Hurtig forandring med linoleum

Med linoleum på smarte klikfliser er det ingen sag at skifte gulvet i køkkenet ud. Fliserne lægges svømmende direkte oven på det gamle gulv, og med en hurtig tilpasning af fliserne kan du lægge dem diagonalt uden problemer.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
450 kr./m2

Intro

Langt de fleste klikgulve skal klikkes sammen en række ad gangen. Rækken klikkes så på forrige række, og sådan fortsætter du. Men skal du lægge gulvfliserne diagonalt, duer det ikke. Det er umuligt at samle gulvet med kliksamlingerne.

Derfor benytter vi her en metode, der er helt problemfri og nem: Vi skærer “klikket” af fliserne på den ene side, så det bliver til en fer og not-samling. På den måde bliver det lettere at samle fliserne, der dog skal limes. Limen har den fordel, at den forsegler samlingerne, så der ikke kan trænge vand ned, hvis du spilder på gulvet. Første fliserække skal du dog ikke ændre på, den skal blot lægges efter vejledningen. Du kan nemt skære feren af med en skarp hobbykniv.

Vejledning

01
Forberedelser 7 Trin

Vi lægger linoleumsfliserne som et svømmende gulv. Det betyder, at gulvet ikke er gjort fast, men blot ligger oven på det gamle gulv.

Forudsætningen for, at det kan lægges, er, at det oprindelige gulv er plant. Der må ikke være større ujævnheder end et par millimeter, målt over to meter. Er ujævnhederne større, skal du starte med at rette gulvet op med gulvspartelmasse.

De mindre ujævnheder klarer du med kraftigt gulvpap, som gulvet kan ligge på. Det fjerner også eventuel trinstøj: lyden af en flise, der slår mod gulvet.

Hold 5 mm’s afstand til vægge og sokkel, fx med afstandsbrikker.

1

Fjern fejelister og evt. fodpaneler. Her er sprækken mellem det gamle vinylgulv og sokkel/fodpanel dækket med fejelister af plast. De lirkes forsigtigt af.

2

Skær dørindfatningerne til. Læg saven på to lag gulvpap og en flise, og lav et snit. Så kan gulvet lægges pænt ind under indfatningerne.

3

Skær med en multiskærer, hvis det kniber. Det er ikke alle steder, man kan komme til med en fukssvans. Det kan man derimod med en multiskærer. Og det går hurtigt.

4

Fjern de afskårne dele. Nogle gange kan hele stykket lirkes ud, andre gange må det deles med et stemmejern.

5

Tjek, om gulvet er plant. Læg en to meter lang retskinne eller et lige høvlet bræt på gulvet for at tjekke planheden. Der må kun være et par millimeter luft under skinnen. Ellers skal gulvet nivelleres.

6

Rul kraftigt gulvpap ud på gulvet, og skær det af cirka 1 cm fra fodpaneler og sokkel. Samlingerne skal stødes sammen, de må ikke overlappe.

7

Tape alle samlinger, så du ikke sparker kanterne op. Med tynd pakketape på en dispenser går det hurtigt.

02
Prøveoplægning 4 Trin

Læg fliserne op i to krydsende rækker, som du tror, de skal ligge. Når du har puslet dig frem til den måde, de ligger pænest på med de pæneste afslutninger ved sokkel og væg, tegner du en streg. Stregen skal være parallel med en væg eller soklen. Det bliver den lettest, ved at du måler lige langt ud fra væggen eller soklen på to steder og forbinder dem. Så tegner du et kryds, hvor to fliser mødes. Nu har du et krydspunkt.

Herefter tegner du en streg, der mødes med dit krydspunkt i 45°, da fliserne jo ikke skal ligge lige, men diagonalt. Læg fliserne op langs stregen.

1

Læg rækker af linoleumsfliser ud på begge ledder af rummet. Ret mønsteret ind, så der ikke kommer stumper af fliser langs sokkel/fodpanel. Tegn en parallel streg igennem.

Samme afstand fra sokkel og ud til en midterlinje.

2

Streg et krydspunkt op, når mønsteret er helt fastlagt. Det kryds, du tegner, markerer din midterlinje, men de enkelte fliser kan godt ligge skævt i forhold til væg og sokkel, så det retter du om lidt.

Fjern fliserne, og husk at skrive flisernes farver i krydspunktet.

3

Undgå stumper. En sikker måde at undgå stumper på er at lade de to yderste fliser overlappe et par cm i prøveoplægningen. Så skærer du lidt af spidsen på sidste flise frem for at lægge en stump.

4

Tegn stregerne i krydspunktet op, og læg en 45 graders vinkel til stregen (X), og lav en streg (Y) gennem krydspunktet. Nu kan du lægge fliser op langs stregen (Y).

03
Lægning af gulvet 8 Trin

1

Klik en række fliser sammen, og læg rækken til stregen Y. Bevar kliksamlingerne på alle fire sider af disse fliser. Hold øje med krydset.

2

Fortsæt med fliser uden feren. Når første række er fastlagt, fortsætter du med fliserne til den ene side i forhold til første række. Du kan gøre rækkerne færdige helt ind i hjørnet.

3

Når du lægger en flise, starter du med at komme lim på de to samlinger. Læg en pølse lim på topkanterne, så samlingerne bliver forseglet af limen.

4

Hold flisen på skrå, mens kliksamlingen kommer på plads. Vrik med flisen, så limen presses op. Læg den ned mod gulvet, når den er helt på plads.

5

Bank flisen på plads. Sæt en slagklods af en strimmel flise på kanten af flisen, og bank flisen de sidste 5 mm på plads, mens du trykker ned på flisen.

6

Tør den overskydende lim af med en bomuldsklud dyppet i lunkent vand i en balje. Vrid kluden hårdt op.

7

Når du skal mærke en udskæring op, kan det være en stor hjælp midlertidigt at montere næste flise inden. Så er der nemlig tre kanter at måle hen til.

8

Skær fliserne til med en stiksav. Du kan bruge fuld hastighed og pendul. Linoleumskanten flosser ikke.

04
De sidste fliser 5 Trin

1

Læg de sidste fliserækker. Pas på, at du ikke træder på kanten af de lagte fliser. Det kan de ikke holde til.

2

Hold afstand til væggene. Det svømmende gulv skal holde en afstand på mindst 5 mm til væg/sokkel. Det sikres med brikker, der giver modhold, indtil gulvet er lagt og limen er tør.

3

Lirk de allersidste fliser på plads. De sidste fliser i den anden ende kan du ikke komme til at banke på plads. Her er det effektivt at lirke dem lidt forsigtigt på plads med et koben.

4

Skær fejelister til. Skær dem i smig med en finersav i en skærekasse eller på en kap/geringssav. Du kan stifte fejelisterne på, men det går en del hurtigere med en sømpistol.

5

Det nye gulv har givet hele rummet et løft.

Materialer

• Forbo Marmoleum click, 30 x 30 cm (farver: Eternity og Silver Shadow)
• Gulvpap
• Tape
• Plastbrikker (eller lignende)
• Parketlim
• Fejelister, 9 x 15 mm, hvidmalede
• 1,4 x 25 mm dykkere

Specialværktøj
• Evt. multiskærer: Genial til at afkorte dørindfatningerne
• Skærekasse/finersav/ kapsav: Til tilpasning af fejelisterne
• Evt. sømpistol: Til fejelisterne

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

Cirka 450 kroner pr. kvadratmeter

Tegning

Sådan kan du lime fliserne sammen

For at kunne lægge fliserne diagonalt uden besvær fjerner vi med en hobbykniv denne del af kliksamlingens fer. Så er det let at føje fliserne sammen og lime dem, så gulvet kan tåle vandspild.

Sådan kan du lime fliserne sammen

Tips & Tricks

De små forhindringer

Ind under indfatninger

Når fliserne skal vippes ind under indfatningerne, kan de ikke klikkes sammen på normal vis. Her må de, uanset om du lægger dem diagonalt eller ej, ændres til fer og not-samling.

Rundt om rør

Skal fliserne lægges uden om rør, borer du huller med en hulsav i samme størrelse som rørdiameteren og saver et snit ind til hullerne. Lim så stykket på.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Linoleumsgulv