Skræddersyede skure til den lille have

I en lukket gårdhave er der ikke plads til et almindeligt redskabsskur. Her viser vi, hvordan du kan bygge to skure, der passer perfekt til de ting, du vil gemme eller beskytte. Så læs med hvis du mangler et redskabsskur, der udnytter pladsen optimalt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
1700 kroner

Intro

Alle, der bor i rækkehus, vil nikke genkendende til problemet: Bag huset er der en lille have, men ikke noget skur, for skuret står omme i forhaven. Når der er brug for spade, græsslåmaskine eller andet haveværktøj, skal det enten transporteres gennem huset eller hele vejen rundt om boligblokken. Det problem løser vi her.

Skurene passer til redskaberne

Vi viser, hvordan du bygger to forskellige små skure. Og fidusen er, at du først skal måle de redskaber, du vil have ind i skuret. Derefter bygger du skuret, så det passer til.

Her skulle vi have plads til en stor kuglegrill i det ene skur, mens det andet skulle kunne rumme en plæneklipper og et par klapstole. Som tag på de to skure valgte vi at lægge en zinkplade, fordi huset havde tagrender, riste og inddækninger i zink. Så falder skurene helt naturligt ind i omgivelserne.

Læs mere om redskabsskure her.

Nu kan plæneklipperen og et par klapstole komme under tag.

Vejledning

01
Byg skurets hjørnestolper 3 Trin

Skurets størrelse tilpasses målene på kuglegrillen. Den har en udvendig diameter på 85 cm. Så vi bygger skuret med en døråbning på 90 cm. Højden skal være den samme som stakittet – her 168 cm. I stedet for traditionelle stolper fremstiller vi hjørner af brædder i to dimensioner. 25 x 100 mm og 25 x 75 mm.

Sidstnævnte skæres til af et bræt på 25 x 150 mm. Stolpens udvendige mål bliver derved 100 x 100 mm.

1

Hjørnebrædderne (A2 og B2) på 25 x 75 mm fremstilles ved at skære 25 x 150 mm brædder på langs.

2

Brug en stopklods på kap/geringssaven, når brædderne skal tilpasses i længden. Sav brædderne til hjørnestolperne et par centimeter i overmål, så der er plads til en hældning i toppen.

3

Brædderne (A1 og A2 samt B1 og B2) samles i en 90 graders vinkel. Brug 5 x 60 mm skruer pr. maksimalt 30 cm. Mål op, og sav hjørnestolperne til i toppen med den rigtige hældning.

02
Byg de to sider på skuret 6 Trin

Skuret skal placeres op mod husets væg, så det er kun skurets venstre side, der skal lukkes. Hvis dit skur skal stå frit, skal højre side også lukkes - efter samme princip som venstre side.

Siderne bygges, så der opstår en fals i alle felterne på ydersiderne. Denne fals bruges til at fastgøre de udvendige fyldingsbrædder i.

1

Læg to færdige hjørnestolper ved siden af hinanden. I stolpens indvendige side skrues løsholten (C) fast med tre 5 x 45 mm skruer. Løsholtet er hævet 2 cm fra hjørnestolpens underside.

2

Næste løsholt (D) placeres, så der er 100 cm fra løsholtets overkant til undersiden af hjørne stolpen. Skru det fast med 5 x 45 mm skruer. Bemærk, at midterste løsholt er 125 mm bred.

3

Det øverste løsholt (E) lægges, så det følger vinklen i taghældningen. Streg op langs indersiden af hjørnestolperne, og sav løsholtet til i begge ender, inden det fastgøres med 5 x 45 mm skruer.

4

Vend siden om, og tilpas 25 x 75 mm bræddestykker (F og G), så de går stramt mellem hjørnestolperne. De fastgøres til løsholterne, så der opstår en fals.

5

Her ses falsen i toppen af skurets ene side. Det smalle bræddestykke i toppen (G) er 75 mm bredt. Det er fastgjort oven på løsholtet E, som er 100 mm bredt. Så falsen vil overalt være 25 mm bred.

6

På den udvendige side er der nu gjort klar til at sætte fyldinger i. Overalt i felternes top og bund er der 25 mm brede false, som profilbrædderne kan monteres i.

E og G flugter i toppen. Sammen danner de en 25 mm dyb fals i underkanten.

På midten er der 25 mm fals på begge sider af løsholtet.

Nederst flugter C og F i bunden, så falsen vender opad.

03
Byg fyldinger og saml skuret 3 Trin

Felterne kunne lukkes med plader, men vi foretrækker en profileret overflade, så vi beklæder både fyldinger og låger med 19 x 100 mm profilbrædder af gran. De kan tilpasses felternes højde og bredde uden nævneværdigt spild. Nu kan skelettet males med træbeskyttelse.

1

Profilbrædderne saves til, så de passer til højden. Læg brædderne ud i feltet. Fer og not skal presses sammen. Tjek, om fordelingen går op. Det vil ofte være nødvendigt at tilpasse første og sidste bræt.

2

Skelet og fyldinger skal have hver sin farve. Derfor er fyldingsbrædderne kun lagt løst ned i felterne. De grundes og males med træbeskyttelse, inden de fastgøres permanent.

Siderne forbindes med vandrette løsholter. Fikser først løsholtet (H), og monter løsholtet (J), så det flugter med overkanten af stolperne. Til sidst monteres revlen (E) i midten af tagf aden.

04
Byg låger med skråstivere 4 Trin

Uanset om du skal bygge det lille eller det store skur, fremstilles lågerne efter samme opskrift: En række profilbrædder sættes sammen og danner fronten. På bagsiden stives lågen af med revler og skråstivere. Eneste forskel er antallet af revler og skråstivere. Når du måler op til lågernes størrelse, så husk, at lågernes underkant er hævet 2 cm over jordplan.

1

Sav profilbrædderne (S) af på længde, og saml dem i fer og not. De to yderste brædder saves af, så de er lige brede i begge sider. Lim brædderne sammen i fer og not.

2

Sav de to vandrette revler (M) på længde, og placer dem parallelt 12 cm fra lågens over- og underkant. Fikser revlerne med et par stifter. Nu kan du mærke op til skråstiveren (N).

3

Skråstiveren indfældes i revlerne med sadelhak i begge ender, som er små snit i revlerne. Snittene streges op og saves ud med stiksaven. Skråstiveren tilpasses, så den går stramt mellem snittene.

4

Profilbrædderne er for tynde til, at skruerne kan holde, hvis de skrues ind gennem revlerne fra bagsiden. Så vi må leve med synlige skruehoveder på forsiden.

05
Byg det lille skur 3 Trin

Det lille skur er fremstillet efter samme metode som det høje skur - med hjørner af brædder i stedet for stolper. Skuret her er bygget, så det kan indeholde en lille plæneklipper og nogle stole. Det flade tag kan også bruges som grillbord, selv om skuret er 1 meter højt. Skuret lukkes kun i én side, fordi det skal bygges sammen med det store skur. Hvis dit skur skal stå frit, fremstiller du false til fyldingsbrædder på to sider.

1

Hvert ben er fremstillet af et bræt på 25 x 100 mm (A1) og et på 25 x 75 mm (A2). De er samlet i vinkel. I flugt med toppen og 2 cm over jord fastgøres to løsholter (B) indvendigt i benene.

2

Brædderne (D) skrues fast på B med 5 x 45 mm skruer, så der opstår en 25 mm dyb fals i bund og top på løsholterne. De yderste prof lbrædder (H) saves til i bredden. Efter tilpasning fjernes de igen og males.

Profilbrædder (H) saves til og skubbes sammen i fer og not.

3

Siderne forbindes med topbrædderne C, der fastgøres indvendigt i benenes vinkel med 5 x 45 mm skruer. To ekstra brædder (C) monteres. De skal give ekstra støtte til taget. Brættet E monteres.

06
Sæt det store skur op 6 Trin

1

Skurets skelet fastgøres til stakit og mur med 5 x 60 mm skruer. Vi har sparet lidt på træbeskyttelsen, så kun de synlige dele er malet.

2

Finerpladen (Q) lægges på plads og fastgøres til de underliggende brædder med 5 x 45 mm skruer. Læg mærke til, at kanten på pladen er grundet og malet.

3

Zinkpladen skal limes fast med montagelim. Brug en fugepistol og pres striber af lim ud på finerpladen.

4

Limstriberne lægges tæt på alle kanter og pr. 25 cm inde på finerpladen. Med en fintandet spartel planes limstriberne ud.

5

Zinkpladen (G) presses ned i montagelimen. Senere lægges en dækliste på stakittet. Den skal lukke sprækken mellem stakit og tag.

6

Hængslerne skrues fast med 4,5 x 30 mm skruer. Start med at skrue dem fast på lågen, og klods eventuelt lågen op i den rigtige højde, mens du skruer hængslet fast i skuret. Skudriglen monteres.

07
Sæt det lille skur op 4 Trin

1

Skuret med grillbord kan her skrues fast til de vandrette løsholter på det store skur og til stakittet.

2

Finerpladen (F) skrues fast til de under liggende brædder. Pladen skal stikke 2 cm ud fra forkant og venstre side. Bemærk, at pladens kanter er lukket med flere lag maling.

3

Striber af montagelim lægges langs kanter og pr. 25 cm inde på finerpladen, inden de planes ud med en fintandet tandspartel. Zinkpladen (G) lægges på og presses ned i klæberen.

4

Lågen, som plæneklipper og stole skal ind igennem, monteres med to T-hængsler. Den holdes lukket med en lille skudrigel.

Materialer

Materialer til et skur

25 x 100 mm trykimprægneret fyr:
• 2 ben (A1) a 168 cm
• 2 ben (B1) a 150 cm
• 2 løsholter (C) a 85 cm
• 3 stk. (E) a 88 cm (ender skæres i vinkel, så den ene side er 85 cm)
• 1 løsholt (H), 105 cm
• 2 løsholter (J) a 100 cm

25 x 125 mm trykimprægneret fyr:
• 2 løsholter (D) a 85 cm

25 x 150 mm trykimprægnet fyr (skæres til 25 x 75 mm):
• 2 ben (A2) a 168 cm
• 2 ben (B2) a 150 cm
• 2 brædder (F) a 70 cm
• 1 bræt (G), 73 cm (ender skæres i vinkel, så den ene side er 70 cm)
• 1 bræt (K), 90 cm

25 x 50 mm trykimprægnede lister:
• 6 revler (M) a 44 cm
• 4 skråstivere (N) a 60 cm

19 x 100 mm profilbrædder af gran:
• 12 brædder (L) a 140 cm
• 9 brædder (S) a 80 cm
• 9 brædder (P) a 60 cm

22 mm tagfinerplade:
• 1 plade (Q), 100 x 112 cm

0,8 mm zinkplade:
• 1 plade (R), 102 x 114 cm

Desuden:
• Skruer: 4,5 x 30, 5 x 45 og 5 x 60 mm
• 4 T-hængsler, 100 x 155 mm
• 1 skudrigel, 32 x 78 mm, galvaniseret
• Trælim, grunder og maling

Materialer til kasse med grillbord

25 x 100 mm trykimprægnerede brædder:
• 4 ben (A1) a 97,5 cm
• 4 løsholter (B) a 135 cm
• 5 topbrædder (C) a 60 cm

25 x 150 mm trykimprægnede brædder (skæres til 25 x 75 mm brædder):
• 4 ben (A2) a 97,5 cm
• 2 brædder (D) a 120 cm
• 1 bræt (E), 50 cm

25 x 50 mm trykimprægnede lister:
• 2 revler (K) a 48 cm
• 1 skråstiver (L), 60 cm (tilpasses)

19 x 100 mm profilbrædder af gran:
• 14 profilbrædder (H) a 80 cm
• 7 profilbrædder (J) a 87,5 cm

22 mm tagfinerplade:
• 1 tagplade (F), 72 x 142 cm

0,8 mm zinkplade:
• 1 zinkplade (G), 74 x 144,5 cm

Desuden:
• 4,5 x 30 mm skruer
• 5 x 45 mm skruer
• 5 x 60 mm skruer
• 2 T-hængsler, 100 x 155 mm
• 1 skudrigel, 32 x 78 mm, galvaniseret
• Trælim og montagelim
• Grunder og maling

Tidsforbrug

Hvis du har alle materialerne, kan du bygge begge skure og sætte dem op på en weekend.

Pris

Skuret til grillen koster cirka 1700 kroner. De 600 kroner er for zinkpladen.

Lille skur med grillbord koster cirka 1200 kroner. De 600 kroner er for zinkpladen.

Sværhedsgrad

Begge skure kan bygges med almindeligt værktøj.

Tegning

Stort skur med skråt tag

Lågerne til skuret bygges af profilbrædder. Til det store skur skal du fremstille to låger på 44,5 x 140 cm. De bygges af 19 x 100 mm profilbrædder (L), der fastgøres til de tre vandrette revler (M). Lågerne stabiliseres med to skråstivere (N).

Kasseformet skur

Skuret er bygget til at have to funktioner: Det skal kunne rumme plæneklipperen og et par klapstole. Og vi bruger taget som bordplade, selv om skuret er 1 meter højt, hvilket er lige i overkanten til en fornuftig bordhøjde.

Selve konstruktionen bygger vi af imprægneret fyr i tre standarddimensioner.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skur