Lakering af gulv

Lak lægger sig som en beskyttende hinde oven på gulvet, uanset om det er af træ, kork eller beton. Det giver en slidstærk og langtidsholdbar overflade, der først kræver genbehandling efter 5-10 år. Det er dog vigtigt at huske på, at gulvet skal genbehandles, inden der slides hul i lakken, da en reparation kan være vanskelig at udføre, så den ikke kan ses.

Et nylakeret gulv er smukt og holder i mange år. Og så er det væsentligt billigere end et nyt gulv.

Et nylakeret gulv er smukt og holder i mange år. Og så er det væsentligt billigere end et nyt gulv.

NØDVENDIGT UDSTYR

EN GULVSLIBEMASKINE Kan lejes i et byggemarked, hvis gammel lak skal fjernes. Husk også at leje en kantsliber. Begge kræver lidt øvelse at bruge.

STØVSUGER OG VAND Der skal altid støvsuges efter en slibning, men skal gulvet ikke slibes først, skal det alligevel støvsuges og vaskes. Først med grundrens og så med rent vand.

EN GULVLAKPENSEL Er bred, flad og lavet af en blanding af syntetiske hår og naturhår. Penslen egner sig både til akryl- og alkydlak. Husk at vælge en type, der kan påsættes et skaft.

EN MOHAIRRULLE En mohairrulle har en luv af 6 mm gedehår, og den giver en superglat overflade. Velegnet til opløsningsholdige lakker som alkydlak og spritlak.

EN FILTRULLE Luven på 5 mm giver et lige så glat resultat som mohairrullen. Den er beregnet til påføring af vandbaseret lak og er i øvrigt billigere end mohairrullen og penslen.

LAKERING

1. Er gulvet gammelt og grimt, og man ikke ønsker at skifte det, kan det høvles/slibes helt ned. Det gøres ad flere omgange med stadigt finere slibepapir og efterlader gulvet helt plant og glat.

2. Kanterne kan ikke slibes med den store gulvslibemaskine; dem skal man tage med en kantsliber – eller med en rystepudser, hvis man har god tid. De to slibemaskiner kan lejes.

3. Når gulvet er slebet ned, skal evt. huller spartles og slibes. Hvis fugerne mellem brædderne er meget grimme og fyldt med snavs og gammel lak, skal de skrabes rene. Støvsug omhyggeligt.

4. Start med at lakere ude langs kanterne med en pensel, der er egnet til den lak, der bruges. Selve gulvfladen lakeres nemmest med en rulle på et skaft.

5. Når første lag lak har fået lov at tørre et døgn, skal det mellemslibes, fordi lakken vil have fået træets årer til at rejse sig. Brug korn 150-180, og pas på, at der ikke slibes huller i lakken.

6. Til slut skal gulvet have (mindst) to lag lak mere. Mærk efter, om det er nødvendigt at mellemslibe mellem 2. og 3. lag også. Og husk: Jo flere lag man giver i starten, desto længere holder gulvet.

To muligheder: Akryllak eller alkydlak

1. Akryllak

Den vandfortyndbare lak, der er baseret på akryl, er mest velegnet til lyse træsorter, da især de matte lakker kan have en let hvidlig overflade. Til gengæld er lakken nærmest usynlig, og den gulner ikke med tiden. Akryllakken kan dog få egetræ til at se mørkere ud, så hvis du vil undgå det, bør du anvende alkydlak til eg.

2. Alkydlak

Til mørke træsorter er alkydlakken bedst. Den er ganske vist ikke lige så miljøvenlig som akryllakken, men den giver en bedre dybdevirkning til gulvet – især hvis man anvender en mat lak.

Alkydlak er ikke lige så slidstærk som akryllakken, og den kræver effektiv udluftning både under og efter påføring.

VIGTIGT! Eksotisk træ

Eksotiske træsorter, som fx teak, mahogni og palisander, indeholder olier og er derfor svære at lakere.

Det kræver en særlig alkydlak, men det vigtigste – ifølge bådbyggere, som arbejder med den type træ – er slibningen og mange lag lak,

Det rå træ slibes med groft slibepapir (korn 100-120), så der opstår riller, lakken kan trænge ned i. Slibning med fint slibepapir giver ringe vedhæftning og risiko for afskalning.

Lakér 6-8 gange, og slib mellem alle lag – sidste gang med korn 320.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Gulv