MULTICUTTER: VIGTIGE FUNKTIONER
Nemt skift af værktøj.
Det er de mange forskellige slags tilbehør, der gør multicutteren så smart. På nogle modeller klarer du værktøjsskiftet blot ved at trykke på en knap. På flere andre modeller er du desværre nødt til at stå og fumle med en gammeldags unbraconøgle.
Stort udvalg af tilbehør er værd at gå efter.
Der er stor forskel på, hvor meget tilbehør du får med sammen med en multicutter. Så en dyr maskine med meget tilbehør kan sagtens vise sig at være et bedre køb end en billig maskine, hvor du må tilkøbe det meste af tilbehøret.
MULTICUTTER: 3 PRISNIVEAUER
DEN DYRE MULTICUTTER
Denne multicutter er en stærk og robust maskine – oplagt til byggeplads-arbejde.
Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 45 min.
Oscillationsvinkel: 1,6_ H/V
Svingninger/minut: 6000-20.000
Vægt m/batteri: 2,3 kg
Pris: Over 4500 kr.
MULTICUTTER I MELLEMKLASSEN
Denne multicutter har masser af kræfter i forhold til prisen. Nem at betjene.
Batteri: 4 Ah (2 stk. + lader)
Ladetid: 80 min.
Oscillationsvinkel: 1,5_ H/V
Svingninger/minut: 12.000-20.000
Vægt m/batteri: 2,0 kg
Pris: Over 3000 kr.
SKÆR PROPPER TIL GULV OG TERRASSE MED EN MULTICUTTER
1. Trælim fordeles i hullet med en lille stiv pensel. Tryk proppen 1 mm ned, smør lim på hele vejen rundt om siden, og bank den i. Lad limen tørre til næste dag.
2. Forsynet med en fintandet klinge er en multicutter ideel til at skære proppen af helt tæt på underlaget. Den klarer jobbet præcist og lynhurtigt.
FRÆS FUGERNE RUNDT OM EN ØDELAGT FLISE MED MULTICUTTER
1. Skal du skifte en ødelagt flise, er en multicutter oplagt. Men inden du hiver fat i den, skal du bore huller i flisen. Det mindsker spændingen og dermed risikoen for at ødelægge omkringliggende fliser.
2. Med en særlig smal klinge fjernes fugen om flisen. Klingen arbejder nænsomt og sikkert – uden at skade nabofliserne. Skær hele vejen rundt i en dybde, der svarer til flisens tykkelse.
FJERN RÅDDENT VINDUESTRÆ MED DIN MULTICUTTER
1. En multicutter er specialist, når der skal skæres ind midt på træ. Her fjerner vi et stykke råddent træ på et vindue. Brug en HCS- eller en BIM-dyksavklinge, og sav ikke for dybt.
2. Når du har mærket alt det rådne træ op, skærer du ind fra begge sider af det område, du vil fjerne med din multicutter. Så får du skabt et regulært hul med rene linjer.
3. Multicutterens savblade kan vendes i mange forskellige arbejdsvinkler. Det gør, at en multicutter kan komme til på steder, hvor andet elektrisk værktøj må give op.
ANDRE TYPISKE OPGAVER MED EN MULTICUTTER
INDFATNINGER
En multicutter klarer lynhurtigt tilpasning af dørindfatninger. Læg en stump af det nye gulvbræt og det valgte underlag (fx skumplast), og skær vinkelret ind med din multicutter.
SKYGGELISTER
Forsynet med en dyksavklinge kan du skære skyggelisten præcist til på stedet med en multicutter. Det langsomme alternativ er at tage listen ned, skære den til og montere den igen.
SKÆRE HULLER
Multicutteren kan skære direkte ned i et materiale – uden forboring. Oplagt, hvis du fx skal skære ud til en stikdåse.
MULTICUTTERENS TILBEHØR: SLIBNING
SLIBNING AF TRÆ
Den lille slibesål dur ikke til store arealer, men den gør multicutteren genial som supplement til værkstedets øvrige slibere – og særlig velegnet til hjørner.
MULTICUTTERENS TILBEHØR: SKRABEARBEJDE
LIM/MALING
Forsynet med en skraberforsats er multicutteren et effektivt våben til at fjerne lim- og malingklatter med. Selv hærdede klatter fliseklæber kan den klare.
MULTICUTTERENS TILBEHØR: SAVNING OG SKÆRING
INDFATNINGER
Skal du lægge nyt svømmende gulv oven på det gamle, skal indfatningerne tilpasses, så gulvet kan skubbes ind. Med en segmentsavklinge i multicutteren kan du gøre det på stedet, så du slipper for at pille indfatningerne ned og skære dem til.
FODPANELER
Med en HCS-dyksavklinge (eller en BIMdyksavklinge) slipper du for at afmontere fodpanelerne, hvis du skal skære ud til en ny kontakt, eller hvis du skal hænge en reol op helt tæt på væggen. Klingen skærer præcist i dine opstregninger.
SKYGGELISTER
Der er ikke plads til en sav! Og loftet fjedrer for meget, hvis du prøver at hugge snittet ud med et stemmejern. Multicutterens BIM-dyksavklinge klarer opgaven perfekt, lynhurtigt og uden skader.
METAL
Du skal have fat i BIM-dyksavklingen til træ og metal, hvis du skal save blødt metal, fx kobberrør, over tæt på væg eller gulv. Klingens bøjede facon gør dig i stand til at lægge snittet helt plant med væggen. Det kan du ikke med en nedstrygerklinge.
GIPS
Du kan godt skære i gips med en stiksav. Men med en BIM-TiN-segmentsavklinge kan du bare gøre det mere præcist – også i dybden. Vælg en klinge med titaniumforstærkede tænder, hvis du skal skære mange snit. Den holder længere.