Fuldlimet klikgulv med bedre akustik

Et klikgulv er oplagt gør det selv-arbejde. Som regel lægger man det svømmende, men limer du det fast, får du et gulv uden knirkelyde og med en meget bedre rumlyd.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kr./m2
Klikgulv af egeplanker – fuldlimet uden knirkelyde.

Betongulvet og plankerne bliver til én overflade. Limen gør, at de to elementer smelter sammen, så trinlyd bliver ledt ned i konstruktionen.

Intro

Rigtig mange gulve lægges som såkaldt svømmende gulve, hvor gulvfladen bare ligger som én stor, løs skive oven på undergulvet. Det kan være helt okay. Men når du limer gulvplankerne fast, vil de ikke arbejde i skiftende temperatur og luftfugtighed. Og når gulvet ikke kan bevæge sig, kan det heller ikke begynde at knirke.

Som ekstra bonus bliver lyden af trin på gulvet reduceret, da trægulvet og undergulvet bliver en tyk, samlet flade i stedet for en tynd træskive oven på et betondæk.

Vigtige forberedelser

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du lægger et fuldlimet klikgulv. Det er ekstremt vigtigt, at gulvet er plant og rent, inden du begynder at lægge planker på. Slib buler væk, og fyld huller op med gulvspartel, så du har en 100 % plan flade.

I vejledningen kan du bl.a. læse om fordele og ulemper ved fuldlimning af trægulve, og så viser vi, hvordan du:

  • lægger de to første rækker
  • lægger plankegulvet på svære steder fx i døråbninger
  • lægger de afsluttende rækker

God fornøjelse!

Vejledning

De første to rækker

Start med at måle bredden på rummet, så du kan beregne, hvor mange rækker planker der skal til. Hvis det viser sig, at den sidste planke op mod væggen bliver smallere end 4 cm, må du skære plankerne i den første række til, så start- og slutrækken bliver lige brede. Det ser pænest ud.

Før du begynder at lime, skal du tilpasse plankerne og prøve, om de passer. Vi anbefaler, at du hele tiden arbejder med at tilpasse og prøvelægge to rækker, før du limer dem fast.

1

Læg gulvet med hver anden række forskudt en halv længde. Start første række med en hel planke i venstre side, anden række med en halv, og fortsæt med at skifte. Det, du skærer af, bruges i den modsatte ende af rækken.

Sørg for hele tiden kun at strege op og trække lim på til to rækker ad gangen. Så når limen ikke at sætte sig, mens du arbejder, og du undgår at kravle rundt i limen.

2

Streg op til lysninger. Den første række skal her kun være 14,5 cm bred inde ved væggen, men have fuld bredde ind i lysningen, så der skal tegnes op vha. en vinkel, når plankerne er lagt løst på plads.

3

Sav det overskydende hak inde ved væggen væk. Brug en stiksav, og sav fra bagsiden, så forsiden ikke flosser. Tjek, at planken passer, før du går videre.

4

Næste række startes med en halv planke. Læg hele rækken, og saml plankerne i enderne, men ikke på langsiden. Husk afstandsbrikker på 3-4 mm ud imod væggene.

5

Lav et stregmål. Skær feren af en stump planke, og streg op efter den, så du kan se, hvor limen skal gå til. Den må ikke komme længere ud end de to første plankerækker.

6

Nu skal der limes. Påfør gulvlimen i et ensartet lag. Brug en tandspartel med hårdmetaltænder, som ikke slides af, når de skraber hen over betonen.

Limen må ikke komme ud over stregen. Den må ikke kigge frem under plankerne.

7

Læg den første planke på limen helt ud til væggen og helt ude til venstre. Husk afstandsbrikker. Fortsæt med de næste planker, og klik dem sammen i enderne.

8

Fortsæt med anden række planker, men start med en halv planke, så samlingerne kommer til at ligge forskudt. Det stabiliserer gulvet og giver en mere naturlig overflade.

9

Pas på, når du slår plankerne sammen. Kanterne er meget skrøbelige på et klikgulv, så du skal ikke slå direkte på dem, men lægge en træklods imellem.

10

Læg tunge ting på de planker, som nu er på plads, og lad limen tørre et døgn. Så har du noget at skubbe de næste planker op imod dagen efter, når du lægger resten.

De svære steder

Det kan umiddelbart virke svært at føre et plankegulv ud i vindueslysninger og ind gennem døråbninger. Men når bare du sørger for at tegne vinkler og måle omhyggeligt op og frem for alt prøvelægge alle planker - i to rækker ad gangen - så kan det ikke gå galt.

1

Overfør mål og vinkler. Brug en tømmervinkel til at overføre lysningens vinkler til den planke (A), som skal ligge i den. Længden er let at måle med et båndmål.

2

Klik planken (A) på plads inde i lysningen. Bemærk, at den er kort, så samlingen flugter med samlingen i række 2 (og 4, 6, 8 osv.). Det går let, hvis du har husket at prøvelægge.

Døråbninger

På et tidspunkt når du hen til en døråbning og den lodrette dørkarm. Du skal have gulvet ind under karmen, så du bliver nødt til at save en anelse af bunden. Her er multicutteren uundværlig, så hvis du ikke allerede har en, så køb en - gerne med et par klinger af god kvalitet.

1

Streg op, hvor der skal tages af karmen. Her skal ikke være dørtrin, så vi har fjernet det. Brug en planke eller afstandsbrik til at strege op, hvor der skal tages af bunden, så gulvet kan komme ind under.

2

Sav bunden af dørkarmen med en multicutter. Vælg en kvalitetsklinge til træ. De er halvdyre, men de billige klinger holder ikke ret længe, hvis de støder på et søm.

3

Planken kan ikke klikkes på plads under dørkarmen. Derfor skal den lille kant på feren fjernes med et stemmejern. Det har ingen betydning for gulvets stabilitet, da det jo skal limes fast.

Afslutning

Når du når til den modsatte side af rummet, skal den afsluttende række planker tilpasses. Det gør du, når der mangler to rækker. Sidste række lægges nemlig løst på der, hvor næstsidste række skal ligge. Så er det nemt at strege op på plankerne.

1

Læg den sidste række (2) planker, men ned på næstsidste (1) rækkes plads, og saml rækken i enderne. Tag dig ikke af, at der lige nu ligger to rækker med samlingerne ud for hinanden. Det skal være sådan lidt endnu.

2

Læg nu de sidste to rækker. Når alt er mærket af, tages række 2 (den sidste) op og saves til. Nu lægges den rigtige, næstsidste række (1) ned, og til slut lægges række 2.

Materialer

  • Betonprimer
  • Gulvlim (her SikaBond)
  • Plankegulv (her FlotteGulve.dk)

Specialværktøj

  • Tandspartel m. hårdmetaltænder.

Tidsforbrug

2-3 dage.

Pris

Ca. 500 kr. pr. kvadratmeter.

Sværhedsgrad

Omhu og erfaring med at lægge klikgulv er nødvendigt her.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

TEKNIK: Tilpas fodpanel til skævt gulv

Med et simpelt værktøj får du panelet til at flugte

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...