Skulle der opstå en krisesituation, er det vigtigste at have på dit nødlager, udover vand, langtidsholdbar mad.
I artiklen her kan du læse om 20 langtidsholdbare madvarer, som du SKAL have i dit hjemmeberedskab, og hvor længe de kan holde sig.
1. Dåsemad
Konservesmad og mad på dåse kan generelt holde sig meget længe. Men faktisk kan din dåsemad sagtens holde sig dobbelt så lang tid, som der står på dåsen.
Du skal dog være opmærksom på at opbevare dine dåser mørkt og køligt.
Dåsemad kan holde sig flere år udover, hvad der ellers står på datomærkningen. Maden kan miste lidt af sin smag med tiden, men du kan sagtens spise det uden problemer.
2. Ris
Ifølge nogle amerikanske forskere fra Utah State University, som har undersøgt holdbarheden på ris, kan hvide ris holde sig i 30 år, uden at det går ud over ernæringsniveauet eller smagen.
For at de hvide ris skal kunne holde sig i så mange år, kræver det, at risene opbevares i en lufttæt beholder i cirka 4,5 grader.
Brune ris kan til gengæld ikke holde sig nær så længe på grund af dens indhold af naturlige olier. Brune ris kan "kun" holde sig i 6 måneder.
3. Pasta
Hvis du opbevarer pasta i lufttætte poser eller beholdere, kan det uden problemer holde sig i årevis.
4. Salt
Eftersom salt er et naturprodukt, er det ikke overraskende også langtidsholdsbart. I mange år blev salt da også brugt til at konservere andre madvarer.
Saltets lange holdbarhed skyldes i høj grad produktets høje indhold af natriumklorid. Bordsaltet som du har derhjemme er tilsat jod, hvilket gør holdbarheden kortere. Salt med jod kan holde sig i cirka 5 år.
5. Bælgfrugter
Tørrede bælgfrugter fx tørrede bønner, ærter, linser og lignende kan også holde sig i utroligt lang tid. Faktisk kan de holde sig i dobbelt så lang tid, som der angives på emballagen. Selvom du fx har haft en pose tørrede kikærter stående i et par år, burde den stadig kunne holde sig helt fint.
6. Sukker
De fleste produkters holdbarhed afhænger af, hvordan de er fremstillet, og hvordan de opbevares. Hvis du opbevarer dine madvarer korrekt, vil de nemt kunne holde sig meget længere tid, end hvad datomærkningen siger.
Sukker kan holde sig i meget lang tid, hvis det bliver opbevaret i lufttætte beholdere, så det sikres mod fugt og bakterier. Når sukkeret begynder at klumpe og bliver mere klistret, bør du overveje kvaliteten inden brug.
7. Slik
Rigtig mange madvarer, som har et højt indhold af sukker, kan holde sig i flere år, da sukkeret virker konserverende. Vingummi og lakrids kan du derfor uden problemer spise, selvom udløbsdatoen for længst er overskredet.
Chokolade kan dog ikke holde sig lige så længe som andet slik, men du kan sagtens spise chokolade, hvor udløbsdatoen er overskredet, hvis det har været opbevaret køligt.
8. Marmelade og syltetøj
Ligesom slik kan marmelade og syltetøj holde sig i rigtig lang tid på grund af det høje sukkerindhold. Det gælder dog kun uåbnede glas.
9. Honning
Honning er en af de madvarer, som holder sig bedst og i længst tid – og det skal vi takke bierne for. Blandingen af nektar og enzymer skaber et mikromiljø, hvori bakterier ikke kan vokse eller leve.
Men den honning du køber i supermarkedet, er blevet yderligere behandlet og kommet i ny beholder, hvilket ændrer på sammensætningen. For at den behandlede honning skal kunne holde sig, er det vigtigt, at beholderen er lufttæt. Ligeså snart der kommer luft til kerneproduktet, vil bakterieudviklingen ske, og nedbrydningen vil gå i gang.
10. Ahornsirup
Ren ahornsirup kan ligesom honning næsten ikke blive for gammelt. Det er en ren formalitet og sikring at Fødevarestyrelsen beder producenterne om at angive en udløbsdato – i visse tilfælde er den selvfølgelig vigtig. Men udløbsdatoen på ahornsiruppen er ikke altafgørende.
11. Soya
Soya indeholder rigtig meget salt, og derfor kan soya sagtens holde sig længere, end man lige skulle tro. Soya kan stort set ikke blive for gammelt, hvis det opbevares på køl og lukket ordenligt.
12. Havregryn
Havregryn er et must i dit nødlager på grund af det høje næringsindhold. Da havregryn er en tørvare, kan det holde sig i flere år, hvis du opbevarer det i en tætlukkede beholder. Havregryn kan dog godt få en lidt harsk smag med tiden.
13. Olie
Spiseolier kan holde sig i op til to år og nogle gange endnu længere. Du bør dog undersøge datoen på dine olier alligevel, da olien kan blive harsk med tiden.
14. Mel og tørgær
Så længe der ikke er dyr i din mel, kan den holde sig meget længe. Det samme gælder tørgær. Det er derfor ikke en dum idé at have både mel og tørgær i dit forråd i tilfælde af en krisesituation.
15. Kiks og knækbrød
Både knækbrød og kiks kan holde sig ufatteligt længe og også længere, end hvad datomærkningen ellers siger. Med tiden bliver knækbrød og kiks mindre sprøde, men det kan sagtens spise alligevel.
16. Frysetørret mad
Frysetørret mad er virkelig smart at have på lager i sit hjemmeberedskab, da frysetørret mad nærmest pr. definition er langtidsholdbar mad. Frysetørret mad kan holde sig i op til 25-30 år.
17. Mælkepulver
Mælkepulver kaldes også "tørmælk" og er mælk i pulverform. Hvis mælkepulver bliver opbevaret køligt og tørt, kan det også holde sig meget længe. Som udgangspunkt bliver det for gammelt efter et år, men søger du på nettet, kan du finde eksempler, hvor det stadig har været til at drikke efter otte år.
Modermælkserstatning kan holde sig i 18-24 måneder. Sødmælkspulver, skummetmælkspulver og kærnemælkpulver kan holde sig i 12-18 måneder.
18. Kaffe og the
Især kaffe er måske for nogen noget af det vigtigste at have i sit nødlager. Heldigvis kan både kaffe og the holde sig nærmest uendeligt uden at blive udrikkelige. Smagen kan dog godt ændre sig med tiden.
19. Alkohol
Alkohol er hjemmets bedste bakteriedræber og jo højere procenten er, desto renere er den. Dine drikkevarer i barskabet kan derfor også holde sig længe. Men når du åbner en flaske, vil indholdet blive udsat for luft og bakterier, som både vil påvirke smagen og holdbarheden.
Det er umiddelbart svært at sige, hvornår en alkoholisk drik er blevet for gammel – i stedet må du vurdere flaskens indhold fra gang til gang (skål!).
20. Vand
Selvom vand ikke hører ind under kategorien "madvarer", så er vand absolut essentielt for, at du kan klare dig i en krisesituation, og for at du kan tilberede dine langtidsholdbare madvarer.
Men hvor længe kan vand holde sig?
Hvis vand bliver opbevaret et sted, hvor temperaturen ikke svinger meget og i en egnet vanddunk, kan det faktisk uden problemer holde sig i årevis.
Du skal opbevare dit vand i en ren og lukket beholder, som er BPA-fri.
Du bør desuden opbevare dit vand et sted væk fra direkte sollys fx i et skab. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan du pakke din vanddunk ind i aviser eller håndklæder.