Byggevejledning
Let
Svær
Sildebensgulvet og brændemuren er solidt bygget op af flotte og røde genbrugsmursten.

Sildebensgulvet og brændemuren er solidt bygget op af flotte og røde genbrugsmursten.

Et sildebensgulv kreeret ud af genbrugsmursten er et smukt og topmoderne alternativ til de gamle og ridsede metalplader, som ligger under de fleste brændeovne landet over. Og så giver sildebensgulvet samtidig den tunge brændeovn et meget stabilt underlag at stå på.

Gamle mursten fra nedrivning

Vi havde masser af gamle mursten bjærget fra en nedrivning. De skulle selvfølgelig håndrenses for gammel mørtel med både mejsel og stålbørste, og de 120, der blev pænest, var dem, vi brugte til projektet.

Har du ikke lige en bunke gamle mursten liggende, kan du enten købe nogle helt nye eller investere i nogle rensede genbrugsmursten. Det pudsige i den forbindelse er, at genbrugsmurstenene generelt er dyrere end de spritnye.

Download hele artiklen og få en trin-for-trin byggevejlending til hele projektet.

Forbered fundamentet

Men inden du overhovedet når så langt som til at mure sildebensgulv og brændevæg, skal fundamentet være i orden. Der skal måles ud, og så skal det gamle gulv saves igennem, isoleringen skal pilles op, og derfra skal du lave det nye fundament.

Vi valgte at bruge lecablokke som fundament under sildebensgulvet. Lecablokkene har den fordel, at de er lette at håndtere og skære ud, samtidig med at de er stærke nok til at bære både murstensgulv og -mur. Det vigtigste er dog, at underlaget er helt plant, inden du lægger dem.

Sildebensgulv af mursten

Grav ud under gulvet, og gør plads til det klippestabile fundament, som skal bære brændeovnen og muren.

Alle kan være med

Noget af det allerbedste ved dette projekt er, at det henvender sig til alle.

Uanset om du har prøvet at mure eller ej, kan du opnå et pænt resultat. En af hemmelighederne er at eksperimentere med placeringen af murstenene, en såkaldt prøveudlægning. Og så selvfølgelig at bruge vaterpasset og vinklen flittigt.

Sildebensgulv af mursten

Styr murstenene på plads i den rette vinkel og højde med ledere og afstandsklodser.