Sådan skifter du den ødelagte klinke

Med det rigtige værktøj kan du ret nemt udskifte en ødelagt gulvklinke. Den skal bare forsigtigt skæres ud og fjernes, hvorefter den nye klæbes fast og fuges på normal vis.

Intro

Selvom det er ærgerligt, når der er slået en flig af gulvklinken, er der ingen grund til at fortvivle. Som vi viser her, kan klinken nemlig ret nemt udskiftes. Og har du tilmed gemt et par overskydende klinker, fra dengang gulvet blev lagt, er det ganske ligetil.

Redaktionen anbefaler: Facts om fliser

Her skal du være opmærksom

Det, som kræver lidt koncentration, er, at du får fjernet den ødelagte klinke uden at beskadige naboklinkerne og så selvfølgelig får tilpasset højden på den nye klinke, så den ligger i niveau med resten. Tag dig derfor god tid med at få klinken op, og vær grundig, når du tjekker, om den nye klinke passer. Husk, at der skal være plads til fliseklæber.

I det viste bruger vi en multicutter og en opbrydningshammer med en fladmejsel, men en vinkelsliber samt en hammer og en fladmejsel kan også sagtens løse opgaven.

I dette gulv er der i øvrigt gulvvarme, som vi har slukket, så fliseklæber og fuge får lov til at hærde langsomt.

Materialer

  • Multicutter med segmentklinge
  • Opbrydningshammer
  • Murske
  • Gummibræt
  • Fugesvamp

Vejledning

01
Sådan gør du 6 Trin

1

Fjern fugen omkring klinken. Det gør vi her med en multicutter med en hårdtmetal-segmentklinge på. Alternativt kan fugen skæres med en tynd skive på vinkelsliberen.

2

Med en opbrydningshammer bankes klinken op. Dette kan også gøres med hammer og mejsel. Pas på, du ikke rammer de omkringliggende klinker.

3

For at få plads til den nye fliseklæber renses hullet omhyggeligt. Det kan både gøres i hånden med en fladmejsel og hammer eller med en opbrydningshammer som vist her.

4

Den nye klinke prøves nu i hullet. Den må ikke rage op, og husk også lidt plads til flise-klæberen. Træk nu klæberen på underlaget (over hele fladen), og tryk klinken på plads.

5

Smør fugemasse ned i fugerne med en murske. Og fyld fugerne op ved at føre dit gummibræt diagonalt på fugen - først fra den ene side og her efter fra den anden.

6

Markér den nye flise med et kryds af tape, så man ikke kommer til at træde på den, før fugemassen er hærdet, og flisen er klar til belastning.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du en stor borehammer

Borehammeren er en stærk makker til en række tunge renoveringsopgaver. Forsynet med det rigtige tilbehør kan du fx bruge den til at lave riller i muren og fjerne fliser fra badeværelsesgulvet. Lær maskinen bedre at kende i videoen her.

Video

TEKNIK: Fugning af fliser

Arbejd diagonalt på fliserne, så bliver fugerne flot fyldte

Video

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Klinkegulv