Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bliv ekspert i multicutteren på 5 minutter

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

En multicutter er en sand multikunstner, der kan klare masser af udfordringer på en hurtig og smart måde – direkte på stedet. Her kan du se, hvordan du bruger en multicutter til en række oplagte opgaver, vi hjælper dig med at finde en model, der passer til dine behov og vi gennemgår det vigtige tilbehør.

Multicutter: Sådan bruger du din multicutter

SPIDSKOMPETENCE: Takket være formen kan en multicutter komme til, hvor andre værktøjer må give op.

Kvikguide til multicutteren

Har du prøvet at arbejde med en multicutter, ved du allerede, hvor smart og alsidig den er. Her hjælper vi dig med at finde en model, der passer til dine behov, vi viser dig, hvordan du bruger multicutteren og vi gennemgår det vigtige tilbehør. Det er nemlig ikke multicutteren i sig selv, der er “multi” - det er tilbehøret, der gør det. Klik på linket og kom direkte til afsnittet længere nede i artiklen.

Vælg den rigtige multicutter

Med det rigtige værktøj kan multicutteren skære, save, slibe, fræse og skrabe – og endda på steder hvor andre værktøjer har svært ved at komme til. Herunder kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du anskaffer dig en multicutter.

Multicutterens detaljer

1. TILBEHØR. Jo mere tilbehør der passer til multicutteren, jo flere ting kan du bruge den til.

2. LED/LASERLYS er en stor fordel. Skal være kraftigt nok til at oplyse arbejdsstedet.

3. SKIFT AF VÆRKTØJ skal være enkelt. Bedst er et greb til hurtigskift.

4. STARTKNAP. Glider-typen sikrer utilsigtet start. Er der trykknap, skal den være forsynes med en sikkerhedsblokering.

5. HÅNDGREB skal have skridsikker overflade og god plads til hånden.

6. HASTIGHEDSREGULERING. Du har bedst kontrol, hvis du kan regulere hastigheden på et hjul.

7. BATTERI. Vi foretrækker to batterier, så man kan arbejde, mens der lades.

8. BATTERIINDIKATOR skal der være, så du let kan aflæse, hvor meget strøm der er tilbage.

MULTICUTTER: VIGTIGE FUNKTIONER

Multicutter: Nemt skifte af værktøj på din multicutter

Nemt skift af værktøj.
Det er de mange forskellige slags tilbehør, der gør multicutteren så smart. På nogle modeller klarer du værktøjsskiftet blot ved at trykke på en knap. På flere andre modeller er du desværre nødt til at stå og fumle med en gammeldags unbraconøgle.

Multicutter - vælg den rigtige multicutter

Stort udvalg af tilbehør er værd at gå efter.
Der er stor forskel på, hvor meget tilbehør du får med sammen med en multicutter. Så en dyr maskine med meget tilbehør kan sagtens vise sig at være et bedre køb end en billig maskine, hvor du må tilkøbe det meste af tilbehøret.

Multicutter med et drejeligt hoved

Drejeligt hoved.
Klingerne kan vendes, så man lettere kan komme til. Og på nogle multicuttere kan man endda dreje hovedet bagud, så det bliver ekstra nemt at finde den rigtige arbejdsvinkel.

MULTICUTTER: 3 PRISNIVEAUER

Multicutter: Den dyre multicutter

DEN DYRE MULTICUTTER
Denne multicutter er en stærk og robust maskine – oplagt til byggeplads-arbejde.

Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillationsvinkel: 1,6_ H/V
Svingninger/minut: 6000-20.000
Vægt m/batteri: 2,3 kg
Pris: Over 4500 kr.

Multicutter: Mellemklasse multicutter

MULTICUTTER I MELLEMKLASSEN
Denne multicutter har masser af kræfter i forhold til prisen. Nem at betjene.

Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 80 min.
Oscillationsvinkel: 1,5_ H/V
Svingninger/minut: 12.000-20.000
Vægt m/batteri: 2,0 kg
Pris: Over 3000 kr.

