Vi lægger større fliser end tidligere
Fra Sydeuropa breder der sig en tendens til, at fliser bliver større og større. Du kan roligt vænne dig til at møde størrelser som 30 x 60, 50 x 50 og 50 x 100 centimeter. Fliser i den størrelse kommer nemt til at ligge lidt ude af niveau, men bruger du såkaldte fliseclips, kan du sikre, at de ligger lige højt.
Fliser med lige kant kan ligge tættere
Nogle rustikke fliser og tegl ser bedst ud med en bred fuge, men et generelt råd lyder at gå efter så lidt fuge som muligt. Normalt er kanterne dog så uregelmæssige, at du bør lave mindst 4 mm fuge til at optage deres ujævnheder. Men hvis du bruger retskårne fliser, er kanterne så præcise, at du kan lægge fliserne med fuger helt ned til 2 mm. De koster lidt ekstra, men er meget elegante. Du kan også lægge skårne fliserne klos op ad hinanden - det kaldes knasfuge - men så kan du ikke lukke tæt med fugemørtel.
Underlaget prøver at udtørre klæberen
Lægger du fliser eller klinker på et betongulv, bør du først vande gulvet grundigt eller give det en primer, der lukker porerne. Ellers vil betonen trække vandet ud af fliseklæberen, så den bliver vanskelig at arbejde med, fordi den bliver for fast - og værre: Klæberen får aldrig rigtig fat, hvis den tørrer for hurtigt, og den risikerer aldrig at hærde. Det samme gælder for underlag af fx tegl og gips.
Rør ingen hindring
Små rum skal ikke altid have små fliser
Det er en myte, at man altid skal vælge små fliser til små rum. Tværtimod vil et lille rum normalt virke større med store fliser. Desuden giver store fliser et mere roligt udtryk. Vælger du store fliser i badeværelset, er det en stor fordel med et aflangt gulvafløb. Så kan du nøjes med fald til én side på gulvet, og det gør det lettere at lægge de store fliser.
Store tænder til store fliser
Din tandspartel skal passe til dine fliser. En 6 x 6 mm tandspartel efterlader langt mindre fliseklæber end tandspartlen med 10 x 10 mm tænder, og det skal du arbejde bevidst med. Generelt passer små tænder til små fliser, hvis bagsiden og underlaget er plant. Du kan se, om tandspartlen har en tilpas størrelse, ved at løfte den første flise op og tjekke, om der er klæber på hele flisens bagside. Er der ikke det, er mørtlen enten for fast, eller du skal gå en størrelse op i tænder og lægge mere klæber ud.