Selvnivellerende spartelmasse skal hjælpes på vej

De kalder det en selvnivellerende spartelmasse, men du skal hjælpe den langt det meste af vejen for at opbygge et helt plant og vandret gulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
200 kr./m²
Selvnivellerende gulvspartel: Selvnivellerende spartelmasse

Når forarbejdet er i orden, er det nemt at arbejde med selvnivellerende spartelmasse.

Intro

At kalde en gulvspartelmasse for selvnivellerende er en stærk overdrivelse. Det vil alle, der har forsøgt at spartle sig til et plant gulv, skrive under på.

Selvnivellerende spartelmasse har brug for mere end tyngdekraft

Det er helt rigtigt, at de letflydende spartelmasser, man bruger til at rette gulve af med, jævner sig lidt ud ved egen vægt. Men du kan ikke bare hælde en portion selvnivellerende spartelmasse ud midt på gulvet, overlade resten til tyngdeloven og dagen efter træde ind på et fuldstændig plant og 100 procent vandret gulv, lige til at lægge et tæppe eller parketgulv på. Slet ikke. Selv hvis du gør et behjertet forsøg på at hjælpe den halvflydende masse på vej, risikerer du nemt, at dit gulv ender med at være mere bulet og skævt end før.

LÆS OGSÅ: Hvad kan microcement bruges til?

Grundighed er nøgleordet

Men selvfølgelig kan du skabe et plant og vandret gulv med en selvnivellerende spartelmasse. Det er jo det, de fiberforstærkede finkornede masser er skabt til. Det kræver bare, at du ved, hvordan du skal bruge dem, og at du er meget omhyggelig med arbejdet. Det gælder naturligvis, når du blander spartelmassen op, for bliver massen for tyk, fordeler den sig slet ikke nok, og blander du for meget vand i den, kan den ikke holde bagefter.

Dæk hele gulvet med selvnivellerende spartelmasse

Men den rette blanding er bare en enkelt af de mange ingredienser, der kræves for at kunne opbygge et plant gulv uden at forlade sig på det rene held. Du skal vide, at det ikke nytter bare at fylde lidt selvnivellerende spartelmasse i de værste huller. Hele gulvet skal dækkes.

Vejledning

01
Find skævhederne 3 Trin

Før du kan gå i gang med at rette gulvet af, skal du finde ud af, hvor skævt det er. Det gøres med et langt vaterpas, en retskinne eller en cirkellaser. Skal der lægges et klikgulv ovenpå, afgør klikgulvet, hvor plant underlaget skal være. Typisk regnes et gulv dog for at være tilstrækkelig plant, hvis det springer mindre end 1-2 mm pr. meter.

Gulvspartelmassen er nemmest at smøre på, hvis laget er mindst 2 mm. Et tyndere lag kan være svært at fordele og få jævnt.

Selvnivellerende gulvspartel: Find ujævnhederne i gulvet med et langt vaterpas/ en retskinne og en tommestok. 1

Find ujævnhederne i gulvet med et langt vaterpas/ en retskinne og en tommestok.

Selvnivellerende gulvspartel: Huller og lunker markeres ved at tegne omkredsen op med en blyant. 2

Huller og lunker markeres ved at tegne omkredsen op med en blyant. Er der toppe, der vil stikke op gennem det spartlede gulv, fjernes de med hammer og mejsel eller en diamantkop på vinkelsliberen.

Selvnivellerende gulvspartel: Skru ledere i gulvet for at markere den nye gulvhøjde. 3

Skru ledere i gulvet for at markere den nye gulvhøjde. Vælg skruer med flade hoveder, og skru dem i, så de præcist har højden af det færdige gulv. Jo skævere gulv, og jo mindre erfaring du har med gulvspartel, jo flere ledere skal du skrue i.

02
Gør grundigt rent 1 Trin

Selvnivellerende gulvspartel: Rengør gulvet grundigt med grundrens, inden du smører noget ovenpå. 1

Rengør gulvet grundigt med grundrens, inden du smører noget ovenpå. Sæbe­ rester, klinkeolie og andre fedtstoffer skal væk.

03
Fyld de store lunker 2 Trin

Har du lunker på mere end 10 mm, skal de først fyldes op, inden du smører den selvnivellerende spartelmasse på. Vi bruger et hurtigttørrende pudslagsprodukt, der er tykt og nemt at styre. Undgå at bruge almindelig beton af sand, vand og cement, da det er længere tid om at hærde og har svært ved at holde, hvis laget bliver for tyndt.

Selvnivellerende gulvspartel: Hæld den blandede mørtel ud på det område, der skal rettes op. 1

Hæld den blandede mørtel ud på det område, der skal rettes op.

Selvnivellerende gulvspartel: Fordel mørtlen, klap den godt sammen, og glat overfladen med pudsebrættet. 2

Fordel mørtlen, klap den godt sammen, og glat overfladen med pudsebrættet. Træk mørtlen så langt ud mod kanten som muligt, mens den stadig hænger sammen. Husk, at der skal være plads til 2-5 mm selvnivellerende spartelmasse ovenpå.

04
Smør primer på 1 Trin

Selvnivellerende gulvspartel: For at gulv spartel -massen kan binde bedst muligt, smøres primer på hele gulvet. 1

For at gulv spartel -massen kan binde bedst muligt, smøres primer på hele gulvet. Vælg den primer, der anbefales til gulv spartelmassen, og sørg for, at under - laget er rent, og mørtlen er tør.

05
Smør spartelmassen ud 3 Trin

Nu er du endelig kommet til det punkt, hvor mange tror, at arbejdet med selvnivellerende gulvspartelmasse starter. Men det er også nu, at dit gode forarbejde betaler sig og er med til at sikre et flot resultat. Hele gulvet skal spartles i en omgang, mens massen stadig er våd. Det giver det pæneste resultat.

Selvnivellerende gulvspartel: Bland spartelmassen ved at hælde rent vand i en spand eller balje. 1

Bland spartelmassen ved at hælde rent vand i en spand eller balje. Hæld spartelpulveret i, og bland det grundigt med et piskeris på en boremaskine. Massen skal være cremet og jævn, helt uden klumper. Lad massen hvile i nogle minutter, inden den igen røres igennem.

Selvnivellerende gulvspartel: Hæld spartelmassen ud på gulvet. 2

Hæld spartelmassen ud på gulvet. Start i et hjørne og med et område, der ikke er større, end du kan række ind over det. Hellere for lidt end for meget.

Selvnivellerende gulvspartel: Fordel massen i et jævnt lag med en tandspartel, og brug skruerne til at sikre, at gulvet bliver jævnt og plant. 3

Fordel massen i et jævnt lag med en tandspartel, og brug skruerne til at sikre, at gulvet bliver jævnt og plant. Gulvet udjævnes i små portioner. Hele gulvet skal udjævnes, mens spartelmassen stadig er våd. Ellers vil der komme synlige overgange.

06
Fjern toppene 1 Trin

Selvnivellerende gulvspartel: Skrab små -toppene af over -fladen, når spartelmassen er så tør, at man kan gå på den uden at sætte aftryk, men inden den hærder helt op. 1

Skrab små -toppene af over -fladen, når spartelmassen er så tør, at man kan gå på den uden at sætte aftryk, men inden den hærder helt op.

Materialer

  • Hurtigttørrende pudslag (fx Lip 275)
  • Primer
  • Gulvspartelmasse
  • Skruer med fladt hoved

Specialværktøj

  • Retskinne/langt vaterpas
  • Tandspartel
  • Pudsebræt

Tidsforbrug

1 dag plus tørretid til et rum på ca. 15 m².

Pris

10-200 kr. pr. m², alt efter hvor meget der skal rettes op.

Sværhedsgrad

Når forarbejdet er i orden, er det nemt at arbejde med.

Video

TEKNIK: Selvnivellerende spartelmasse

Med tandspartel og pigrulle fordeles massen helt jævnt

TIPS: Tjek gulvet med et vaterpas

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...