1. Lidt for frisk med stjernekastere
Teenagerens lidt for kåde adfærd med stjernekastere juleaften resulterede i brændemærker i det lyse Pergo-gulv. Ærgerligt, for laminatgulvet er lagt med fer og not, så det er ikke muligt blot at skifte det stykke med brænde mærker i.
Pergo-gulvet kan ikke slibes, da det vil ødelægge gulvets øverste belægning, så måden at slippe af med de mørke pletter er at duppe lidt maling på, der matcher gulvets farve så godt som muligt.
2. Fortryder du, at gulvet er malet?
Et malet gulv er en oplagt mulighed, hvis du har et slidt gulv, der ikke kan afhøvles, og du ikke har lyst til at lægge et nyt. Men hvis du fortryder, at du har malet, er der ingen nemme genveje. Enten må du male igen i en anden farve, eller du må vælge den noget dyrere løsning - at lægge et helt nyt gulv.
3. Sæt en prop i hullet fra den gamle radiator
Har du fjernet en radiator i et rum med trægulv, efterlader det et hul, hvor røret har siddet. En øjenbæ til daglig irritation, hvis du ikke gør noget ved det. Den pæneste løsning får du ved at lukke hullet med en prop, som du borer ud i et stykke træ og limer fast i hullet. Når du sliber den til og måske også gør den lidt “beskidt”, vil du ikke lægge mærke til reparationen.
Læg en krydsfinerplade oven på hullet, og bor gennem pladen med et bor, der er lidt større end hullet. Tegn proppen op på et bræt, og sav den ud.
Smør trælim på proppen, og bank den på plads i hullet med en klods og en hammer. Slib kanterne først med groft slibepapir, og tjek, at den passer.
4. Ingen ekstra tømmermænd pga. spildt vin
Har du haft en lidt for våd eller klodset aften og spildt rødvin på dit lyse trægulv, er det ingen katastrofe. Selv indtørrede rødvinspletter kan fjernes med den viste metode. Behandlingen kan godt være hård ved træet, så det er en god idé at give det en gang olie, sæbe el. lign. bagefter, alt efter hvad gulvet er behandlet med.
Hæld et godt lag glycerin på pletten, og dæk den til med en bomuldsklud og plastik. Lad det være et døgns tid, og glycerinen vil trække de fleste farvestoffer op i kluden.
5. Hjælp, røret siger lyde!
Har du et gulvbræt, der skal skæres til, så det kan gå rundt om et rør, der stikker op, fx til en radiator, skal du være omhyggelig, når du måler op. Det gælder om, at gulvbrættet har mindst 1 cm’s afstand til røret, så du ikke risikerer knirkelyde mellem rør og bræt. Bor et hul i brættet, og skær det fri med skrå snit ind til hullet. Det afsavede stykke skæres bagefter til og limes fast.
6. Skruer stopper knirken
Det er møgirriterende, hvis trægulvet knirker det samme sted, hver eneste gang du går der. Ofte skyldes det, at der er kommet svindrevner i strøerne, som brædderne er skruet fast til, så sømmene arbejder sig op og ikke længere holder brædderne på plads. Skru dem fast med tynde skruer, fx 4,8 x 70 mm, i modsatte side af sømmet, så du ikke rammer svindrevnen. Bor først for, så træet ikke flækker.
7. Fjern ridsen med en lus
En ridse i parketgulvet kan være så voldsom, at du tror, gulvet skal skiftes, men det er ikke nødvendigt. Du kan nøjes med at skifte den stav, der er ødelagt, med en såkaldt lus - et stykke træ skåret ud af en rest parketgulv.
Lav en skabelon i et stykke plade, hvor du har savet et hul, der svarer til lusen. Skabelonen spændes fast med dobbeltklæbende tape rundt om det ødelagte stykke i gulvet. Sørg for, at den sidder præcist langs samlingerne.
Fræs et hul til lusen efter skabelonen. Hullet skal have en dybde, der svarer til lusens tykkelse. Du kan ikke fræse vinkelrette hjørner, så lusens hjørner slibes til.
8. Slidt lak kræver den store tur
Hvis lakken er slidt af nogle steder på dit lakerede trægulv, og træet er begyndt at blive mørkt, er der ingen lette løsninger. Al lakken skal skrabes af, gulvet skal slibes helt ned, og du må lakere fra bunden med to-tre lag lak. Husk at fjerne alt slibestøv og overholde tørretider og mellemslibninger imellem de forskellige lag. Lakken smøres på i træets længderetning.
9. Hjælp, der er ormehuller
Ormehuller pynter absolut ikke i et hvidmalet trægulv. Det er faktisk ret nemt at slippe af med dem. Du skal blot fylde hullerne op med hvid reparationsmasse. Inden du begynder, skal du sørge for at rengøre hullerne, så der ikke sidder skidt. Det gøres med en stiv børste. Bagefter støvsuger du, og så er hullerne klar til at blive fyldt op med reparationsmasse.
10. Stop larmen fra dørtrinnet
Det bliver hurtigt et dagligt irritationsmoment, hvis dørtrinnet siger lyde, hver gang du træder på det. Årsagen er, at brættet ikke er understøttet godt nok og giver sig lidt, når du træder på det. Hvis du vil slippe for knirkelydene, skal du klodse det ordentligt op.
Løsningen her med træklodser kræver, at den gamle understøtning fjernes, og der er et ordentligt underlag. Er der ikke det, må du ordne det først, så du kan klodse trinnet op.
Klods trinnet op med kiler, der sættes parvis midtpå og i siderne. Første kile skubbes ind med den tykke ende først, den anden modsat ovenpå. Tjek, at trinnet er lige.
11. Luk hullet efter muren med et langt bræt
River du væggen ned mellem to stuer, vil du ofte stå med et langt, smalt hul i gulvet. Det skal lukkes, så gulvet bliver “helt”, og det bliver ganske pænt, hvis du bruger et langt bræt - helst et, som matcher nogenlunde med de øvrige gulvbrædder. Brættet skæres til på længden og lægges ned i hullet, hvor du laver en solid opklodsning, så det ikke knirker, når du går på det. Kan du ikke komme til at sætte noget fast på de underliggende strøer ved hullet, kan du også klodse op med kiler, der skrues fast til undergulvet.
12. Strygejernet fikser hakket
Det lyder måske skørt - at køre med et varmt strygejern hen over et trægulv. Men det er faktisk den måde, du kan rette et hak op på, hvis du har været så uheldig at tabe noget tungt. Dryp først lidt vand i hakket, og lad det trænge ind i træet. Alene det kan få træårerne til at rejse sig en del, og bagefter kører du så over hakket med strygejernet. Det dur kun, hvis træfibrene ikke er ødelagte; ellers må du lave en “lus”.
13. Hallo, der rager søm op
Ingen panik, sømmene bankes bare ned igen med en hammer, hvis de er begyndt at arbejde sig op. Det er en god idé at beskytte gulvet med en klods eller et kraftigt stykke pap, så du ikke laver mærker i gulvet. Hvis de arbejder sig op igen, er det sandsynligvis, fordi sømmene sidder i svindrevner. Og så er skruer mere effektive.