Et nyt bræt forener gulvet

Når en væg er blevet revet ned, kan der opstå et stort gabende hul i gulvet, fordi gulvbrædderne kun er ført frem til skillevæggen - så nu skal du lappe hullet. Læs her, hvordan du laver et spor i de eksisterende gulvbrædder, så det nye bræt kan bæres af det gamle gulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
300 kroner

Intro

Et hul i gulvet efter nedrivning af en væg er til at få øje på og kræver derfor en reparation, som både er pæn og holdbar. Inden du river væggen ned, bør du undersøge, om gulvene er lige høje - ellers skal du tage stilling til, om du vil montere et dørtrin, hvor væggen har været.

Når væggen er revet ned, skal du undersøge, hvilken vej de bærende bjælker ligger under gulvet. Ligger de på langs med eller vinkelret på den fjernede væg? - det vil fremgå, når du kigger hullet i gulvet efter. Bjælkernes retning har betydning for, om de bærende bjælker kan forlænges og bære reparationen, eller om det eksisterende gulv kan bære det nye bræt?

Tjek de gamle brædders træsort og tykkelse, og køb et nyt gulvbræt, der matcher.

Vejledning

01
Læg gulvbrættet i en fals 9 Trin

Fjern resterne af den gamle væg. Når resterne fjernes, skal der være plads under gulvet til det nye bræt samt en eventuel understøtning og isolering.

Ret kanterne på gulvbrædderne af med rundsaven. Brug en føringsskinne eller et lige bræt som “land”. Husk sikkerhedsbriller.

Brug en elektrisk listesav - eller en håndsav - helt inde ved væggen, da du ikke kan komme helt ud med rundsaven.

Fræs eller skær et 20 mm bredt spor halvt ned i gulvbrædderne på begge sider af hullet, og lav et tilsvarende spor i det nye bræt. Dette bræt skal være 10 mm smallere end hullets overkant.

Stem det sidste stykke af sporet forsigtigt ud med et skarpt stemmejern her kan fræseren ikke komme til.

Hvis reparationen skal understøttes, skal du kile et stykke gulvstrø op under det gamle gulv. Fiksér kilerne med et søm eller en skrue. Understøtningen kan også fastgøres til bjælkerne.

Isoler med mineraluld, og læg det nye bræt på plads - husk, der skal være luft til væggen. Tryk et stykke 6 mm rundt bagstop af skumplast ned i rillerne.

Afdæk med malertape på begge sider af rillen. Overgangen lukkes med fugemasse. Fugen fyldes helt ned til bagstoppet og rettes af med en finger dyppet i sæbevand.

Lad fugen hærde, inden du belaster reparationen. Vent med overfladebehandling af reparationen, til farveforskellen mellem brædderne er udlignet.

Materialer

• 1 gulvbræt – brug den samme træsort
• Rundprofil (6 mm) til bagstop
• Fugemasse, Sikaflex 11 FC
• Diverse kiler, skruer og isolering

Tidsforbrug

2 timer

Pris

Cirka 300 kroner

Tegning

Brættet hviler på de gamle gulvbrædder

Det nye gulvbræt (A) bæres af de gamle mm tykt - eller hvis reparationen er over 15 cm brædder (B). Yderligere understøtning (D) bred. Metoden har den fordel, at trykket fordeles er kun nødvendig, hvis brættet er under 30 over et stort område. Og du kan nøjes med få eller ingen understøtninger (D) afhængigt af bræddernes tykkelse - og hullets bredde. Som udgangspunkt skal du regne med, at der skal være én understøtning pr. meter - hvis gulvet er under 30 mm tykt, eller hvis reparationen er over 15 cm bred. Men normalt behøver du ikke understøtte reparationen.

I de tilfælde, hvor understøtning er nødvendigt, kan du evt. opklodse direkte på terrændækket. Men du kan også skrue et par lasker (E) på siden af bjælkerne og lægge et par 50 x 50 mm gulvstrøer (D) på tværs - eller skrue et stykke gulvstrø (D) direkte mellem bjælkerne (C).

Sådan monteres gulvbrættet

Et spor fræses halvt ned i de eksisterende gulvbrædder (B). Sporet skal gå 20 mm ind på brættet på begge sider af hullet. Det nye gulvbræt (A) skal være 1 cm smallere end afstanden mellem de nye overkanter. På underkanterne af det nye bræt fræses et tilsvarende 2 cm bredt spor. Det skal være så dybt, at det efterlader brættets overkant så tyk, at det passer til sporet i gulvet.

Placer det nye bræt (A) i midten, så der er 5 mm’s afstand til hver side. På den måde får de tilstødende brædder (B) plads til at “arbejde”.

Brættet hviler på de gamle gulvbrædder

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...