtigt op.

Tegning

Karrusellens øverste del består af fire sider (E) med hylder (F), der samles til et forskudt kryds om en liste (G). Bunden består af to rondeller (A og B), der holdes sammen af en styreklods (C) og en styretap (D).

En klods (C) i nederste rondel og en styretap (D) i den øverste sikrer, at rondellerne bliver på deres plads, når karrusellen drejes.

På oversiden af nederste rondel (A) monteres små hjul, der vender op mod undersiden af øverste rondel (B). Skal rondellen være større end vist her, understøttes bunden med flere hjul.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur