Flotte fliser i 3 etaper

Vejen til et virkelig flot flisegulv går gennem tre nødvendige etaper: At bunden er jævn, at dit læggemønster er optimalt, og at du kan følge planen.

Intro

Hemmeligheden bag et virkelig flot flisegulv er ofte tre faktorer, som det er nemt at sjuske med, fordi så mange andre ting virker mere vigtige.

Det er oplagt at bruge masser af tid på at vælge fliser, vælge den rigtige fliseklæber og finde en fugemørtel i lige netop den nuance, der får fliserne til at stå smukt frem.

Og så overser vi let, at det betyder lige så meget, hvor fliserne ligger i forhold til vægge og møbler, og hvor glat de ligger. Den del handler historien her om.

Vejledning

01
Plant underlag 5 Trin

Sådan får du en helt flad bund at arbejde på

Underlaget skal være fuldstændig plant, ellers får du ikke dine fliser til at ligge jævnt. Det plane underlag støbes med en meget lind spartelmasse, men for at få den helt plan må du mærke den ønskede højde op med en masse punkter, du kan styre efter.

Det er uendeligt meget nemmere at få fliser til at danne en plan flade, hvis du lægger dem på en fuldstændig plan bund, end hvis du vil rette op på det ujævne, når du klæber fliserne fast.

Du kender nok teknikken med at gå gulvet over med et langt vaterpas og mærke toppe og fordybninger af, hvorpå toppene slibes af, hullerne fyldes op, og det hele rettes af med en selvnivellerende spartelmasse. Men sådan en masse skal hjælpes på vej, mere selvnivellerende er den ikke. Og hvordan skal du hjælpe den det rigtige sted hen uden noget at styre efter?

Derfor sætter du skruer i gulvet og drejer dem, til deres hoveder sidder i den højde, din bund skal have - og så trækker du massen ud, til den lige netop dækker disse målepunkter.

1

Sæt skruer i gulvet, så deres hoveder alle sidder i præcis samme niveau. Skruerne sættes i gulvet med plugs, og med et langt vaterpas som hjælp drejes de, til de sidder lige højt.

2

Smør primer på underlaget. Primeren sikrer, at nivelleringsmassen klæber til underlaget, og den forhindrer, at et sugende underlag trækker fugten ud af massen, så den tørrer for hurtigt.

3

Hæld den færdigrørte nivelleringsmasse ud på gulvet. Start ved de dybeste lunker, de skal måske fyldes lidt op først. Nu forsvinder dine streger, og du har kun skruerne at styre efter.

4

Træk massen ud med en bred spartel eller tandspartel. Den kaldes ganske vist selv­ nivellerende, men “gør det selv­nivellerende” er mere dækkende. Lad massen hærde et døgn.

5

Slib overfladen med en kopskive til beton på vinkelsliberen. Det kan næsten ikke undgås, at der kommer små toppe og spartelslag i den meget hårde masse, og de skal slibes helt væk.

02
Pæn placering 3 Trin

Sådan finder du det flotteste mønster

Det betaler sig at lægge en detaljeret plan for, hvordan fliserne skal ligge i hele rummet, inden du så meget som rører ved fliseklæberen. Især er det vigtigt at forudse, hvordan fliserne kommer til at ligge ude ved væggene og de faste møbler - og ved afløb, døre og kanter.

Hvis der er noget, der kan få et ellers pænt flisegulv til at virke kikset, så er det, at fliserne ude ved en væg ender i en række smalle strimler.

De er sjældent kønne i sig selv, de stikker af fra det øvrige mønster, og de får enhver skævhed i rummet eller i lægningen til at virke meget større.

Derfor gælder det om at finde et mønster, der gør fliserne ved væggene så store som muligt - selvom du så må skære de yderste fliser til langs alle vægge. Ved at lægge symmetrisk og fordele fraklippet ligeligt i begge sider halverer du jo stykket, der skæres af.

Men det er kun en grundregel. Ved at finjustere efter fx møbler og afløb og tage højde for, hvor fliserne ses mest, bliver det optimalt.

Tag altid udgangspunkt i rette linjer inde på gulvet. Det er fristende at lægge sine fliser ud fra et hjørne. Tanken er, at man først skal skære fliser til, når man rammer de andre vægge. Men vægge er aldrig lige, og hjørner er aldrig rette, og det er bedre at planlægge et mønster ud fra linjer, du selv lægger inde i rummet. Så er du fri af de skæve vægge og kan let se, hvordan mønsteret vil passe i alle sider

Vælg enten flise eller fuge i midterlinjen. Som udgangspunkt er det altid pænt at lægge fliserne symmetrisk. Ved at planlægge dit mønster ud fra midterlinjerme kan du også fordele dine tilskæringer ligeligt i begge sider og undgå en smal strimmel i den ene side. Men pas på! Du skal vælge, om det er bedst at have en fuge eller en flise i midten. Vælger du rigtigt, får du mindst en halv flise i begge sider.

Ret til efter afløb, møbler og synlighed. Det er ikke kun vægge, der tæller, når du vil have fliser til at ligge pænt. Stiller du faste skabe eller reoler ved en væg, er det måske bedst at flytte dit mønster. Som altid skal du især undgå smalle strimler ved skæve linjer. Og nogle områder ses mere end andre, dem prioriterer du højere end resten.

03
Præcist arbejde 8 Trin

Sådan lægger du fliserne præcist som planlagt

Ved at arbejde i vinkelrette hjørner fra midten af gulvet ud mod væggene gør du det let at lægge fliserne præcis som planlagt. Hjørnerne skaber du ved at skrue planker fast i gulvet efter et fast system, og derfra styrer du fugebredden med afstandsklodser.

Det lyder tosset, men den sikre måde at få sine fliser til at ligge efter en plan er at begynde midt inde på gulvet. Og det er der rigtig god grund til.

Den vigtigste er, at du kan arbejde ud fra to linjer i en ret vinkel - eller to kanter, du kan støde din første række fliser op imod - frem for at arbejde ud fra vægge, der aldrig følger rette linjer og altid står skråt på nabovæggene.

Vigtigt er det også, at du arbejder i mindre felter. Skrider dit mønster lidt, bliver det typisk værre, jo længere du arbejder dig væk fra udgangspunktet.

Teknikken her giver dig den faste vinkel at arbejde ud fra på en rigtig smart måde. I små rum begynder du måske ved anden eller tredje række fliser, og i store rum er det bedst at begynde ret tæt på midten af gulvet.

1

Del rummet op på langs med en liste (A), når du har bestemt dig for, hvor fliserne skal ligge. Læg listen nogenlunde midt på gulvet, præcis hvor du vil have kanten af en række fliser. Gør listen fast med skruer eller lim.

2

Tilføj en liste (B) på tværs i en ret vinkel ud fra den første liste (A) på den side, hvor du skal lægge fliser. Den skal tilsvarende placeres efter den plan, du har lagt, så du kan lægge fliser op mod den. Den gøres også fast.

3

Nu kan du lægge fliserne i det ene af de felter, som de to lister (A og B) danner. Begynd inde i hjørnet mellem dem, og arbejd ud mod væggene, hvor de sidste fliser evt. skæres til.

4

Fugebredden styres med brikker eller snor, hvor du retter ind mod trælisterne. Når feltet er fyldt, fjerner du listen B, og de fastklæbede fliser giver dig et nyt hjørne at arbejde ud fra.

Listerne A og B danner den rette vinkel, som du bygger det første felt op fra, altså indefra og ud.

Listen B fjernes, og næste vinkel dannes af listen A og fliserne i første felt, som nu ligger fast i deres klæber.

Listen C føjes til, den styrer nu sammen med fliserne i første felt tredje felt.

Listen C fjernes, og fliserne i fjerde felt styres på plads af fliserne i andet og tredje felt.

Tegning

Tips & Tricks

Du letter arbejdet med at finde frem til det flotteste flisemønster ved at strege fliser og fuger op på to lister. Dem kan du hurtigt flytte rundt på gulvet og se, hvordan du tager hensyn til skævheder, skabe, afløb osv. Driller det, så prøv med en lidt bredere fuge, så går alt måske bedre op.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...