Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så nemt lægger du et klikgulv

Print Gem artikel

De nyeste klikgulve er så lette at lægge, at alle kan være med. Fra du lægger det første bræt, til du kan flytte møblerne tilbage, går der sjældent mere end en arbejdsdag. Her viser vi, hvor nemt det er. Og vi viser, hvordan du kommer nemmest omkring de små detaljer.

GØR KLAR TIL KLIKGULVET

 1. Gulvbrædderne lægges i rummet i den side, hvor du skal arbejde sidst. De fleste gulvbrædder skal ligge et vist antal timer eller dage i det rum, de skal lægges i, så brædderne kan akklimatisere.
 1. Hvis det nye klikgulv lægges på et gammelt gulv, er det ofte nødvendigt at skære et stykke af indfatningerne ved alle døre. Sav langs en afstandsklods med håndsav eller en multicutter.
 1. For at dæmpe trinstøj bør klikgulvet lægges på et støjdæmpende underlag. Det rulles ud på hele gulvet.
 1. Mål gulvet op, så du kan planlægge, hvordan klikbrædderne skal lægges. Samlingerne skal være forskudt – mindst 25 cm fra række til række. Og stumperne i enderne må helst ikke blive under 10 cm.
 1. De enkelte klikbrædder skæres nemt og hurtigt til med en stiksav. Lige snit på tværs af et bræt kan skæres til med håndsav, rundsav eller kap/geringsav.

SMART METODE: SLÅ EN STREG

Når du har rullet det lyddæmpende lag ud, er det smart at lave streger, du hele tiden kan bruge til at kontrollere, om du har lagt klikbrædderne helt lige.

LÆS OGSÅ: Klikgulv

Kridtsnor giver hurtigt en streg at arbejde ud fra.

Har du en kridtsnor, er det den nemmeste måde at strege op på, men du kan også strege op langs et langt vaterpas. Du kan også ”strege op” med en strimmeltape – så er din markering nem at se, når du arbejder.

Stregen bruges til at måle ud fra.

SÅDAN LÆGGER DU ET KLIKGULV

 1. Klikgulvet må ikke lægges helt ind til væggene. Der skal være mindst 1 cm mellem gulvbræt og væg. Hvis du bruger faste afstandsklodser, ændres afstanden ikke, når du senere slår brædder sammen.
 1. Brædderne klikkes sammen to steder – i den ene ende og i en side. Når flere brædder er sat sammen, slås de helt på plads med en hammer. Brug en bankeklods af et stykke gulvbræt.
 1. Ud mod væggen kan gulvbrædderne trækkes helt på plads med et koben. Brug en træklods til at beskytte væggen, mens du trækker.
 1. Nogle brædder kan være lidt svære at klikke sammen – fx det sidste bræt ind mod en væg. Så kan du fjerne det nederste af kliksamlingen og lime de to brædder sammen med trælim.
 1. Ved rør lægges et løst bræt helt op til rørene, så du kan måle, strege og save ud. Mellem rør og væg lægges et stykke bræt, som limes fast til det bræt, du har skåret til.
 1. Det sidste bræt skæres til. Normalt kan det ikke klikkes på plads, så du må lime det. Limen lægges som en tyk stribe på begge brædder. Træk brættet på plads med koben, eller slå med slagjern.

TIPS: PAS PÅ FUGT

Skal du lægge dit klikgulv på et støbt gulv – fx i en kælder – vil det ofte være nødvendigt at lægge en fugtspærre under gulvet. Fugtspærren skal dække hele gulvet og et stykke op ad væggene.

På tegningen er fugtspærren lagt mellem to lag støjdæmpende underlag og sidder i spænd bag en afstandsklods bag fodlisten.

Smart kliksystem

Med seneste generation af klik er det blevet endnu nemmere at lægge klikgulv. Den lille plast-fer (som kan ses på billedet herunder) er hemmeligheden bag G5-kliksystemet. Når bræddernes korte ender presses sammen, glider den fleksible fer i hak. Det betyder, at brættet kan klikkes fast i rækken foran og samtidig i brættet ved siden af. Så kan du lægge ét bræt ad gangen frem for en hel række.

G5 er en lille rød plstikfætter, der ligner et stykkr vingummi. Den sidder i endesamlingerne på brædderne og gør, at de kan klikkes sammen på begge ledder samtidig.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Artikel: Så nemt lægger du et klikgulv
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage