4 TRIN: Byg et skur med plads til alt!

Mangler du plads til brænde, cykler, haveredskaber, noget helt fjerde eller bare plads til det hele, så har du her et skur, der er superfleksibelt i sin opbygning, og som har masser af plads. Indret det, som du vil, så det passer til dine behov. Opskriften på rammen, taget og beklædningen giver dig en god start.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2-3 uger
Pris
9.500 kroner

Intro

Hvad du vil have under dit skur, bestemmer du, men der er brug for et fast underlag.

Vi har valgt at stille skuret i stolpesko på et afrettet underlag, hvor vi til sidst lægger fliser. I princippet kan du blot rette jorden af på det sted, hvor dit skur skal stå, og så støbe stolpeskoene ned.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Støb verdens nemmeste fundament

Men en flisebelægning, et lag af skærver eller lignende giver flere muligheder for, hvad du kan placere i dit skur. En stampet jordbund bliver hurtigt til en pløret masse, hvis det regner, og du går ind og ud. En fast bund beskytter også fx plæneklipperen.

Vejledning

01
Skelettet er en simpel rammekonstruktion 5 Trin

Ved første øjekast ser det måske komplekst ud, men der er reelt tale om, at du skal sætte 16 stykker træ sammen til en ramme. Har du fokus på præcisionen og sørger for at tjekke de rette vinkler jævnligt, er det nemt for den erfarne og lærerigt for den let øvede. Konstruktionen kan du i øvrigt bruge til mange andre byggerier.

1

Sæt stolper (A) og remme (B, C og D) i lod og vater. Der er plads til en stolpe og en rem i stolpeskoen. Du danner hjørnerne ved at låse stolper og remme sammen med tvinger.

2

Skru stolper og remme sammen med to franske skruer (8 x 50 mm) fra hver side (fire i alt).

3

Mål længden af kortog langsider. Overfør mål til de øverste remme (C), så rammen bliver vinkelret.

4

Sådan samler du hjørnerne i toppen: Den ene rem (B) er præcis 9 cm (to remmes tykkelse) kortere end skurets totale længde. På den måde bliver begge stykker sårbart endetræ dækket ind.

5

Søm en hjælpeliste (T) på midten af de fire midterste stolper. Listen skal bruges til at støde de vandrette beklædningsbrædder op imod.

02
Byg en skabelon til tagspærene 6 Trin

Taget er den mest komplicerede del af projektet. Men selv om du ikke har bygget spær (spærfag på fagsprog) før, så kan du sagtens være med, hvis du følger vejledningen her.

For at gøre det let, starter vi med en skabelon, der samtidig er den ene af de i alt seks spærfag, der skal bruges til skuret. Skabelonen forsyner vi midlertidigt med nogle lægtestumper, så det er let at lægge delene til de øvrige spærfag ovenpå skabelonen.

Til en start skal du bygge en skabelon som denne. Den er passet til, så du kan bygge de øvrige spær ud fra den.

1

Start skabelonen med en trekant som denne. Længden af langsiden (Y) svarer til halvdelen af skurets bredde. De to korte sider (G og H) laves rigeligt lange og vinkles ned, indtil du har den taghøjde, du ønsker.

2

Mål vinklen mellen siderne (G og H) med en smigvinkel. Lås vinklen, inden du flytter den over på kap/geringssaven.

3

Indstil kap/geringssaven ud fra smigvinklen. Læg den lange side op langs anslaget, og halver vinklen, som saven viser, når klingen følger den korte del. Skær de to sider (G og H) til, og saml dem med et sømbeslag.

4

Mærk op på spærfaget med hjælp fra en stump lægte der, hvor spæret (G) møder remmen. Når det markerede hak er skåret ud, kan spærfaget sænkes lidt, så den kan gøres ordentligt fast.

5

Læg spærfaget op på skelettet på de forreste stolper. Nu kan du dobbelttjekke, at højden passer, så du ikke overskrider den tilladte totalhøjde for byggeriet.

6

Mærk op i anden side (her i spærfagets venstre side, midt på skuret). Brug den samme stump lægte som før. Nu kan spærfaget også sænkes i denne side.

03
Byg seks tagspær og sæt dem op 5 Trin

Nu skal du bygge de næste fem spærfag og sætte dem op, så de danner et tag. Konstruktionen kan virke lidt vakkelvorn, men når der kommer taglægter på, bliver det hele bundet solidt sammen.

Læg mærke til den planke (J), der skal sættes vandret imellem spærene G og H. Det er et såkaldt hanebånd, der binder de to spær sammen.

1

Nu kan du bygge de næste fem spærfag ved at lægge dem op i skabelonen. Skabelonen er forsynet med små lister, der holder fast på de nye planker.

2

Skru hanebåndet (J) sammen med spærene (G og H) med lange skruer (6 x 90 mm). Når spærfaget bliver skruet sammen med skurets skelet, bliver det rigeligt stærkt. Skru hanebåndet (J) fast på samme måde.

3

Sæt spærene op. Det er nemmest, hvis I er to, men er du alene, kan du sætte støttebrædder på. Skru hvert spærfag fast med lange skruer og vinkelbeslag.

4

Nu skal spærenderne rettes til. Længden bestemmer udhængets størrelse. Vi laver det 25 cm langt. Mærk op på de yderste spær og slå en streg på alle spær med ret-skinne, et langt bræt eller en kridtsnor.

5

Sav spærene til. Tegn en lodret streg ned fra din markering og sav så. Du kan vælge en skrå vinkel, men ved at save lige af (90 grader) bliver det nemt at montere tagrender senere.

04
Byg taget færdigt og beklæd det 7 Trin

Så skal der gøres klar til tagbeklædningen. Den består her af trapezplader i metal, som skal ligge på taglægter. Lægternes indbyrdes afstand skal ifølge producenten af pladerne være 30 cm.

Det er vigtigt, at du har købt din tagbeklædning, inden du går videre. Du skal nemlig kunne prøvelægge en stribe plader, inden du passer taglægterne til. Særligt tagryggen og skotrenden (mellem de to tage) kræver opmærksomhed.

1

Sæt taglægterne på. Du skal især koncentrere dig om lægterne langs rygningen i toppen og nede i skotrenden. Placeringen afhænger af den tagbeklædning, du vælger.

2

Sav taglægterne (K) til. Her er det klogt på forhånd at have prøvelagt en række tagplader i hele skurets bredde, så du kan se præcis, hvor meget plads de skal bruge.

3

Sæt sternbrædderne (P) på. Sternbræd-derne skal sidde under tagudhænget og holde på konsoljern og tagrender.

4

Sternbrættet skal sidde rigtigt, så regnvandet kan løbe ned i tagrenderne. Derfor er det afgørende, at du får skåret dine spærender (G) i den helt rigtige længde.

5

Sæt vindskederne (Q) op på de to dele af taget. Lad dem være lidt for lange, og søm dem løst fast i lægteenderne (K). Tegn så en lodret streg lige under tagryggens top.

6

Skær igennem begge brædder på en gang. Skær igennem din streg, så bliver samlingen mellem de to brædder perfekt. Nu kan du sømme dem endeligt fast.

7

Læg dækbrædder (R) ovenpå vindskederne (Q). Dækbrædderne er af trykimprægneret træ, fordi de er meget udsat for regn.

05
En luftig beklædning lader brændet tørre 7 Trin

Nu er selve konstruktionen af skuret færdigt, og det er tid til at lukke det af for vejr og vind. Tagpladerne skal lægges på, og tagkonstruktionen skal gøres fast til skelettet, så taget ikke kan blæse af. Vi gør tagkonstruktionen fast med brædder (tænger) der holder godt fast i skelettet.

Selve beklædningen laver vi her helt simpelt med lange, vandrette brædder, der beklædes med lodrette brædder. Når det hele er færdigt og malet, skal der sættes tagrender op.

1

Sæt de vandrette brædder (S) op. De sidder her med 50,5 cm mellemrum, men det skal bare gå pænt op.

2

Søm eller skru beklædningsbrædderne (V) på. En tilpasset afstandsliste sikrer, at vi har stort set samme mellemrum mellem alle brædder.

3

Sæt en liste (U) langs underkanten af remmen (C og D). Listen er en regel (45 x 45 mm) som er flækket diagonalt. Den beskytter beklædningsbræddernes (V) endetræ mod regn og sne.

4

Endevæggen får en skråstiver (E) fra hjørne til hjørne, fordi den er fristående i den ene side og derfor mindre stabil end de øvrige vægge.

5

To brædder (tænger) (X) binder tag og skelet sammen. De sikrer, at taget ikke kan blæse af i stormvejr.

6

I skotrenden skal tagpladen bukkes op. Den specielle plade til renden får et opbuk på 4 cm i den forreste ende, og leder regnen væk (taget hælder bagud)

7

Tagplader af stål (L2 og L2) skærmer mod regnen. Pladerne skrues fast i taglægterne med producentens skruer.

Materialer

45 x 145 mm høvlet træ

  • 8 stolper (A) a 200 cm
  • Rem (B) a 511 cm Rem (B1) a 333,5 cm
  • 2 remme (C) a 502 cm
  • 3 remme (D) a 241 cm
  • Støtterem (F) til spærfag a 233 cm

45 x 120 mm høvlet træ

  • 6 spær (G) a 180 cm, tilpasses
  • 6 spær (H) a 150 cm, tilpasses

45 x 95 mm høvlet træ

  • Skråstiver (E), 300 cm, tilpasses
  • 9 støtteplanker (S1) til beklædning
  • a 165 cm, passes til
  • 6 støtteplanker (S2) til beklædning a 240 cm, tilpasses
  • 6 hanebjælker (J) a 150 cm

45 x 70 mm høvlet træ

  • 12 lægter (K) a 3070 cm

45 x 45 mm høvlet træ

  • 8 hjælpelister (T) a 180 cm
  • 8 trekantlister (U) a 160 cm, deles diagonalt på bordrundsav

22 x 170 mm høvlet træ

  • 2 sternbrædder (P) a 307 cm

22 x 95 mm høvlet træ

  • 103 beklædningsbrædder (V) a 180 cm
  • 12 tænger (X) a 70 cm, tilpasses
  • 8 vindskeder (Q) a 180 cm, tilpasses
  • Skråstiver (E) a 300 cm, tilpasses

22 x 95 mm trykimprægneret træ

  • 8 dækbrædder (R) a 180 cm, tilpasses

Trapeztagplade, metal

  • 6 plader (L1) a 170 cm
  • 6 plader (L2) a 135 cm
  • 3 rygningsplader (M) a 250 cm
  • 2 skotrendeplader (N) a 250 cm

I øvrigt

  • 8 stolpesko
  • 8 byggevinkler, 50 x 50 x 35 mm
  • 12 franske skruer, M8 x 50 mm
  • Climate-skruer, 4,2 x 45 mm
  • Galvaniserede søm: 3,9 x 75 mm og 3,9 x 100 mm
  • Beslagskruer, 4,8 x 35 mm
  • Rustfri træskruer, 6 x 90 mm
  • 6 hulplader, 40 x 120 mm

Betragt alle mål som cirkamål, der skal passes til efter det enkelte projekt.

Tidsforbrug

Her kan du roligt sætte et par uger af eller en stribe lange weekender.

Pris

9500 kroner for det viste skur.

Sværhedsgrad

Det er et projekt for den øvede eller let øvede gør det selv’er. Hold fokus på de rette vinkler.

Tegning

Video

TEKNIK: Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

TIPS: Led vandet væk fra endetræet

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur