Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Læg klinker oven på trægulv

Print Gem artikel

Man kan ikke lægge klinker på et trægulv. Fugerne knækker, måske gør klinkerne endda også. Det argument har vi hørt ofte, men nu siger vi: Selvfølgelig kan du det! Du skal bare have det rigtige underlag, og det laver du af fibergipsplader.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
500 kr,/m2
Fliser på trægulv: Man kan da ikke lægge klinker på trægulv? Selvfølgelig kan du det!

Intro

Klinker skal ligge på et hårdt, fast underlag, ellers knækker fugerne, og måske gør klinkerne det også. Det kan både murere og de af os andre, der har forsøgt det, skrive under på. Og derfor har det også længe været en sandhed, at klinker ikke kan ligge oven på et trægulv. Men det KAN de.

Plader løser problemet

Når fuger og klinker knækker på et trægulv, hænger det sammen med træets evne til dels at give efter, dels at udvide sig og trække sig sammen, i takt med at luftfugtigheden stiger og falder. Det kan de stive fuger og klinker ikke holde til i længden. Men ved at lægge et stift og fast lag mellem trægulv og klinker kan vi skabe et undergulv, der er så fast, at de problemer aldrig opstår. Og her får vi hjælp af fibergipsplader.

De særlige fibergipsplader

De særlige fibergipsplader, der er udviklet til at ligge på gulvet, er så stive, at de ikke lader sig påvirke af trægulvet nedenunder. Og når vi så ydermere sikrer os, at både klæberen, som klinkerne sidder fast med, og fugen mellem klinkerne er af en fleksibel type, der kan klare lidt flere bevægelser end almindelig klæber og fuge, ja så er vejen banet for flotte og holdbare klinker på et trægulv.

Og når vi nu alligevel er i gang med at lave hele den underliggende konstruktion om, kan vi lige så godt lægge gulvvarme og få varme klinker.

TIPS: Genbrug af gulvbrædder

Hvis de gulvbrædder, som du tager op, er ens i tykkelsen, kan du bruge dem i den nye opbygning af gulvet.

Fliser på trægulv

Er du træt af det slidte trægulv, og drømmer du om klinker? Det kan fikses.

Vejledning

Ret gulvet op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Forudsætningen for et lige gulv er et lige undergulv: Gulvbjælkerne skal ligge i samme niveau. Gør de ikke det, kan du rette gulvet op med den trækonstruktion, som du under alle omstændigheder skal bygge op.

De gamle gulvbrædder skal af, og på siderne af bjælkerne sætter vi revler af 45 x 45 mm høvlet fyr. Pointen er at sikre, at gulvet ender i samme niveau og bliver helt plant. Derfor lægger vi en strø og et gulvbræt oven på revlen og støder det hele op mod et vaterpas, inden vi skruer revlen fast. Tjek jævnligt med vaterpasset, at alt er i vater.

1

Start med at danne dig et overblik over bjælkerne. Hold et langt vaterpas på langs og på tværs af bjælkerne. Ligger de ikke i niveau, gælder det om at finde det højeste punkt. Det er den højde, hele gulvet skal ende i.

2

Saml en stump bræt og en stump strø med en skrue. Kom en stribe PU-lim på revlen. Hold Hold klodserne og vaterpasset mod revlen, mens den gøres fast til bjælken med 5 x 80 mm skruer pr. 30 cm.

3

Skru strøerne fast mellem bjælkerne. Sæt dem med cirka 40 cm’s afstand, og skru dem fast i begge ender ned i revlerne med 5 x 80 mm skruer. Der skal være en strø i begge ender ind mod væggene.

4

Nu skal bræddernes placering imellem bjælkerne lægges fast. Det gør du nemmest med nogle bræddestykker. Du skal også mærke forløbet af varmeslangen op. Lav streger på begge sider af brædderne.

5

Skær brædderne til, og skru dem fast til strøerne med 5 x 60 mm skruer. Følg stregerne. Det er vigtigt, at brædderne er høvlet på begge flader, så de er lige tykke, og plane på oversiden.

6

Brædderne til venstre er skåret skråt af, så slangen kan vende i en bue mod væggen. Til højre skal slangen passere bjælken. Der er fræset et spor med en overfræser.

7

Ved denne væg skal der monteres køkkenskabe. Der skal ikke være gulvvarme under skabene. Derfor afbrydes brædderne med vendespor lige uden for skabenes sokkel.

Læg varmen ned i gulvet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

For at sikre den bedst mulige fordeling af varmen lægger vi varmefordelingsplader af aluminium på gulvet. Pladerne passer ned i sporene mellem brædderne. Varmeslangen trykker vi herefter ned i pladernes spor.

Pladerne er lige til at knække over, så du får ikke brug for værktøj til det.

Sørg for kun at sømme pladerne fast som beskrevet herunder. Gør du dem for godt fast, kan de ikke udvide sig, og så risikerer du, at gulvet larmer, når der skrues op og ned for varmen.

1

Nu skal varmefordelingspladerne af aluminium lægges ud og sømmes fast. De må ikke overlappe hinanden - hverken i enderne eller i siderne. Hold minimum 5 mm’s afstand mellem enderne, når du lægger pladerne i forlængelse af hinanden.

2

Del pladerne helt uden værktøj. En plade er forsynet med to spor, der er placeret, så den let kan knækkes over i tre forskellige længder. Så du kan altid få pladerne til at passe i længden.

3

Søm pladerne fast med papsøm, men***kun*i den ene side.** Slå et søm i i begge ender. Så kan sporet i midten frit udvide sig, når varmeslangen presses ned i sporet, og når der sættes varme på.

4

Tryk varmeslangen ned i sporene i varmefordelingspladerne med foden, mens du fører den frem og tilbage.

5

Varmefordelingspladernes ene side skal ligge ind over bjælkerne, så du undgår en kold stribe midt på gulvet.

6

Før varmeslangen i bløde buer. Der må ikke være knæk på slangen. Enden af varmefordelingspladerne skal trækkes så langt tilbage, at kanten ikke “gnaver” i varmeslangen dér, hvor den bøjer. Gulvet under køkkenskabene er holdt fri for gulvvarme.

Læg de stive gulvplader

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal de stive fibergipsplader på. Det er dem, der skal sikre, at gulvet bliver så stift, at klinkerne ikke knækker, når de bliver lagt ovenpå.

Fibergipspladerne skærer du til med en stiksav, der er forsynet med en klinge med hårdtmetaltænder. Alternativt kan du bruge en fukssvans (som du ikke efterfølgende kan bruge til andet).

Pladerne skal limes og skrues sammen. Limen skummer op og fylder samlingen helt ud. Næste dag må du derfor skrabe overskydende hærdet lim af.

1

Læg gulvelementerne fra venstre mod højre. Skær den fremspringende kant (fal­ sen) af på både den korte og den lange side af det første element. På de næste elemen­ ter skærer du falsen af den lange side.

2

Kom lim på både den korte og den lange side. Limen skal lægges på den frems­ pringende kant (falsen). Læg to striber; det klarer dobbeltåbningen på flaskehovedet helt selv.

3

Læg næste gulvelement mod falsene, så pladerne støder tæt sammen. Limen skal være så rigelig, at den skummer op i sam­ lingen inden for 10 minutter. Det er vigtigt for at få en stærk samling.

4

Pres med foden, mens du sætter skruer pr. maks. 20 cm. Skruerne trækker nemlig ikke pladerne sammen i samlingen.

5

Fjern den hærdede lim næste dag. Det gør du nemmest med en limskraber fra Fermacell. Skraberen må ikke være så skarp, at den skærer ned i pladerne.

Læg klinker på gulvet

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Omsider er gulvet klar til det, der var hele pointen: de lækre klinker.

Her har vi valgt 30 x 60 cm’s klinker, der lægges med gennemgående fuger på begge leder og en fugebredde på 3 mm.

Det kræver, at klinkerne er kalibrerede. Det vil sige, at de er skåret i præcise mål efter brændingen.

Både klæberen og fugemassen skal være en fleksibel type (tjek emballagen). For selvom du bruger de stive fibergips-plader som underlag, bør du dobbeltsikre med klæber og fuge, der kan tåle minimale bevægelser i underlaget.

1

Lav en helt lige streg på pladerne til at lægge første række klinker efter. Træk klæber på pladerne med en tandspartel, og læg første række klinker til stregen. Sæt flisekryds på “højkant” mellem klinkerne.

2

Start på samme måde ved den tilstødende væg, hvor stregen sættes vinkelret ud fra første række klinker. Ved de næste rækker trækker du klæber på gulvet med tandspartlen til et par klinker ad gangen.

3

Læg en klinke, og pres den godt ned i klæberen. Sæt et flisekryds for enden og to flisekryds på langsiden. Er der presset klæber op til overfladen, skal det tørres af.

4

Vent to dage med at fuge, så klæberen er helt tør. Bland fugemasse op, og træk den på med kanten af et gummibræt. Brug diagonale bevægelser, så fylder du fugen op bedst og hurtigst.

5

Vent en halv time, inden du vasker af, så er fugen som regel blevet så fast, at du kan vaske overskydende fugemasse af klinkerne med et fugtigt skumgummibræt.

6

Vent en times tid, inden du tørrer efter, så er fugerne blevet helt faste, og resterne af fugemassen ligger som et lyst pulver oven på klinkerne. Poler med en tør bomuldsklud. Glat også fugerne med kluden.

Materialer

 • Revler 45 x 45 mm høvlet fyr
 • Strøer 38 x 73 mm
 • Høvlede brædder 28 x 120 mm
 • 25 mm gulvelementer, 50 x 150 cm (Fermacell)
 • Gulvelementlim (Fermacell)
 • 22 mm skruer (Fermacell)
 • Mineraluldsisolering
 • 5 x 60 mm og 5 x 80 mm skruer
 • Klinker
 • LIP Multi Fliseklæb
 • LIP Fugemasse
 • LIP Multibinder
 • PU-lim
 • Aluvarmefordelingsplader
 • 20 mm pex-rør
 • Papsøm

Tidsforbrug

Cirka 5 dage plus tørretid for et rum på 20 kvm.

Pris

Cirka 500 kr. ekskl. klinker pr. kvm.

Sværhedsgrad

Det er en fordel, hvis du har lidt gør det selv-erfaring. Vær særlig omhyggelig med en helt plan opbygning under fibergipspladerne.

Tegning

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Læg klinker oven på trægulv
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage