Pusleplads til bilen

Hvis du vil passe godt på din bil, skal den støvsuges og rengøres jævnligt. Vil du gøre arbejdet nemt, så byg et skab til alt det nødvendige grej – tæt på indkørslen, så du har det hele lige ved hånden.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner
Pusleplads til bilen

Støvsugeren passer lige ned i bunden af kassen. Ovenpå ligger slangen, og plejemidlerne står på en hylde. Enkelt og overskueligt.

Intro

Efterhånden må de færreste af os vaske bil hjemme i indkørslen, fordi kloakken ikke må tilføres beskidt sæbevand fra bilvask. Så den del skal ordnes i en vaskehal.

Men støvsugningen og den indvendige rengøring kan heldigvis stadig foregå hjemme. Så slipper du for at stå i kø til en støvsuger, som heller ikke altid suger optimalt. Og du kan holde en pause, når du vil. Og skal det være nemt, så kræver det, at du har de nødvendige ting og ikke skal lede efter støvsugeren i bryggerset, autovoks og vinylrens i skuret osv. osv.

Vi har bygget en praktisk kasse med plads til det hele - inklusive støvsuger og en 6 m lang slange. Så er alting altid klar, når ånden kommer over dig.

Vejledning

01
Skelettet 7 Trin

Konstruktionen er superenkel: et firkantet skelet, der afstives af krydsfinerplader, der sømmes fast på fronten, siderne og bagpå.

Bunden består af tre brædder, og indeni sættes en lille hylde til vinylrens, voks, børste og andet rengøringsgrej.

Det er en god idé at tage mål af din støvsuger, inden du begynder at bygge. Der skal være lidt god plads, så støvsugeren er let at få op. Og vær også opmærksom på, at 6 meter slange fylder en del.

1

Alle dele saves ud på mål, før du begynder at samle top- og bundramme. Bor for med et 5 mm bor gennem sidelisterne (C) og ned i tværlisterne (B), så de ikke flækker, når skruerne spændes til.

2

Delene lægges på en plan flade og holdes sammen med en tvinge, mens skruerne monteres - 2 stk. pr. samling. Tjek, at samlingen bliver nøjagtig 90 grader.

3

Hjørnelisterne (A) skrues fast til den ene ramme. Igen skal der forbores, og her skal du huske at tjekke, at skruerne ikke rammer de skruer, som du lige har monteret.

4

Den anden ramme monteres. Skelettet lægges med de fire hjørnelister (A) opad, og siderammen skrues fast. Tjek igen, at alle hjørner er vinkelrette.

5

Tre bundbrædder (G) skrues fast - hver med to 4 x 40 mm skruer i begge ender. En afstandsklods er praktisk, så afstanden mellem brædderne bliver ens.

6

Nu skal hylden monteres. Først monteres de to klodser (F) med 4 x 40 mm skruer 33 cm fra toppen. Uden på klodserne skrues hyldeforkanten (E). Der er 6,6 cm plads bag hyldeforkanten. Vil du have mere plads, skal klodserne (F) være tykkere end 21 mm.

7

Hyldebunden (D) monteres til sidst. Den skrues fast igennem hyldeforkanten (E). Bemærk, at bunden ikke når helt ud i den ene ende - det giver plads til at “hænge” vaskebørsten.

02
Siderne og taget 6 Trin

Uden på skelettet sømmes vandfaste krydsfinerplader, der males med træbeskyttelse. At de er vandfaste, betyder nemlig kun, at limen ikke er vandopløselig. Træet er stadig træ og skal beskyttes imod vind og vejr.

Pladerne stabiliserer konstruktionen, og er der en lille skævhed, trækkes den på plads og holdes i vinkel, mens pladerne sømmes fast.

Taget kan laves af samme materiale, men her bruger vi støbeplade, som er formstabilt og derfor ikke slår sig i fugtigt vejr.

1

Skelettet males, før siderne monteres. Her bruger vi heldækkende træbeskyttelse. Giv det 2-3 gange, så holder det længe.

2

Låg og sider males med rulle. Kanterne skal også beskyttes med maling. De suger relativt meget, så vær opmærksom på at mætte dem godt.

3

Siderne (H) og (J) monteres. De sømmes fast med 15 x 35 mm galvaniserede dykkere. Siderne vil afstive og holde skelettet i vinkel på alle ledder.

4

Efter montering males siderne igen. Rul pladerne over en ekstra gang, så sømmene dækkes. Brug evt. bred malertape på skelettet, hvis du maler med to farver som her.

5

Låget samles. De to lågdele (K) og (L) holdes sammen af kistehængsler, der skrues fast med 3,5 x 16 mm skruer. Også her er det en god idé at bore for (her med et 3 mm bor), da støbepladen, som låget skæres af, er hård.

6

Til sidst monteres låget. Skru det fast indefra (og nedefra) op igennem den bageste tværstiver (B) med 5 x 60 mm skruer. Nu er kassen klar til at blive hængt op på muren.

03
Slangen 3 Trin

En almindelig støvsugerslange er ikke velegnet, når bilen skal støvsuges. Den er som regel for kort. Derfor forlænger vi den til hele 6 meter, så det er muligt at kravle rundt i bilen uden at skulle ud hele tiden for at flytte støvsugeren.

Støvsugerslange kan købes i metermål på nettet. Det eneste, der mangler, er at flytte koblingerne fra den gamle slange over på den nye.

1

Koblingerne skæres af den gamle støvsugerslange med en hobbykniv. Der skæres 20-25 cm fra koblingen, så der er noget at gøre forbindelsesstykket fast til.

2

Koblingerne monteres på den nye slange vha. en stump afløbsrør, der passer ind i slangen. Samlingen holdes fast af spændebånd. Samlingerne kan evt. tætnes med gaffatape.

3

Færdig – nu skal der ordnes bil. God fornøjelse. Denne enkle konstruktion er let at tilpasse, hvis du har brug for mere plads.

Materialer

45 x 45 mm liste:

 • 4 hjørnelister (A) a 56 cm
 • 4 tværstivere (B) a 46 cm
 • 4 sidelister (C) a 45 cm

21 x 45 mm liste:

 • 1 hyldebund (D), 40 cm

21 x 95 mm bræt:

 • 1 hyldeforkant (E) a 55 cm
 • 2 afstandsklodser (F) a 4,5 cm
 • 3 bundbrædder (G) a 55 cm

10 mm vandfast krydsfiner:

 • 2 sider (H) a 50 x 60 cm
 • 2 sider (J) a 40 x 60 cm

12 mm støbeplade:

 • 1 lågdel (K), 58 x 42 cm
 • 1 lågdel (L), 58 x 7 cm

Desuden:

 • 3,5 x 16, 4 x 40 og 5 x 60 mm skruer
 • 15 x 35 mm galvaniserede dykkere
 • 2 stk. 32 mm afløbsrør, 10 cm
 • 4 spændebånd
 • 2 kistehængsler
 • 6 m støvsugerslange
 • Træbeskyttelse

Tidsforbrug

1 dag (eksklusive tørretid).

Pris

Ca. 1.000 kr.

Sværhedsgrad

Dette projekt er helt enkelt. Her kan alle være med.

Tegning

Video

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Rigtig længde på søm og skruer

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Dagligdag