Tørvejr til vasketøjet

Har du et ledigt stykke facade, så byg et simpelt væghængt tørrestativ. Med et tag på tørrestativet behøver du ikke engang at tjekke vejrudsigten, inden du hænger tøjet ud.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
300 kroner

Byg fire ens konsolspær til et stativ på tre meter, skru dem op på væggen, læg en tagplade på, og montér snore. Så har du masser af plads at hænge vasketøj på!

Intro

Der er ikke noget som duften af rent vasketøj tørret i det fri. Så hvorfor ikke bygge et tørrestativ med et tag, så du kan hænge tøjet op ude i al slags vejr? Hvis du bygger et, der kan hænge på huset, behøver du ikke bruge dyrebare havekvadratmeter, og du kan let forsyne det med et tag.

Stativet her er bygget af ganske få materialer: skillerumslægter, en trapezplade, lidt lim og skruer. Og så selvfølgelig øskner og snor.

Tagpladerne fås i forskellige længder. Her har vi valgt en på 109 x 309 cm og tilpasset tørrestativet efter det. Det passer fint med fire spær, der placeres med ca. en meters mellemrum på huset. På forkanten forbindes de med en rem – det gør konstruktionen stærk.

Vejledning

01
Sav delene ud 4 Trin

Spærene bygges af helt almindelige skillerumslægter, 38 x 56 mm. De er billige og kan altid fås i en pæn kvalitet og i længder, der passer. De er rigeligt stærke til opgaven.

Har du en kap-/geringssav, er det hurtigt at save stykkerne til og lave 30 og 60 graders snit i de skrå stykker til superfine samlinger. Med lidt tålmodighed kan du også bruge en ganske almindelig fukssvans.

1

Skær delene ud til et spær med kap-/ geringssaven, når du har målt op til de skrå snit. Den øverste del af spæret skal have en 60 graders hældning foroven og 30 grader forneden (se tegningen).

2

Mål op til de øvrige spær. Brug de dele, du lige har savet ud, som skabelon, så er det hurtigt og præcist at overføre målene. Sav nu alle spærdelene ud med kap-/geringssaven.

3

Det vandrette stykke (C) placeres midt på det lodrette stykke (B). Det lodrette stykke skal vende “på fladen”, og det vandrette (C) på højkant. Hjørnerne i bunden af det lodrette stykke (B) markeres.

4

Sav hjørnerne af det lodrette stykke (B), så du får en pæn overgang mellem det lodrette (B) og vandrette (C) stykke forneden. Brug en kap-/geringssav.

02
Saml spærene 5 Trin

Spærene samles med lim og skruer, to skruer til hver samling. Sørg for, at skruerne kommer helt ned under overkanten på de skrå dele, så de ikke kommer til at genere, når du skal montere tagpladen.

Det er en god idé at samle delene på et plant underlag og finde et par hjælpeklodser, du kan lægge under A- og C-stykkerne, så de ligger i den rigtige højde, mens du gør dem fast.

Hvis tørrestativet skal males, er det smart at gøre det, inden du hænger det op på væggen.

1

Saml spærene med lim og skruer. Start med det skrå stykke (A), hvor du putter lim på samlingen, inden du fastgør det.

2

Skru det skrå stykke (A) fast med to 4,5 x 50 mm skruer til det vandrette stykke (C). Bor for, og forsænk skruerne, så du er sikker på, at de ikke stikker op og generer den tagplade, der skal lægges på.

3

Det lodrette stykke (B) gøres fast til stykkerne A og C med lim og skruer. Placerer du det vandrette stykke (C) på en 9 mm klods, har det den rigtige højde på det lodrette stykke (B), som vender på “fladen”.

4

Giv spærene træbeskyttelse, så holder træet længere. Når du vælger farve, skal du have med i dine overvejelser, at jo mørkere farve du vælger, jo mere synlige vil spærene blive igennem den transparente tagplade.

5

Så er alle delene klar til montering på husmuren. Den lange rem (D) er skåret skråt foroven, så den passer med den hældning, det skrå spærstykke (A) har.

03
Montér stativet 9 Trin

Giv dig god tid til at måle præcist op, hvor på muren stativet skal placeres. Det er vigtigt, at det hænger i den rigtige højde. Her valgte vi, at bunden af spæret er ca. 1,8 m over terræn.

Det er en god idé at placere de midterste spær én cm højere end gavlspærene. Det giver en smule fald mod siderne og lidt spænding i trapezpladen, som gør den stivere.

Mål op, hvor på huset dit tørrestativ skal hænge. Det er vigtigt, at det sidder i en god arbejdshøjde. Markér overkanten på det ene yderspær, og mål op til de tre andre ud fra det. Her er spærafstanden 92,5 cm.

Markér en let linje fra overkanten af spæret og ned, så du har en hjælpestreg at rette ind efter. Der forbores tre huller i spæret - foroven, forneden og i midten - og gennem dem mærker du op til hullerne i muren.

Bor huller i muren til 8 mm plugs. Hvis du har et træhus, kan du skrue tørrestativet direkte ind i træfacaden. Sørg dog for at få fat i stolper eller tværstivere og ikke blot den ydre træbeklædning.

Spærene skrues fast til muren med 4,5 x 100 mm skruer i de forborede huller med plugs. Den øverste skal bores skråt ind i muren.

Sæt en rem (D) fast på forsiden af spærene, så de kommer til at sidde parallelt, og så den stiver konstruktionen af. Remmen fastgøres med 4,5 x 100 mm skruer ind i forsiden af C. Husk at bore for.

Trapezpladen lægges op og fastgøres med tagskruer med pakning. Der sættes en i hver anden bølgedal i siderne og i hver tredje i midterspærene. Sæt også et par tagskruer i remmen midt imellem spærene.

Bor for til øskner på undersiden af de to yderste vandrette stykker (C) med et 5 mm bor. Her har vi valgt at sætte 8 øskner i hver side med en afstand på 10 cm.

Sæt øsknerne fast. Det er lettest med en skruetrækker, som du stikker ind i hullet og drejer øsknerne rundt med.

Så mangler kun selve tørresnoren. Bind den fast i den bagerste øsken, kør den rundt gennem alle øskner fra side til side, og bind den fast til sidst. Der bliver 24 m i alt.

Materialer

• 5 skillerumslægter, 38 x 56 mm (4 til spær (A, B, C) og 1 til rem (D))
• 1 trapezplade, 109 x 309 mm
• Trælim
• Tagskruer m. pakning
• Skruer, 4,5 x 50 og 4,5 x 100 mm
• Plugs, 8 mm
• Øskner, 6 x 100 mm
• Tørresnor
• Heldækkende træbeskyttelse

Tidsforbrug

2 dage inkl. malerarbejde.

Pris

Ca. 300 kr.

Tegning

Sådan er et spær bygget

Tørrestativet består af fire ens spær, der er bygget af 38 x 56 mm skillerumslægter. Hvert spær har en lodret del (B), som skal vende på den ”flade” led, en vandret del (C) og en skrå del (A), der begge vender på ”højkant”. Den skrå del skal skæres til med skrå snit i begge ender. Spærene monteres til muren gennem B, og der sættes en rem (D) fast forrest på spærene ind i C. Oven på spæret fastgøres en trapezplade, og på underkanten af de vandrette stykker (C) sættes øskner fast til tørresnoren.

Sådan er et spær bygget

3D-model

Tørrestativ

3D-model

Øskner holder tørresnorene

Med 9 øksner i hver side, er der rigeligt med plads til vasketøjet. Læg også mærke til den skråtskårne frontliste.

Åbn 3D-model

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Dagligdag