Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Klik dig til sildeben

Print Gem artikel

Drømmer du om et stort, flot gulv i klassisk, herskabeligt sildebensmønster? Nu kan du springe over, hvor gærdet er lavest, og klikke dig til det flotte gulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
700 kr./kvm

Intro

Sildebensparket er ret svært at lægge. Det er en væsentlig grund til, at det flotte sildebensmønster ikke er hvermandseje. De mange stave, eller brædder, skal passe sammen i det særlige mønster. Og det betyder, at der skal skæres en masse stumper af langs væggene, samtidig med at det hele skal limes på gulvet.

Men køber du sildebensgulvet som klikgulv, springer du nogle af forhindringerne over. Fx skal du ikke lime gulvet fast, og brædderne passer sammen uden problemer. Det er altså en noget nemmere løsning, og er du en erfaren gør det selv’er med mod på en udfordring, så er det en opgave for dig. Det kræver stadig sin mand, men du er godt hjulpet, hvis du følger med i vores byggevejledning.

Her lægger vi gulvet i en opstilling i et studie for at øge overskueligheden og hjælpe dig bedst muligt. Husk, at du skal lægge et trindæmpende underlag af skum, kork eller andet under gulvet, når du lægger det.

Vigtig viden, inden du starter

Du kan vælge mellem brædder med et tyndt laminat på eller den noget dyrere udgave med 4 mm egeparket. For at brædderne kan ligge i sildebensmønster, er der højre- og venstrebrædder, som købes separat som ”A”- og ”B”-brædder. Kliknoten sidder forskelligt på de to brædder. Regn med et lidt større spild pga. afskæringer, og husk at lade brædderne ligge en uge i det rum, gulvet skal lægges i. Ellers risikerer du, at gulvet slår sig, efterhånden som fugtniveauet i træet ændrer sig.

Vejledning

Opmåling og prøveoplægning

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Før du kan gå i gang for alvor, skal du lave en prøveoplægning, som afslører, hvordan gulvet skal ligge for at blive pænest muligt.

Du skal bruge to typer brædder: A og B. De købes i hver sin pakke, så du skal sørge for at få nok af begge typer. I prøveoplægningen her bruger vi desuden B-brædder som hjælpebrædder, der sikrer, at brædderne samles helt lige kant mod kant.

Brædderne er udstyret med kliksystem på alle fire kanter. På den ene kortside og den ene langside er der en slids (en not). På de to øvrige sider er der et fremspring (en fer), der passer ind i noten. For at kunne holde styr på det hele vender vi noterne ind mod den væg, vi starter fra. Vi har i opstillingen her markeret tre af ”væggene” med lægter.

1

Markér midten af rummet. Tjek, at din midterstreg er i vinkel med den væg, du har som udgangspunkt. Når du starter oplægningen, skal midten enten ramme en spids eller en bund i sildebensmønstret.

2

Læg de første stave. Brættet B skærer vi med et 45-graders snit i not-enden. Langsidens not vender nu fremad mod udgangsvæggen. Vip brættet A fast på enden af B. Også noten på A-brættets langside vender mod væggen.

3

Fortsæt mønstret hen til næste sidevæg. Klik A- og B-brædder sammen. Hjælpebrædder (B’er) sikrer, at de mødes præcist. Når rækken er lagt, kan du se, hvor spidsen lander i forhold til midterstregen.

Først skal der planlægges

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal vi have gulvet til at ligge præcist og pænt i forhold til væggene.

Det er ikke en forudsætning for at kunne lægge gulvet, at du måler så præcist op, som vi gør her, men det sikrer, at afskæringerne i begge sider af rummet bliver nøjagtig lige store. Det giver det pænest mulige resultat, og det koster ikke ret mange minutter.

Husk, at gulvet, ligesom alle andre svømmende gulve, skal holde afstand til væggene. Ellers risikerer du, at det udvider sig og ender med at stå op i en bue, fordi der ikke er plads til det mellem væggene. Det er nemt at sikre afstanden med små plastbrikker, som du kan købe i byggemarkedet eller der, hvor du køber gulvet.

Målet, som vi tog i forrige afsnit, viste, at gulvet skal forskydes 2 cm, for at spidsen rammer midterlinjen.

1

Streg op 2 cm fra enden af brættet B. Det er de 2 cm, vi skal have flyttet vores gulv mod venstre. Husk at sætte afstandsklodsen mellem gulv og væg, så der er cirka 1 cm’s luft.

2

Gulvet kan skubbes på plads, når brættet B er savet til efter opmærkning. Så ender vores mønsters spids lige på midterlinjen (2 cm mod venstre).

3

Pas brættet B til i den modsatte side. Her skal der også tages 2 cm af i et 45-graders snit. Tjek, at alle dine spidser holder samme afstand til udgangs væggen, inden du mærker op og skærer til.

Nu skal første stykke samles

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er der styr på retning og fordeling, og du kan komme i gang med at klikke alle gulvbrædderne sammen.

Du har ikke brug for flere hjælpebrædder, for nu støtter brædderne hinanden. Men sørg for hele tiden at få klikket brædderne ordentligt sammen, og følg midterlinjen, så det ikke skrider. Når du har samlet en halv meter gulv, skal du stoppe.

1

Mønstret passer og skal nu blot fortsættes. De løse brædder skal skubbes og klikkes på plads, og så kan du fortsætte mønstret. Husk afstandsklodserne ud mod væggene.

2

Stop, når du har lagt en halv meter gulv eller deromkring. Gulvet skal nemlig kunne skubbes på plads om lidt, så det må ikke blive for tungt.

Hvis der ikke er plads til at klikke

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når du skal passe et bræt til op mod en væg, er der ikke altid plads til, at du kan klikke det på plads. Så må du skære det til i længden, fjerne ”klikket” og lime brædderne sammen.

1

Hvis et bræt ikke kan klikkes på plads, må du fjerne halvdelen af ende-notens udhæng. Så skal brædderne ikke løftes på plads i klikket for at passe sammen, men blot skubbes sammen.

2

Skær endeklikket til i not-enden. Fjern halvdelen af udhænget, så klikfunktionen forsvinder.

3

Nu kan brættet skubbes på plads, og de to brædder skal så limes sammen, nu hvor de ikke kan klikkes fast til hinanden.

Afslut lægningen op mod den første væg

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Den nemmeste måde at afslutte gulvet mod væggen er ved at skære det over, så det passer.

Det virker lidt voldsomt at skære det stykke gulv, du lige har samlet, midtover. Men det er den nemmeste måde at komme videre på. Alternativet - at mærke alle brædder op med numre, skille gulvet ad, skære alle brædder til enkeltvis for til sidst at samle det hele igen - er alt for bøvlet. Så brug en dyksav på skinne, suppleret med en stiksav, der kan save de sidste brædder over. Dem kan dyksaven nemlig ikke nå, fordi den støder imod væggen.

1

Sav gulvet igennem med en dyksav. Ved at save spidserne af passer gulvet ind mod væggen. Det er lettere end alternativet, som er at passe en masse små stumper til op mod væggen.

2

Løft de sidste brædder op. Dyksaven kan ikke komme helt tæt på væggen, så de yderste brædder må tages op og skæres til for sig selv med en stiksav.

3

Gem spidserne. Du kan bruge dem, eller i hvert fald dele af dem, når du når ned til den modstående væg. Skub gulvet på plads mod væggen. Husk afstandsbrikker.

Resten af gulvet lægges og afsluttes

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu bliver det nemt: Du skal blot fortsætte mønstret, som du allerede har startet.

Husk at holde øje med, at du hele tiden følger midterlinjen, og at du får klikket alle samlinger 100 % tæt sammen, særligt i enderne. Ellers skrider mønstret for dig.

Når du nærmer dig afslutningen ved den modstående væg, skal du måle de spidser, du skar af før. Dele af dem kan givet bruges til afslutningen.

Når gulvet er lagt, kan du efterbehandle det (hvis det er parket) eller blot tørre det af med en fugtig klud (hvis det er laminat).

1

Fortsæt lægningen, når du har skubbet det over­ savede gulv op mod væggen. Fremgangsmåden er præcis den samme som hidtil. Sørg for, at alle brædder klikker tæt sammen.

2

Mål op til de sidste brædder, når du når ned til den modstående væg. Mål gerne to gange, for det kan være lidt svært.

3

Brug de spidser, du skar af, hvis det går op. Her går det helt tilfældigt præcist op. Normalt vil du kun kunne bruge dele af spidserne til afslutningen.

4

Klik spidserne (eller dele af dem) på plads. De passer ind i mønstret på samme måde som hidtil.

5

Afslut gulvlægningen. De sidste stykker er små stumper, som afslutter hele mønstret. Nu har du et klassisk og elegant sildebensparketgulv.

Materialer

 • Klikgulv (Berry Alloc fra Garant)
 • Trindæmpende underlag
 • Afstandsbrikker
 • Trælim

Specialværktøj

 • Kapsav
 • Dyksav med skinne

Tidsforbrug

Sæt god tid af. Regn med et par dage til 20 kvm.

Pris

320 kr. pr. kvm for laminat-udgaven, ca. 700 kr. pr. kvm i 4 mm egeparket. I begge tilfælde skal der tilkøbes et underlag.

Sværhedsgrad

Dette er den letteste måde at lægge sildebensgulv på, men det er ikke nemt. Det kræver erfaring, præcision og tålmodighed.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Klik dig til sildeben
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage