Vælg den rigtige trælim

Trælim er uundværligt til en lang række småreparationer i hjemmet, fx løse stoleben og knækkede haveredskaber. Og det giver ekstra styrke til samlinger, uanset om du sætter fodpaneler op eller samler et nyt havebord. Du skal bare vælge den rigtige type. Det hjælper vi dig med her.

Trælim: Til reparation og finish

Vi hjælper dig med at finde den rigtige trælim.

Trælim: Hvad bruges trælim til?

ALSIDIG: Med en god trælim kan du lime træ mod træ eller træ mod metal, plastic og keramiske materialer.

HVAD BRUGES TRÆLIM TIL?

SAMLINGER MED TRÆLIM
Til samlinger af enhver art – udendørs såvel som indendørs – er lim genialt. Skal en samling have ekstra styrke, suppleres ofte med søm eller skruer.

TRÆLIM TIL REPARATION OG FINISH
Trælim er oplagt til reparationer, fx i trægulvet, og til finish. Fx til en hulkelliste ved køkkenbordet eller fodpaneler er trælim ikke til at komme udenom.

LIMTRÆ MED TRÆLIM
Limtræ kan man sagtens lave selv med trælim og den rigtige teknik. Det giver valgfrihed mht. træsort og mål, og så er der tillige som regel penge at spare.

HVORDAN BRUGES TRÆLIM?

Man opnår den stærkeste samling, hvis emnerne passer tæt sammen. Så slib ved behov. Slibning er også nødvendigt, når man skal lime på olieholdigt træ, fx teak. Ellers kan limen ikke trænge ind.

Det er normalt nok med lim på den ene flade, men lim på begge flader kan være en fordel, hvis man har brug for ekstra tid til at justere emnerne præcist. På mindre flader kan man fordele limen med en spartel. På store flader er det bedre at bruge en pensel.

Ved tørt træ (under 12 % fugt), der skal limes med PU-lim, kan hærdningen hjælpes på vej ved at fugte træet med en våd klud, før limen påføres. Vær dog opmærksom på, at for meget fugt får limen til at skumme kraftigt op.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Montagelim er bomstærk

Vigtigt om trælim!

PVAc-lim holder sig frisk et par år i uåbnet emballage. Efter brug lukkes tuben helt tæt og opbevares køligt, men frostfrit. Vinterlim tåler dog ned til minus 10 grader. PU-lim hærder ved fugt og varme, så den opbevares tørt, køligt og helt tæt tillukket.

Særligt ved trælim

Cirka halvdelen af indholdet i trælim er vand. Derfor er det vigtigt, at emnerne holdes under konstant pres under tørring, så de hele tiden skubbes mod hinanden, i takt med at vandet fordamper.

Vil du læse mere om lim? Her finder du vejledning og hjælp til, hvilken slags lim, du skal bruge, og hvordan du skal bruge den.

VARIANTER AF TRÆLIM

TRÆLIM INDE (D2)
Bruges til tørt og rent træ inden døre. Denne variant tåler ikke påvirkning af vand. Fugtbestandighedsklasse D2.

TRÆLIM UDE (D3)
Udelim er mere resistent over for fugt end trælim inde og bruges fx til fugtbelastede limninger i køkken og bad og til karmtræ til døre og vinduer. Kan bruges ude, men kun hvis limen beskyttes af maling.

FROSTSIKKER TRÆLIM
Vinterlim kan tåle frost og kan anvendes og opbevares i temperaturer ned til minus 10 grader. Denne variant giver ikke vandfaste fuger og er derfor kun beregnet til indendørs brug.

PU-LIM (D4)
En meget stærk og meget fugt- og vandbestandig trælim, som kan tåle at stå udendørs uden overfladebehandling. Især god til udendørs træ og fugtigt træ. Fås både i en mørk og en lys udgave.

Fugtbestandighed

Trælim opdeles efter, hvor fugtbestandige eller vandfaste de er. Normalt er PU-lime de mest fugtresistente, mens PVAc-lime har forskellig grad af vandfasthed. Selv de mest fugtstærke lime tåler dog ikke at stå ubeskyttet udendørs.

D1: Indendørs, hvor temperaturen kun sjældent og kortvarigt overstiger 50 grader, og træets fugtighed er maks. 15 %. Fx møbler og inventar i tørre rum.

D2: Indendørs ved høj luftfugtighed og sjælden direkte påvirkning af vand. Maks. 18% fugtindhold i træet. Fx møbler og inventar, der udsættes for lidt fugt og svingende temperaturer.

D3: Indendørs ved høj luftfugtighed og hyppig påvirkning af vand, fx køkkenbord og møbler og inventar i vådrum. Udendørs skal limen beskyttes mod vind og vejr.

D4: Indendørs ved hyppig, kraftig påvirkning af rindende eller kondenseret vand. Udendørs ved direkte påvirkning af vind og vejr, men kun når limen er beskyttet af en tilstrækkelig overfladebehandling. Fx karmtræ til vinduer/døre, havemøbler samt træ og inventar, der udsættes for meget fugt.

PVAc OG PU: To grundtyper

Der findes to typer trælim: PVAc og PU. Og det er især træets indhold af fugt, der er afgørende for, hvilken type man skal vælge.

PVAc-lim, også kaldet snedkerlim og hvid trælim, bruges kun til limning af træ. Og fugtigheden i træet skal ligge mellem 7 og 15 %.

PU-lim bruges til træ med 12-20 % fugtighed. Under 12 % skal træet fugtes inden limning. Denne limtype kan også lime træ mod andre materialer, fx metal.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lim