Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan skifter du den ødelagte klinke

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Med det rigtige værktøj kan du ret nemt udskifte en ødelagt gulvklinke. Den skal bare forsigtigt skæres ud og fjernes, hvorefter den nye klæbes fast og fuges på normal vis.

Klinker - skift den ødelagte klinke

Intro

Selvom det er ærgerligt, når der er slået en flig af gulvklinken, er der ingen grund til at fortvivle. Som vi viser her, kan klinken nemlig ret nemt udskiftes. Og har du tilmed gemt et par overskydende klinker, fra dengang gulvet blev lagt, er det ganske ligetil.

Redaktionen anbefaler: Facts om fliser

Her skal du være opmærksom

Det, som kræver lidt koncentration, er, at du får fjernet den ødelagte klinke uden at beskadige naboklinkerne og så selvfølgelig får tilpasset højden på den nye klinke, så den ligger i niveau med resten. Tag dig derfor god tid med at få klinken op, og vær grundig, når du tjekker, om den nye klinke passer. Husk, at der skal være plads til fliseklæber.

I det viste bruger vi en multicutter og en opbrydningshammer med en fladmejsel, men en vinkelsliber samt en hammer og en fladmejsel kan også sagtens løse opgaven.

I dette gulv er der i øvrigt gulvvarme, som vi har slukket, så fliseklæber og fuge får lov til at hærde langsomt.

Derfor er det gået galt

  • Gulvklinker er pr. definition super robuste. De klarer fx voldsomt slid og skrappe rengøringsmidler. Taber du imidlertid tunge og skarpe ting på klinkerne, kan du godt være uheldig at slå hul på den ellers stærke og stenhårde overflade.
  • Knækkede klinker ses også en gang imellem, og her er problemet typisk opstået ved, at der ikke er kommet fliseklæber under hele fladen. En del af klinken hænger på den måde og “svæver”, og kommer der stor vægt på den del, knækker den.

Vejledning

Sådan gør du

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Fjern fugen omkring klinken. Det gør vi her med en multicutter med en hårdtmetal-segmentklinge på. Alternativt kan fugen skæres med en tynd skive på vinkelsliberen.

2

Med en opbrydningshammer bankes klinken op. Dette kan også gøres med hammer og mejsel. Pas på, du ikke rammer de omkringliggende klinker.

3

For at få plads til den nye fliseklæber renses hullet omhyggeligt. Det kan både gøres i hånden med en fladmejsel og hammer eller med en opbrydningshammer som vist her.

4

Den nye klinke prøves nu i hullet. Den må ikke rage op, og husk også lidt plads til flise-klæberen. Træk nu klæberen på underlaget (over hele fladen), og tryk klinken på plads.

5

Smør fugemasse ned i fugerne med en murske. Og fyld fugerne op ved at føre dit gummibræt diagonalt på fugen - først fra den ene side og her efter fra den anden.

6

Markér den nye flise med et kryds af tape, så man ikke kommer til at træde på den, før fugemassen er hærdet, og flisen er klar til belastning.

Materialer

Til udskiftning af en klinke har vi brugt disse forskellige værktøjer:

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du en stor borehammer

Borehammeren er en stærk makker til en række tunge renoveringsopgaver. Forsynet med det rigtige tilbehør kan du fx bruge den til at lave riller i muren og fjerne fliser fra badeværelsesgulvet. Lær maskinen bedre at kende i videoen her.

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage