Intro
Vejledning
01
Rengøring og afdækning må der ikke spares på
5
Trin
For at få det ekstra betonlag til at hæfte på underlaget skal underlaget være fuldstændig rent, støvsuget og primet. Primeren lukker porerne i underlaget, så væden ikke trækkes for hurtigt ud af den betonspartelmasse, som lægges ud. Sker det, hærder den nemlig ikke ordentligt, og holdbarheden forringes.
Afdækningen er også vigtig - betonen kan ikke undgå at stænke, og den er meget svær at få af, når den er hærdet færdig.
Underlaget skrabes rent for malingrester, tæppelim og andet. Målet er, at betonunderlaget skal være åbent og ubeskyttet, så primeren kan trænge ind og sikre en ordentlig vedhæftning
Så skal der støvsuges. Alt, hvad der er skrabet løs, skal naturligvis fjernes, men gulvet skal også støvsuges omhyggeligt. Støvsug et par gange, til alt støv er væk.
Afdækning. Det er en god idé at afdække en meter op ad væggene. Det er meget lettere at fjerne papiret end at skulle slibe en million betonstænk af.
Selvklæbende kantbånd. En særlig skumplastmembran, som er selvklæbende og købes i ruller, skal nu i brug.
02
Primer og armering fuldender forberedelserne
3
Trin
Primeren sikrer vedhæftningen og lukker overfladen. Det selvklæbende glasfibernet fra Bostik armerer betonspartelmassen og nedsætter risikoen for revner. Lidt ligesom armeringsjern.
Primeren hældes op i en spand eller en balje, som er stor nok til den kost, den skal påføres med. En almindelig fejekost er fin.
Kosten gennemvædes med primer, og den fordeles jævnt over gulvet. Nogle steder suger gulvet mere end andre.
03
Maskiner er svære at undvære
2
Trin
Man kan godt blande betonspartelmassen i hånden og hælde den ud fra en spand - men det kan nemt gå galt, hvis arealet er for stort.
Lej en tvangsblander og en pumpe. Betonspartelmassen skal røres godt igennem og udstøbes ret hurtigt herefter. Derfor er en blandemaskine og en pumpe en god investering. Og mindst én hjælper!
04
Udstøbning - nu sker der endelig noget
6
Trin
Her skal støbes en hel stueetage, så vi har lejet en betonpumpe, der leverer en konstant strøm af betonspartelmasse fra betonblanderen. Det kræver et par hjælpere til at fodre maskinen, men så går det også stærkt.
Alternativt kan man blande spartelmassen og køre den ind i en særlig spand på hjul (en blandestation), som man også kan leje. Undgå at havne i et hjørne omgivet af beton - og tag for en sikkerheds skyld fodtøj på, som kan tåle lidt af hvert.
Start ude ved en af kanterne, og læg spartelmassen ud i en rolig strøm, mens du bevæger dig et par meter fremad.
Hjælp betonen lidt på vej. Spartelmassen er ganske vist selvnivellerende, men den skal have lidt hjælp af fx en asfaltrager.
Pas på armeringsnettet. Gå forsigtigt, så du ikke river armeringsnettet op - det gælder naturligvis også, hvis du har lagt elektrisk varme på net ud.
Gå efter med asfaltrageren, så den udstøbte flade står helt glat og ensartet. Gå bare ind i den flydende beton - det glatter du bare, når du går tilbage.
05
Betongulvet skal slibes, så det bliver fuldstændig glat
2
Trin
Betonspartelmassen skal være fuldstændig tør og gennemhærdet, før den må slibes. Det vil sige efter min. 12 timer. Lej en gulvslibemaskine, og køb slibeskiver i korn 80, 120 og 180. Gulvet skal nemlig slibes tre gange med støvsugning indimellem. Husk støvmaske - betonstøv er ikke rart i halsen.
Start med at grovslibe. Påsæt en slibeskive med korn 80, og slib hele gulvet. I begyndelsen kan det være lidt svært at styre maskinen, og man skal være opmærksom på, at den ikke kommer helt ud i hjørnerne; der skal man i gang med en rystepudser - eller en deltasliber.
06
Betonfiller og gulvpolish afslutter projektet med glans
5
Trin
For at lukke alle de bittesmå huller, der er i betonen, fylder man dem ud med betonfiller. Det påføres med en svaber i tre omgange med tørretid imellem. Tørretiden afhænger af temperaturen og luftfugtigheden, men 2-4 timer er normalt.
Den allersidste finish kommer med gulvpolishen, som forsegler overfladen. Polishen må først påføres, når filleren er helt tør - det kan tage nogle dage afhængigt af luftfugtigheden.
Betonfilleren hældes direkte fra dunken ud på gulvet. Første gang går der rigtig meget til, så køb rigeligt, og lav en aftale om returnering af overskydende dunke.
Filleren fordeles med gulvsvaberen, og her er det vigtigt at arbejde vådt i vådt, så der ikke kommer striber. Gentag behandlingen i alt tre gange.
Brug en vaskepels til filler og polish - en almindelig kost eller pensel kan lave striber, som er alt andet end pæne.
Slut af med polish. Når filleren er helt tør, skal der påføres to lag gulvpolish. Om man vælger en mat eller en blank version, er underordnet. Den påføres præcis som filleren.
Materialer
- Afdækningspapir
- Kantbånd
- Lip 54 Primer
- Glasfibernet
- Lip 210 Gulvspartelmasse
- Jontec Technique F2h-porefylder
- Jontec Matt F2f-gulvpolish
Specialværktøj
- Betonblander
- Polermaskine
Tidsforbrug
Regn med at bruge ca. 3 arbejdsdage fordelt over 10-12 dage.
Pris
20 m² løber op i 6-7.000 kr. ekskl. leje af maskiner.
Sværhedsgrad
Det kræver øvelse at få den selvnivellerende spartelmasse helt jævnt fordelt på gulvet.