Betongulv

Uanset om du står over for at skulle lave et helt nyt gulv eller reparere et eksisterende gulv i din bolig, vil et betongulv altid være en både god og billig løsning. Her kan du læse meget mere om, hvordan du kommer i gang med at lave betongulv. Der vil være masser af gode tips og tricks blandt andet til, hvordan du kan sliber gulvet med en betonsliber, og hvordan du kan udbedre revner i betongulv.

  Godt at vide om betongulve

  Et betongulv er, som navnet antyder, et gulv lavet i beton. Uanset om du skal lave et helt nyt gulv eller reparere et eksisterende i din bolig, vil et betongulv altid være en slidstærk, god og billig løsning.
  Her kan du læse, hvordan du selv laver et betongulv. Læs også, hvordan du sliber et betongulv, og hvordan du reparerer revner i betongulv.

  Betongulve er med tiden blevet enormt populære i det moderne hjem på grund af sit rå og urbane look. Det flotte og rå betongulv går i dag også under navnet New Yorker gulv, da gulvtypen ofte blev set i ældre lejligheder i New York.

  Et New Yorker gulv eller bare betongulv består, som navnet siger, af beton alene. Et betongulv er derfor også meget slidstærkt og kan holde i utroligt mange år.

  Inden du går i gang med at støbe betongulv

  Det er ikke svært at støbe et betongulv selv, men det kan være et tidskrævende projekt. Mange gamle huse har betongulv i forvejen, og man kan faktisk også let selv både renovere og vedligeholde det.

  Du kan fx selv slibe betongulvet. Hvis du vil have et New Yorker gulv eller et betongulv med et mere blankt og glat udseende, bør du gå efter et poleret betongulv, eller måske skal du i gang med at male betongulv.

  Vi har gennem tiden arbejdet en del med betongulve, og du vil derfor her finde en masse gode råd og inspiration.

  Hvordan sliber man betongulv?

  Hvis du allerede har et godt betongulv, som trænger til at blive frisket op, er det en rigtig god idé at starte med at slibe gulvet. Det kan du gøre med en betonsliber. En egentlig betonsliber er et lidt stort stykke værktøj, som de færreste har stående i hjemmet. Du kan leje en betonsliber i de fleste byggemarkeder. Du vil nemt kunne håndtere en betonsliber, hvis du er vant til gør det selv-arbejde.

  Hvis du skal slibe et helt gulv, vil det være bedst at bruge en betonsliber. Drejer det sig kun om nogle få ujævnheder, som skal slibes, kan du dog slibe betongulv på en nemmere måde. Du kan fx slibe betongulv med vinkelsliber. En rigtig betonsliber kræver lidt mere erfaring, og derfor kan det være godt at starte med en vinkelsliber med en slibekop monteret på. Det gælder især, hvis det ikke er hele gulvet, som trænger til at blive slebet.

  I den her artikel kan du læse meget mere om, hvordan du kommer godt i gang med at slibe betongulv: Betonsliber - Sådan sliber du beton

  Behandling af betongulv

  Når dit betongulv er blevet slebet, kan dets udseende stadig godt fremstå lidt gråt og kedeligt. Du kan desuden gøre gulvet endnu stærkere, hvis du efterbehandler med fx lak, så du får et poleret betongulv.

  Lak er en rigtig god løsning, hvis du både ønsker det rå udseende og et næsten vedligeholdelsesfrit betongulv.

  Hvis du vil have dit eget New Yorker gulv, skal gulvet males med epoxymaling. Det giver dit betongulv det helt glatte og skinnende look. Når først dit New Yorker gulv er færdigt, vil det holde i mange år, og du behøver kun at vedligeholde det med almindelig gulvvask.

  Du kan læse mere om, hvordan du kan lave dit eget moderne New Yorker gulv her: Fra ødelagt beton til New Yorker-gulv

  Male betongulv

  Er du ikke til det almindelige betonlook, behøver du ikke male gulvet med blank epoxymaling. Du kan også male betongulvet i farver. Epoxymaling er vandbaseret og kan tones i flere forskellige farver, og du kan derfor få dit betongulv præcis, som du vil have det.

  Her kan du finde mere information om, hvordan du kan male betongulv: Maling af beton - Hvad maler jeg gulvet med?

  Du kan også selv farve din beton med oxydfarver, som er pulverfarver, der indeholder jernoxider. Farverne er ikke giftige, og de kan let blandes i din masse til betongulv.

  Læs mere om pulverfarver i beton her: Beton i farver - sådan støber du med farvet beton

  Hvad koster betongulv?

  Det behøver hverken være besværligt eller dyrt at lægge et betongulv. Din betongulv pris afhænger naturligvis af, hvor mange kvadratmeter det drejer sig om, og hvorvidt du vil polere og efterbehandle med maling af betongulv. Man må i hvert fald regne med en pris på omkring 300-400 kroner pr. m2 for et almindeligt betongulv.

  Skal du male betongulvet bagefter, stiger prisen naturligvis, alt efter hvad prisen på epoxymaling pr. liter ligger på.

  Du kan også bruge pulverfarver til betongulv. Her skal du regne med en pris på omkring 130 kroner for 1 kg pulverfarve.

  Hvis du kan nøjes med at farve de yderste lag af dit betongulv, er dette endnu en billig løsning.

  Du vil derfor ganske billigt kunne friske enkelte rum i din bolig op med et betongulv.

  Revner i betongulv

  Måske har du allerede et betongulv i din bolig, som trænger til at blive repareret. Du kan nemt selv fikse revnerne i dit betongulv. Revnerne skal spartles ud og dernæst skal du slibe efter.

  Her kan du læse mere om udbedring af revner i betongulv: Hvor farlige er revner i betongulvet?

  Hvor kan jeg lægge betongulv?

  En stor fordel ved et betongulv er, at det ikke kræver en masse vedligeholdelse. Hvis du også vælger at male betongulv med epoxymaling, vil dit betongulv kunne klare en helt masse forskelligt slid.

  Betongulv egner sig særlig godt til nogle rum i boligen:

  • Betongulv badeværelse
   Et betongulv på badeværelset vil både kunne stå imod vand og fugt. Det vil desuden være et meget robust og skridsikkert gulv, hvilket er rigtig godt på badeværelset.

  • Betongulv køkken
   Du kan med stor fordel lægge betongulv i køkkenet. Der vil altid være en masse aktivitet i køkkenet, og derfor er det vigtigt, at du bruger en ekstra slidstærk maling, hvis du vælger at male betongulv.

  • Betongulv værksted
   Især i værkstedet kan det være en rigtig god idé med et betongulv. Hvis du vælger at male betongulv i værkstedet, vil dit betongulv kunne stå imod stort set alle slag og kemikalier.

  • Gulvvarme i betongulv
   En mindre ulempe ved betongulv er, at det kan være ret koldt at gå rundt på. Det findes der dog heldigvis råd for, hvis du står over for at skulle støbe et nyt betongulv.

  Det kan være et stort projekt at lave gulvvarme i beton. Måske skal du brække dit gamle betongulv op først, eller måske kan du nøjes med fræse slangen til gulvvarmen ned i dit eksisterende betongulv.

  I denne artikel kan du læse en grundig vejledning i, hvordan du laver gulvvarme i beton: Etablering af støbt gulvvarme