3 klassiske behandlinger til trægulvet

De tre mest almindelige overfladebehandlinger til et nyt, ubehandlet eller nyslebet trægulv er sæbe, olie og lak. Hvilken type der giver det flotteste resultat, afhænger af, hvilken type gulv du har, og din personlige smag. Se fordele og ulemper ved de tre typer her.

Olie, sæbe eller lak?

Olie, sæbe og lak har forskellig indvirkning på træet, gulvets slidstyrke og udseende, samt hvor meget vedligeholdelse det kræver.

Hvilken behandlingstype der giver det flotteste resultat, afhænger af, hvilken type gulv du har, og din personlige smag. Du kan også give gulvet en ludbehandling, men det kan aldrig stå alene og skal altid afsluttes med en af de tre beskyttende overfladebehandlinger.

Lud fås i enten natur eller hvid og fremhæver træets struktur. Det bruges typisk til at lysne træet og gøre lyst træ endnu lysere (fx ask, bøg og nåletræ – ikke eg, der indeholder meget syre og derfor misfarves af lud). Lud forhindrer også træet i at blive gulligt på grund af lyspåvirkning.

Behandling med sæbe

Sæbe giver et flot mat udseende, men trænger ikke ned i træet og mætter det ikke i dybden.

Sæbelaget bygges op i flere omgange med kraftige sæbeblandinger. Jo flere lag sæbe, jo bedre beskyttelse. Sæbelaget gør overfladen ikkesugende og mere smudsafvisende. Laget slides let, så det skal genbehandles ofte.

Til gengæld er det nemt at vedligeholde, da genbehandling og rengøring er det samme: Gulvet vaskes blot med sæbevand. Behandlingen kan bruges til de fleste lyse træsorter, evt. i kombination med lud.

3 klassiske overflader: Sæbebehandling

Sæbelaget består af flere lag kraftige sæbeblandinger, der fungerer som en beskyttende hinde på træets overflade.

Behandling med olie

Olie giver træet et flot mat og naturligt udseende med en varm glød. Olie fås i flere varianter, fx med forskellige indfarvninger. Mest almindelige er olier i natur og hvid – natur bruges typisk til mørke træsorter, mens den hvide bruges til lyse træsorter, der evt. er ludbehandlet. Træets struktur fremstår tydeligt, og det føles “blødt” at gå på.

Behandlingen giver en god robusthed, da olien trænger godt ned i træet, så det er beskyttet i dybden. Det hærder samtidig op i overfladen, men den er ikke beskyttet mod ridser.

Det er lidt omstændeligt at give oliebehandling, da det kræver en god polering. Det kræver også en del vedligeholdelse med en speciel plejeolie. Slides olien af, er det let at genbehandle, og du kan nøjes med at gøre det, hvor det er nødvendigt.

3 klassiske overflader: Oliebehandling

Olie trænger godt ned i træet og beskytter også overfladen, men den er ikke så stærk og tæt som lak.

Behandling med lak

Lak giver en stærk, lukket overflade, som er meget slidstærk og nem at rengøre. Det er forholdsvis let at påføre med enten rulle eller pensel.

Lak findes i to forskellige farver, klar og hvid, og flere forskellige grader af glans, fra helmat over halvmat til højglans. Selvom du vælger den helmatte, vil gulvet ikke blive helt så mat, som hvis du vælger olie eller sæbe. Hvis overfladen bliver slidt, er det vigtigt at genlakere området, for hvis området bliver slidt helt ned, må du starte forfra med nedslibning af hele gulvet og lakering i flere lag.

Vedligeholdelse af et lakgulv sker blot med almindelige rengøringsmidler.

3 klassiske overflader: Behandling med lak

Lak trænger ikke særlig langt ned, men lægger sig som et stærkt, beskyttende lag oven på træet.

    Andre læser lige nu ...