Her er vi fremme ved tredje dag, hvor bundremmen med de sidste stolpesko sænkes på plads i de fire sko, vi støbte fast på andendagen. Første dag støbte vi alle rørene, som skoene står i, fast i jorden.

Her er vi fremme ved tredje dag, hvor bundremmen med de sidste stolpesko sænkes på plads i de fire sko, vi støbte fast på andendagen. Første dag støbte vi alle rørene, som skoene står i, fast i jorden.

Fundament

Et godt fundament er vigtigt, hvis konstruktionen, der bygges ovenpå, skal være stabil og kunne holde i mange år. Et godt fundament behøver dog ikke være besværligt at støbe.

Fundament på den nemme måde

Det kræver langt mindre arbejde og langt færre materialer at sætte et punktfundament end at støbe et randfundament. Det kan dog drille at få alle punkterne til dit fundament på linje. Det problem løser du en gang for alle ved at støbe dit fundament over tre dage, ligesom vi gjorde.

Slip for at grave render til dit fundament

I teorien er det enkelt at etablere et fundament med punkter – et såkaldt punktfundament til dit nye sommerhus eller cykelskur. Og det er langt enklere end at støbe et randfundament. I stedet for at fjerne tonsvis af jord i render, som du efterfølgende skal fylde op med lige så meget beton, støber du nogle stolpesko fast i hver sit hul og skruer så efterfølgende bundremmen fast på dem.

Få helt lige linjer

Mens du slipper for en masse gravearbejde, er det også meget enklere med et fundament, der består af punkter. Der er bare en enkelt del, der kan drille. Det er nemlig ikke helt let at styre, at de adskilte stolpesko bliver præcist på række, når de laves i hver sin adskilte støbning.

Støbe fundament over flere dage

En måde et gøre fundamentstøbningen nemmere på, er ved at strække arbejdet ud over flere dage - dog uden at arbejde mere. Det handler nemlig om at støbe fundamentet af flere omgange.

Støb fundament - dag 1: Fundamenter støbes uden sko Første dag støber vi hule rør fast i jorden. Heri skal stolpeskoene til vores fundament senere placeret. Rørene behøver ikke stå særlig præcist.

Støb fundament - dag 2: Støb sko fast i hjørnepunkterne Næste dag støber vi en sko fast i hvert hjørne.

Støb fundament - dag 3: De sidste sko nedstøbes samlet Først tredje dag støber vi de øvrige sko til vores fundament fast – efter at have skruet dem fast på bundremmen. Så er der ikke noget, der kan gå galt.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Derfor bruger vi stolpesko

Ofte bruges stolpesko som et alternativ til at grave stolper ned. Den helt store fordel er, at du hæver stolpen væk fra den fugtige jord. Men stolpesko kan også som her bruges i støbte fundamenter.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Læs mere om, hvordan du bruger stolpesko

Sæt stolper på samme måde

Teknikken fra punktfundamentet kan også bruges på stolper. Vil du rejse en stribe stolper på nedstøbte stolpesko, kan du benytte præcis samme metode og få alle de samme fordele. I stedet for din bundrem skruer du stolpeskoene på en midlertidig planke undervejs i processen. Når betonen er størknet omkring stolpeskoene, fjerner du blot planken, så står stolpeskoene præcis, lige til at skrue stolperne fast på. Du skal dog være opmærksom på, at konstruktionen bliver mindre stabil, end hvis du gravede stolperne ned. Bygger du fx et læhegn eller stakit, er du nødt til at støtte stolperne med afstivende, skrå stolper.

Få komplet byggevejledning: Verdens nemmeste fundament

I byggevejledningen, som du kan hente her på siden, kan du finde den komplette guide til hvordan, vi bar os ad med at støbe vores fundament. Du får også en materialeliste, så du kun behøves at gå i byggemarkedet én gang. God fornøjelse.