Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor elsker vi klikgulv

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Klikgulvene revolutionerede gulvmarkedet, da de kom frem. Det var slut med lim, og det blev markant hurtigere og nemmere at lægge et gulv. Siden dengang er der udviklet på kliklåsene, og med seneste generation af klik er det blevet endnu nemmere at lægge klikgulv. Hemmeligheden er et lille stykke plastik, der for alvor låser vores kærlighed til klikgulvet.

Klikgulv

G5 er en lille rød plstikfætter, der ligner et stykkr vingummi. Den sidder i endesamlingerne på brædderne og gør, at de kan klikkes sammen på begge ledder samtidig.

Da vi her i Gør Det Selv for mange år siden første gang testede det nye koncept “klikgulv”, var det med stor begejstring. Hidtil var lamelparketgulve blevet samlet med lim imellem fer og not, og nu var det “som at rulle et væg til væg-tæppe ud”, som vores håndværker begejstret udbrød dengang i 2004 (ja, ældre er opfindelsen faktisk ikke. Pergo udtog patentet i 2001).

Men artiklen fra dengang afslører også, at det måske nok var blevet nemmere at lægge et gulv, men der skulle stadig vippes, vrikkes og slås for at få det hele til at passe. Særligt udfordrende var det, at gulvbrædderne først skulle samles i rækker i hele rummets bredde, og så skulle rækken klikkes sammen med den foregående. Ofte krævede det to mand at styre de lange, sammenhængende stykker på plads. Men idéen var alligevel så stort et fremskridt, at den på få år blev måden at lægge lamelparket. Mange klikgulve samles stadig på denne måde.

Redaktionen anbefaler: Læg klikgulv med god akustik

Seneste skud på stammen er – efter flere videreudviklinger af kliksystemet – G5. Det er femte generation af kliksystemet, og med det kan du lægge ét bræt ad gangen, takket være en fleksibel fer- og notløsning på bræddernes korte side. Det er næsten lige så god en nyhed, som selve klikgulvet var tilbage i 2004. Vi er – igen – begejstrede.

Herunder kan du se, hvordan kliksystemet fungerer:

Sådan var de første klikgulve

De første kliksystemer blev holdt sammen med låse som denne. Satte du ét bræt fast på langsiden, kunne du ikke klikke de korte ender sammen, fordi låsene ikke kunne finde sammen på to ledder på én gang. Derfor skulle du samle en hel række ad gangen, ende mod ende. Så kunne hele rækken klikkes ind i den foregående række.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage