Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor elsker vi klikgulv

Print Gem artikel

Klikgulvene revolutionerede gulvmarkedet, da de kom frem. Det var slut med lim, og det blev markant hurtigere og nemmere at lægge et gulv. Siden dengang er der udviklet på kliklåsene, og med seneste generation af klik er det blevet endnu nemmere at lægge klikgulv. Hemmeligheden er et lille stykke plastik, der for alvor låser vores kærlighed til klikgulvet.

Klikgulv

G5 er en lille rød plstikfætter, der ligner et stykkr vingummi. Den sidder i endesamlingerne på brædderne og gør, at de kan klikkes sammen på begge ledder samtidig.

Da vi her i Gør Det Selv for mange år siden første gang testede det nye koncept “klikgulv”, var det med stor begejstring. Hidtil var lamelparketgulve blevet samlet med lim imellem fer og not, og nu var det “som at rulle et væg til væg-tæppe ud”, som vores håndværker begejstret udbrød dengang i 2004 (ja, ældre er opfindelsen faktisk ikke. Pergo udtog patentet i 2001).

Men artiklen fra dengang afslører også, at det måske nok var blevet nemmere at lægge et gulv, men der skulle stadig vippes, vrikkes og slås for at få det hele til at passe. Særligt udfordrende var det, at gulvbrædderne først skulle samles i rækker i hele rummets bredde, og så skulle rækken klikkes sammen med den foregående. Ofte krævede det to mand at styre de lange, sammenhængende stykker på plads. Men idéen var alligevel så stort et fremskridt, at den på få år blev måden at lægge lamelparket. Mange klikgulve samles stadig på denne måde.

Redaktionen anbefaler: Læg klikgulv med god akustik

Seneste skud på stammen er – efter flere videreudviklinger af kliksystemet – G5. Det er femte generation af kliksystemet, og med det kan du lægge ét bræt ad gangen, takket være en fleksibel fer- og notløsning på bræddernes korte side. Det er næsten lige så god en nyhed, som selve klikgulvet var tilbage i 2004. Vi er – igen – begejstrede.

Herunder kan du se, hvordan kliksystemet fungerer:

Sådan var de første klikgulve

De første kliksystemer blev holdt sammen med låse som denne. Satte du ét bræt fast på langsiden, kunne du ikke klikke de korte ender sammen, fordi låsene ikke kunne finde sammen på to ledder på én gang. Derfor skulle du samle en hel række ad gangen, ende mod ende. Så kunne hele rækken klikkes ind i den foregående række.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Derfor elsker vi klikgulv
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage