Opretning af betongulv

Skal der fliser oven på et betongulv, skal det være helt plant. Ellers kommer fliserne ikke til at ligge helt jævnt. Opretningen klarer man ved at fuldspartle med selvnivellerende gulvspartelmasse. Er der større fordybninger, skal de fyldes først.

Gulvspartelmasse

UDJÆVNING: Gulvspartelmasse kaldes selvnivellerende, men den skal have en smule hjælp, fx fra en tandspartel, til at flyde ud til et plant lag.

SÅDAN UDJÆVNES STØRRE FORDYBNINGER

1. Større fordybninger og toppe skal udjævnes, før man kan fuldspartle. Vask først hele gulvet med grundrengøring, find toppene ved hjælp af et vaterpas, og skravér områderne.

2. Toppene slibes ned med en diamantslibekop på vinkelsliberen. Det støver voldsomt, så husk støvmaske og beskyttelsesbriller, og luk omhyggeligt af ud mod resten af huset.

3. Gulvet primes. Primeren skal sikre vedhæftning og mætte sugende områder, så fugten ikke trækkes ud af spartelmassen. Primeren blandes efter anvisningerne og påføres med en kost.

4. Fordybninger i gulvet markeres. Igen kan man bruge vaterpasset til at finde frem til dem. Streg områderne tydeligt op med en spritpen.

5. Fordybninger fyldes op med en spartelmasse, der kan klare tykke lag (fx hurtighærdende Lip 245). Vær omhyggelig med afretningen, så der ikke opstår nye toppe.

TIPS: “Slibe”-flise

En diamantslibekop til vinkelsliberen kan fås fra omkring 100 kroner. Men har gulvet ikke de store ujævnheder, kan det også godt lade sig gøre at slibe toppe og ujævnheder med en helt almindelig betonflise.

SÅDAN SPARTLES HELE GULVET

1. Hele underlaget smøres med primer. Den sikrer, at nivelleringsmassen klæber til underlaget, og den forhindrer, at sugende underlag trækker fugten ud af massen, så den tørrer for hurtigt.

2. Spartelmassen røres op. Hæld først vand i en murerbalje, og bland så gulvspartelmasse i efter anvisningerne. Herefter røres med et piskeris i en kraftig boremaskine, til der ikke er flere klumper.

3. Den færdigrørte spartelmasse hældes ud i passende portioner. Hvis den ikke løber nogenlunde ubesværet ud, så er den for tyk, og så skal der blandes mere vand i.

4. Selvom spartelmassen kaldes selvnivellerende, skal den hjælpes lidt på vej med en bred spartel eller en tandspartel. Herefter skal massen hærde et døgns tid.

5. Det kan næsten ikke undgås, at der kommer små toppe og ujævnheder. Og skal der efterfølgende lægges fliser, skal fladen være helt plan. En kopskive på vinkelsliberen klarer ujævnhederne.

6. Skal der fliser ovenpå, skal gulvet primes igen. Ellers vil fugten suges hurtigt ud af fliseklæberen, så fliserne får dårlig vedhæftning.

Smart metode: Markér højden med skruer

Skal overfladen være helt plan, er det en fordel at have noget at styre efter. Er der ikke gulvvarme nedenunder, kan man med fordel gøre følgende: Sæt skruer i gulvet, og drej dem, til deres hoveder sidder i den højde, som bunden skal have. Så kan spartelmassen trækkes ud, til den lige netop dækker disse målepunkter.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Betongulv