Så nemt lægger du et klikgulv

De nyeste klikgulve er så lette at lægge, at alle kan være med. Fra du lægger det første bræt, til du kan flytte møblerne tilbage, går der sjældent mere end en arbejdsdag. Her viser vi, hvor nemt det er. Og vi viser, hvordan du kommer nemmest omkring de små detaljer.

GØR KLAR TIL KLIKGULVET

  1. Gulvbrædderne lægges i rummet i den side, hvor du skal arbejde sidst. De fleste gulvbrædder skal ligge et vist antal timer eller dage i det rum, de skal lægges i, så brædderne kan akklimatisere.
  1. Hvis det nye klikgulv lægges på et gammelt gulv, er det ofte nødvendigt at skære et stykke af indfatningerne ved alle døre. Sav langs en afstandsklods med håndsav eller en multicutter.
  1. For at dæmpe trinstøj bør klikgulvet lægges på et støjdæmpende underlag. Det rulles ud på hele gulvet.
  1. Mål gulvet op, så du kan planlægge, hvordan klikbrædderne skal lægges. Samlingerne skal være forskudt – mindst 25 cm fra række til række. Og stumperne i enderne må helst ikke blive under 10 cm.
  1. De enkelte klikbrædder skæres nemt og hurtigt til med en stiksav. Lige snit på tværs af et bræt kan skæres til med håndsav, rundsav eller kap/geringsav.

SMART METODE: SLÅ EN STREG

Når du har rullet det lyddæmpende lag ud, er det smart at lave streger, du hele tiden kan bruge til at kontrollere, om du har lagt klikbrædderne helt lige.

LÆS OGSÅ: Klikgulv

Kridtsnor giver hurtigt en streg at arbejde ud fra.

Har du en kridtsnor, er det den nemmeste måde at strege op på, men du kan også strege op langs et langt vaterpas. Du kan også ”strege op” med en strimmeltape – så er din markering nem at se, når du arbejder.

Stregen bruges til at måle ud fra.

SÅDAN LÆGGER DU ET KLIKGULV

  1. Klikgulvet må ikke lægges helt ind til væggene. Der skal være mindst 1 cm mellem gulvbræt og væg. Hvis du bruger faste afstandsklodser, ændres afstanden ikke, når du senere slår brædder sammen.
  1. Brædderne klikkes sammen to steder – i den ene ende og i en side. Når flere brædder er sat sammen, slås de helt på plads med en hammer. Brug en bankeklods af et stykke gulvbræt.
  1. Ud mod væggen kan gulvbrædderne trækkes helt på plads med et koben. Brug en træklods til at beskytte væggen, mens du trækker.
  1. Nogle brædder kan være lidt svære at klikke sammen – fx det sidste bræt ind mod en væg. Så kan du fjerne det nederste af kliksamlingen og lime de to brædder sammen med trælim.
  1. Ved rør lægges et løst bræt helt op til rørene, så du kan måle, strege og save ud. Mellem rør og væg lægges et stykke bræt, som limes fast til det bræt, du har skåret til.
  1. Det sidste bræt skæres til. Normalt kan det ikke klikkes på plads, så du må lime det. Limen lægges som en tyk stribe på begge brædder. Træk brættet på plads med koben, eller slå med slagjern.

TIPS: PAS PÅ FUGT

Skal du lægge dit klikgulv på et støbt gulv – fx i en kælder – vil det ofte være nødvendigt at lægge en fugtspærre under gulvet. Fugtspærren skal dække hele gulvet og et stykke op ad væggene.

På tegningen er fugtspærren lagt mellem to lag støjdæmpende underlag og sidder i spænd bag en afstandsklods bag fodlisten.

Smart kliksystem

Med seneste generation af klik er det blevet endnu nemmere at lægge klikgulv. Den lille plast-fer (som kan ses på billedet herunder) er hemmeligheden bag G5-kliksystemet. Når bræddernes korte ender presses sammen, glider den fleksible fer i hak. Det betyder, at brættet kan klikkes fast i rækken foran og samtidig i brættet ved siden af. Så kan du lægge ét bræt ad gangen frem for en hel række.

G5 er en lille rød plstikfætter, der ligner et stykkr vingummi. Den sidder i endesamlingerne på brædderne og gør, at de kan klikkes sammen på begge ledder samtidig.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Gulv