Selvom det er ærgerligt, når der er slået en flig af gulvklinken, er der ingen grund til at fortvivle. Som vi viser her, kan klinken nemlig ret nemt udskiftes. Og har du tilmed gemt et par overskydende klinker, fra dengang gulvet blev lagt, er det ganske ligetil.

Her skal du være opmærksom

Det, som kræver lidt koncentration, er, at du får fjernet den ødelagte klinke uden at beskadige naboklinkerne og så selvfølgelig får tilpasset højden på den nye klinke, så den ligger i niveau med resten. Tag dig derfor god tid med at få klinken op, og vær grundig, når du tjekker, om den nye klinke passer. Husk, at der skal være plads til fliseklæber.

I det viste bruger vi en multicutter og en opbrydningshammer med en fladmejsel, men en vinkelsliber samt en hammer og en fladmejsel kan også sagtens løse opgaven.

I dette gulv er der i øvrigt gulvvarme, som vi har slukket, så fliseklæber og fuge får lov til at hærde langsomt.

Derfor er det gået galt

? Gulvklinker er pr. definition super robuste. De klarer fx voldsomt slid og skrappe rengøringsmidler. Taber du imidlertid tunge og skarpe ting på klinkerne, kan du godt være uheldig at slå hul på den ellers stærke og stenhårde overflade.

? Knækkede klinker ses også en gang imellem, og her er problemet typisk opstået ved, at der ikke er kommet fliseklæber under hele fladen. En del af klinken hænger på den måde og “svæver”, og kommer der stor vægt på den del, knækker den.

SÅDAN GØR DU
Klinker - skift den ødelagte klinke 1. Fjern fugen omkring klinken. Det gør vi her med en multicutter med en hårdtmetalsegmentklinge på. Alternativt kan fugen skæres med en tynd skive på vinkelsliberen.
Klinker - skift den ødelagte klinke 2. Med en opbrydningshammer bankes klinken op. Dette kan også gøres med hammer og mejsel. Pas på, du ikke rammer de omkringliggende klinker.
Klinker - skift den ødelagte klinke 3. For at få plads til den nye fliseklæber renses hullet omhyggeligt. Det kan både gøres i hånden med en fladmejsel og hammer eller med en opbrydningshammer som vist her.
Klinker - skift den ødelagte klinke 4. Den nye klinke prøves nu i hullet. Den må ikke rage op, og husk også lidt plads til fliseklæberen. Træk nu klæberen på underlaget (over hele fladen), og tryk klinken på plads.
Klinker - skift den ødelagte klinke 5. Smør fugemasse ned i fugerne med en murske. Og fyld fugerne op ved at føre dit gummibræt diagonalt på fugen – først fra den ene side og herefter fra den anden.
Klinker - skift den ødelagte klinke 6. Markér den nye flise med et kryds af tape, så man ikke kommer til at træde på den, før fugemassen er hærdet, og flisen er klar til belastning.