DEN BILLIGE MULTICUTTER
Denne multicutter er lille og handy. Fin til opgaver, der ikke kræver fuld power.

Batteri: 2 Ah (1 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillationsvinkel: 1,4_ H/V
Svingninger/minut: 8000-18.000
Vægt m/batteri: 1,2 kg


Pris: Under 2500 kr.

VI TESTER: Se vores nyeste test af multicuttere her

Sådan bruger du en multicutter

En multicutter kan løse opgaver på få sekunder, som tidligere krævede lang tid. Herunder kan du se, hvordan du bruger multicutteren til en lang række opgaver.

SKÆR PROPPER TIL GULV OG TERRASSE MED EN MULTICUTTER

Skær propper til med en multicutter: Trælim fordeles i hullet med en lille stiv pensel. Tryk proppen 1 mm ned, smør lim på hele vejen rundt om siden, og bank den i

1. Trælim fordeles i hullet med en lille stiv pensel. Tryk proppen 1 mm ned, smør lim på hele vejen rundt om siden, og bank den i. Lad limen tørre til næste dag.

Skær propper til med en multicutter: Forsynet med en fintandet klinge er en multicutter ideel til at skære proppen af helt tæt på underlaget.

2. Forsynet med en fintandet klinge er en multicutter ideel til at skære proppen af helt tæt på underlaget. Den klarer jobbet præcist og lynhurtigt.

Skær propper til med en multicutter: En multicutter kan skære meget tæt på underlaget, men en efterfølgende slibning er dog nødvendig for at få overfladen helt plan.

3. En multicutter kan skære meget tæt på underlaget, men en efterfølgende slibning er dog nødvendig for at få overfladen helt plan.

Beskyt underlaget: Dæk af, så din multicutter ikke ridser

Multicutterens hoved bevæger sig fra side til side med op mod 20.000 bittesmå (oscillerende) svingninger i minuttet.

Det gør den effektiv, superpræcis og i stand til at arbejde “på stedet”. Men de lynhurtige bevægelser betyder også, at du skal være omhyggelig med at beskytte de overflader, du arbejder i nærheden af, ellers sætter din multicutter mærker eller – endnu værre – dybe ridser.

Et stykke fast materiale, fx masonit, tynd krydsfiner, vinyl eller gummi, er velegnet til formålet. Tykt pap kan også bruges.

Multicutter: Dæk af, så din multicutter ikke ridser

Et stykke plade dækker effektivt af, så du ikke saver i gulvbrædderne, når du skærer ind i fodpanelet med din multicutter.

FRÆS FUGERNE RUNDT OM EN ØDELAGT FLISE MED MULTICUTTER

Fræs fugerne med en multicutter: Skal du skifte en ødelagt flise, er en multicutter oplagt.

1. Skal du skifte en ødelagt flise, er en multicutter oplagt. Men inden du hiver fat i den, skal du bore huller i flisen. Det mindsker spændingen og dermed risikoen for at ødelægge omkringliggende fliser.

Fræs fugerne med en multicutter: Med en særlig smal klinge på multicutteren fjernes fugen om flisen.

2. Med en særlig smal klinge fjernes fugen om flisen. Klingen arbejder nænsomt og sikkert – uden at skade nabofliserne. Skær hele vejen rundt i en dybde, der svarer til flisens tykkelse.

Fræs fugerne med en multicutter: Bank forsigtigt hul med hammer og mejsel, så flisen kan fjernes stykke for stykke. Herefter renses underlaget, så det bliver så plant som muligt, og kanten skæres ren med en multicutter.

3. Bank forsigtigt hul med hammer og mejsel, så flisen kan fjernes stykke for stykke. Herefter renses underlaget, så det bliver så plant som muligt, og kanten skæres ren med en multicutter.

FJERN RÅDDENT VINDUESTRÆ MED DIN MULTICUTTER

Fjern råddent vinduestræ med din multicutter: En multicutter er specialist, når der skal skæres ind midt på træ

1. En multicutter er specialist, når der skal skæres ind midt på træ. Her fjerner vi et stykke råddent træ på et vindue. Brug en HCS- eller en BIM-dyksavklinge, og sav ikke for dybt.

Fjern råddent vinduestræ med din multicutter: Når du har mærket alt det rådne træ op, skærer du ind fra begge sider af det område, du vil fjerne med din multicutter.

2. Når du har mærket alt det rådne træ op, skærer du ind fra begge sider af det område, du vil fjerne med din multicutter. Så får du skabt et regulært hul med rene linjer.

Fjern råddent vinduestræ med din multicutter: Multicutterens savblade kan vendes i mange forskellige arbejdsvinkler. Det gør, at en multicutter kan komme til på steder, hvor andet elektrisk værktøj må give op.

3. Multicutterens savblade kan vendes i mange forskellige arbejdsvinkler. Det gør, at en multicutter kan komme til på steder, hvor andet elektrisk værktøj må give op.

Fjern råddent vinduestræ med din multicutter: Med et hurtigt klingeskift kan en multicutter klare mange forskellige opgaver. Her fjerner vi en gammel gummifuge med en HCS-skraber.

4. Med et hurtigt klingeskift kan en multicutter klare mange forskellige opgaver. Her fjerner vi en gammel gummifuge med en HCS-skraber.

ANDRE TYPISKE OPGAVER MED EN MULTICUTTER

Multicutter: Indfatninger med multicutter

INDFATNINGER
En multicutter klarer lynhurtigt tilpasning af dørindfatninger. Læg en stump af det nye gulvbræt og det valgte underlag (fx skumplast), og skær vinkelret ind med din multicutter.

Multicutter: Skyggelister med multicutter

SKYGGELISTER
Forsynet med en dyksavklinge kan du skære skyggelisten præcist til på stedet med en multicutter. Det langsomme alternativ er at tage listen ned, skære den til og montere den igen.

Multicutter: Skær huller med en multicutter

SKÆRE HULLER
Multicutteren kan skære direkte ned i et materiale – uden forboring. Oplagt, hvis du fx skal skære ud til en stikdåse.

Multicutter: Skær i niveau med en multicutter

SKÆRE I NIVEAU
Multicutteren er oplagt til at skære fx propper i niveau og klarer jobbet hurtigere og mere præcist end et stemmejern.

Multicutterens tilbehør

Det er ikke multicutteren i sig selv, der er “multi” – altså i stand til at udføre en lang række forskellige opgaver. Det er tilbehøret, der gør det. Når multicutteren både kan save, skrabe, slibe og skære, så skyldes det det store udvalg af værktøj, som du kan sætte på den stærke lille maskine.

Multicutter: Multicutterens tilbehør

1. HCS-UNIVERSALFUGEKNIV til fjernelse af fx silikonefuger, malingrester og rester af tæppelim.

2. BIM-DYKSAVKLINGE til træ og metal. Især god i træ, hvor der kan være små søm og skruer.

3. SLIBESÅL til slibning i hjørner og på trang plads. Slibepapiret fås i forskellige kornstørrelser og til flere materialetyper.

4. HCS-SKRABER til fjernelse af fx lim, silikone- og akrylfuger og maling.

5. BIM-SEGMENTSAVKLINGE til træ, metal og laminat. Også fin til små søm og mindre aluprofillister.

6. HCS-DYKSAVKLINGE til blødt træ, fx fyrretræ. Findes i forskellige bredder.

7. KARBID-RIFF-SLIBESÅL til afraspning af træ, slibning af hærdede materialer. Fås i forskellige former.

MULTICUTTERENS TILBEHØR: SLIBNING

Multicutter tilbehør: Slibning af træ

SLIBNING AF TRÆ
Den lille slibesål dur ikke til store arealer, men den gør multicutteren genial som supplement til værkstedets øvrige slibere – og særlig velegnet til hjørner.

Multicutter tilbehør: Fliseklæber

FLISEKLÆBER
Skal du skifte en flise, får du glæde af multicutteren to gange. Første gang når fugen skal skæres. Og derpå når bunden skal renses helt plan med en karbid-RIFF-slibesål.

MULTICUTTERENS TILBEHØR: SKRABEARBEJDE

Multicutter: Fjern lim- og malingsklatter med multicutter

LIM/MALING
Forsynet med en skraberforsats er multicutteren et effektivt våben til at fjerne lim- og malingklatter med. Selv hærdede klatter fliseklæber kan den klare.

Multicutter: Tæppelim

TÆPPELIM
Skraberen er også perfekt til at fjerne bløde, genstridige materialer med, fx fastlimede tæpper og linoleum. Også silikonefuger og elastiske fuger om vinduet klarer den.

MULTICUTTERENS TILBEHØR: SAVNING OG SKÆRING

Multicutter tilbehør: Indfatninger

INDFATNINGER
Skal du lægge nyt svømmende gulv oven på det gamle, skal indfatningerne tilpasses, så gulvet kan skubbes ind. Med en segmentsavklinge i multicutteren kan du gøre det på stedet, så du slipper for at pille indfatningerne ned og skære dem til.

Multicutter tilbehør: Fodpaneler

FODPANELER
Med en HCS-dyksavklinge (eller en BIMdyksavklinge) slipper du for at afmontere fodpanelerne, hvis du skal skære ud til en ny kontakt, eller hvis du skal hænge en reol op helt tæt på væggen. Klingen skærer præcist i dine opstregninger.

Multicutter tilbehør: Skyggelister

SKYGGELISTER
Der er ikke plads til en sav! Og loftet fjedrer for meget, hvis du prøver at hugge snittet ud med et stemmejern. Multicutterens BIM-dyksavklinge klarer opgaven perfekt, lynhurtigt og uden skader.

Multicutter tilbehør: Metal

METAL
Du skal have fat i BIM-dyksavklingen til træ og metal, hvis du skal save blødt metal, fx kobberrør, over tæt på væg eller gulv. Klingens bøjede facon gør dig i stand til at lægge snittet helt plant med væggen. Det kan du ikke med en nedstrygerklinge.

Multicutter tilbehør: Gips

GIPS
Du kan godt skære i gips med en stiksav. Men med en BIM-TiN-segmentsavklinge kan du bare gøre det mere præcist – også i dybden. Vælg en klinge med titaniumforstærkede tænder, hvis du skal skære mange snit. Den holder længere.

Multicutter tilbehør: Fuger

FUGER
Karbid-RIFF-segmentsavklingen er perfekt til udskæring af fuger mellem fliser. Og det er også den, du skal have fat i, hvis du skal skære riller til rør og kabler i vægge af puds eller gasbeton.

3 varianter af klingefæste til multicutter

Tidligere skulle multicutter og tilbehør komme fra samme mærke – ellers passede tingene ikke sammen. Men med det relativt nyudviklede Starlockfæste er det heldigvis fortid. Nu passer tilbehøret på alle mærker med et såkaldt 12-punktsfæste, og det vil i praksis sige langt de fleste multicuttere på markedet.

Udover at være ny fælles standard er Starlock i stand til at overføre endnu flere kræfter fra maskine til klinge i forhold til tidligere klingefæster.

Starlock findes i tre forskellige varianter: Starlock, Starlock PLUS og Starlock Max, der passer til maskiner i tre forskellige ydelsesklasser.

Multicutter: Klingefæste til multicutter

SPECIALIST: Dekupørsav

Værktøjsproducenten Dremel har et stykke værktøj, der kan forvandle multicutteren til en dekupørsav, på programmet. Det kræver dog en universaladapter – også fra Dremel.

Multicutter tilbehør: Dekupørsav
Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Artikel: Bliv ekspert i multicutteren på 5 minutter
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage