Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Støb verdens nemmeste fundament

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Støb selv dit fundament. Det er superlet, hvis du følger disse simple retningslinjer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage

I første omgang støber du kun stolpesko fast i hjørnerne. Alle de øvrige sko slipper du for at holde styr på i en støbeproces. Dem skruer du nemlig fast på bundremmen, før den placeres i de første stolpesko - så skal du bare fylde beton i rørene, som de sænkes ned i.

Intro

Fundament

Et godt fundament er vigtigt, hvis konstruktionen, der bygges ovenpå, skal være stabil og kunne holde i mange år. Et godt fundament behøver dog ikke være besværligt at støbe.

Fundament på den nemme måde

Det kræver langt mindre arbejde og langt færre materialer at sætte et punktfundament end at støbe et randfundament. Det kan dog drille at få alle punkterne til dit fundament på linje. Det problem løser du en gang for alle ved at støbe dit fundament over tre dage, ligesom vi gjorde.

Slip for at grave render til dit fundament

I teorien er det enkelt at etablere et fundament med punkter – et såkaldt punktfundament til dit nye sommerhus eller cykelskur. Og det er langt enklere end at støbe et randfundament. I stedet for at fjerne tonsvis af jord i render, som du efterfølgende skal fylde op med lige så meget beton, støber du nogle stolpesko fast i hver sit hul og skruer så efterfølgende bundremmen fast på dem.

Få helt lige linjer

Mens du slipper for en masse gravearbejde, er det også meget enklere med et fundament, der består af punkter. Der er bare en enkelt del, der kan drille. Det er nemlig ikke helt let at styre, at de adskilte stolpesko bliver præcist på række, når de laves i hver sin adskilte støbning.

Støbe fundament over flere dage

En måde et gøre fundamentstøbningen nemmere på, er ved at strække arbejdet ud over flere dage - dog uden at arbejde mere. Det handler nemlig om at støbe fundamentet af flere omgange.

Støb fundament - dag 1: Fundamenter støbes uden sko
Første dag støber vi hule rør fast i jorden. Heri skal stolpeskoene til vores fundament senere placeret. Rørene behøver ikke stå særlig præcist.

Støb fundament - dag 2: Støb sko fast i hjørnepunkterne
Næste dag støber vi en sko fast i hvert hjørne.

Støb fundament - dag 3: De sidste sko nedstøbes samlet
Først tredje dag støber vi de øvrige sko til vores fundament fast – efter at have skruet dem fast på bundremmen. Så er der ikke noget, der kan gå galt.

LÆS OGSÅ: Fundablokke – vejen til et solidt fundament

Derfor bruger vi stolpesko

Ofte bruges stolpesko som et alternativ til at grave stolper ned. Den helt store fordel er, at du hæver stolpen væk fra den fugtige jord. Men stolpesko kan også som her bruges i støbte fundamenter.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Læs mere om, hvordan du bruger stolpesko

Sæt stolper på samme måde

Teknikken fra punktfundamentet kan også bruges på stolper. Vil du rejse en stribe stolper på nedstøbte stolpesko, kan du benytte præcis samme metode og få alle de samme fordele. I stedet for din bundrem skruer du stolpeskoene på en midlertidig planke undervejs i processen. Når betonen er størknet omkring stolpeskoene, fjerner du blot planken, så står stolpeskoene præcis, lige til at skrue stolperne fast på. Du skal dog være opmærksom på, at konstruktionen bliver mindre stabil, end hvis du gravede stolperne ned. Bygger du fx et læhegn eller stakit, er du nødt til at støtte stolperne med afstivende, skrå stolper.

Vejledning

Dag 1: fundamenter støbes uden sko

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Første dag støber du alene den store, solide del af alle punktfundamenterne, hver afsluttet med et rør, som holdes åben - det er her, stolpeskoene senere skal støbes millimeterpræcist fast i.

Rørene stikker lidt op af jorden, mens resten af støbningen siden skjules under græs eller andet. Deres overkant placeres i samme højde højst 5 cm lavere end den planlagte bundrem.

Skal dit byggeri holde i mange år, bør betonen gå ned i frostfri jord. I Danmark er det typisk 90-100 cm nede.

1

Vi begynder med at trække snore ud, hvor stolpeskoene skal stå. Hvis vi satte en pind at trække snorene på i hjørnerne, ville den være i vejen, så vi sætter i stedet to pinde til hver side - altså to i hvert hjørne.

2

Hullerne graves ud og fyldes delvis op med en grov stolpebeton. Den kan købes færdig eller blandes af 1 del cement, 3 dele grus og 3-4 dele småsten. Fyld til 25 cm fra jordplan. Fjern evt. snorene imens.

3

De 30 cm lange rør stilles ned på betonen og trykkes ned på den bløde beton. De stoppes inden da ud, fx med mineraluld i en pose. Afstanden mellem punkterne passes typisk til efter væggens bærende stolper.

4

Rørene rettes til, mens du fylder beton om dem. Med hjælp af snorene retter du rørene ind på linje og i højden. Det pynter, hvis de står præcist, men de sidste millimeter kommer først, når stolpeskoene støbes fast.

Dag 2: støb sko fast i hjørnepunkterne

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Næste dag er betonen omkring dine rør fast, og du kan nu langt nemmere støbe en stolpesko fast i en præcis position, fordi den kan klodses op med støtte på rørets overkant.

Har du travlt, støber du alle skoene fast enkeltvis på den måde, men kan du skyde det videre byggeri en dag, så nøjes du med at støbe sko fast i hjørnerne nu. Så slipper du for at skulle finjustere placeringen af de andre sko.

1

Røret fyldes med en stolpebeton uden grove sten - du skal naturligvis lige have posen med mineraluld op først. Betonen røres lind, så den let flyder sammen. Blander du selv, bruges 1 del cement og 3 dele grus.

2

Betonmasen vibreres ved at slå på siden af røret, så der ikke er luftlommer i tilbage. Fyld op til overkanten, og glat overfladen.

3

Stolpeskoens stang stikkes ned i den våde beton, og betonen vibreres igen med slag mod røret, så betonen smyger sig tæt omkring stangen.

4

Stolpeskoen rettes ind efter snorene og understøttes med listestykker og afstandsbrikker, til bunden af skoen er, hvor du vil have undersiden af bundremmen. Du bør højst lade 5 cm af stangen rage op.

Dag 3: de sidste sko nedstøbes samlet

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Tredje morgen sidder stolpeskoene i hjørnerne solidt fast. Vi kan altså placere bundremmen i dem og skrue den fast på dem - og da vi inden da har skruet de øvrige stolpesko fast på remmen, lander de automatisk helt præcist.

De skal nu bare støbes fast - om du fylder beton i rørene før eller efter, at remmen stilles op, gør ingen forskel.

Alt efter størrelsen kan du samle remmen og lægge den op på én gang eller lægge den op i mindre dele.

1

Bundremmen med de sidste sko sættes på de nedstøbte hjørnestolpesko, efter at de tomme rør er fyldt med frisk beton (med mindre du vil have god tid til placeringen og først fylder rørene op bagefter).

2

Remmen skrues fast i skoene i hjørnerne, og den bløde beton omkring de nye sko vibreres tæt sammen ved at slå på rørene. Ret evt. remmen ind, hvis træet er lidt skævt, hjørneskoene skal nok holde.

Materialer

• Grov støbebeton
• Fin støbebeton
• 100 mm nedløbsrør, 30 cm lange
• Bundrem, fx af 85 x 145 mm gran
• Stolpesko med én eller to fløje
• Vinkelbeslag
• Beslagskruer

Tegning

Sådan støbes fundamentet

Betonen i punktfundamentets usynlige del fylder blot hullet ud til lidt underjordhøjde, mens den synlige del støbes inde i et rør, der stikker så langt op, at stolpeskoen højst får 5 cm fri hals.

Røret er fyldt med isolering, mens betonen størkner, og dagen efter kan vi derfor tømme det og støbe stolpeskoen fast inde i røret, mens skoen støttes på rørets overkant.

Plastrørene retter vi til på linje efter snore - men vi retter dem også til i højden, så de alle stikker op af jorden til samme højde. Hullet omkring dem fylder vi kun næsten op med beton. Betonen kan til sidst skjules af sten eller græstørv, så det kun er rørene med stolpeskoene, der ses.

Hvis du i stedet bruger tilsvarende paprør, er de lette at fjerne til sidst, så man i stedet ser de runde betonsøjler.

Log ind eller køb adgang eller køb adgang

3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Punktfundament

Stolpesko, rør og beton. Så lidt skal der til for at bygge et klippestabilt fundament.

Åbn 3D-model

3D-model

Log ind eller køb adgang for at se 3D-modellen

Støbes i rør

Selve stolpeskoene støbes fast i 10 cm rør, så bliver det nemmere at styre.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Stolpesko støbt i rør

Så får du nemt stolpeskoene i vater og til at flugte hinanden

TIPS: Fast afstand mellem stolperne

TIPS: Nemt dybdestop med tape

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Støb verdens nemmeste fundament
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage