Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Et nyt bræt forener gulvet

Print Gem artikel

Når en væg er blevet revet ned, kan der opstå et stort gabende hul i gulvet, fordi gulvbrædderne kun er ført frem til skillevæggen - så nu skal du lappe hullet. Læs her, hvordan du laver et spor i de eksisterende gulvbrædder, så det nye bræt kan bæres af det gamle gulv.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
300 kroner

Intro

Et hul i gulvet efter nedrivning af en væg er til at få øje på og kræver derfor en reparation, som både er pæn og holdbar. Inden du river væggen ned, bør du undersøge, om gulvene er lige høje - ellers skal du tage stilling til, om du vil montere et dørtrin, hvor væggen har været.

Når væggen er revet ned, skal du undersøge, hvilken vej de bærende bjælker ligger under gulvet. Ligger de på langs med eller vinkelret på den fjernede væg? - det vil fremgå, når du kigger hullet i gulvet efter. Bjælkernes retning har betydning for, om de bærende bjælker kan forlænges og bære reparationen, eller om det eksisterende gulv kan bære det nye bræt?

Tjek de gamle brædders træsort og tykkelse, og køb et nyt gulvbræt, der matcher.

Vejledning

Læg gulvbrættet i en fals

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Fjern resterne af den gamle væg. Når resterne fjernes, skal der være plads under gulvet til det nye bræt samt en eventuel understøtning og isolering.

Ret kanterne på gulvbrædderne af med rundsaven. Brug en føringsskinne eller et lige bræt som “land”. Husk sikkerhedsbriller.

Brug en elektrisk listesav - eller en håndsav - helt inde ved væggen, da du ikke kan komme helt ud med rundsaven.

Fræs eller skær et 20 mm bredt spor halvt ned i gulvbrædderne på begge sider af hullet, og lav et tilsvarende spor i det nye bræt. Dette bræt skal være 10 mm smallere end hullets overkant.

Stem det sidste stykke af sporet forsigtigt ud med et skarpt stemmejern her kan fræseren ikke komme til.

Hvis reparationen skal understøttes, skal du kile et stykke gulvstrø op under det gamle gulv. Fiksér kilerne med et søm eller en skrue. Understøtningen kan også fastgøres til bjælkerne.

Isoler med mineraluld, og læg det nye bræt på plads - husk, der skal være luft til væggen. Tryk et stykke 6 mm rundt bagstop af skumplast ned i rillerne.

Afdæk med malertape på begge sider af rillen. Overgangen lukkes med fugemasse. Fugen fyldes helt ned til bagstoppet og rettes af med en finger dyppet i sæbevand.

Lad fugen hærde, inden du belaster reparationen. Vent med overfladebehandling af reparationen, til farveforskellen mellem brædderne er udlignet.

Materialer

• 1 gulvbræt – brug den samme træsort
• Rundprofil (6 mm) til bagstop
• Fugemasse, Sikaflex 11 FC
• Diverse kiler, skruer og isolering

Tidsforbrug

2 timer

Pris

Cirka 300 kroner

Tegning

Brættet hviler på de gamle gulvbrædder

Det nye gulvbræt (A) bæres af de gamle mm tykt - eller hvis reparationen er over 15 cm brædder (B). Yderligere understøtning (D) bred. Metoden har den fordel, at trykket fordeles er kun nødvendig, hvis brættet er under 30 over et stort område. Og du kan nøjes med få eller ingen understøtninger (D) afhængigt af bræddernes tykkelse - og hullets bredde. Som udgangspunkt skal du regne med, at der skal være én understøtning pr. meter - hvis gulvet er under 30 mm tykt, eller hvis reparationen er over 15 cm bred. Men normalt behøver du ikke understøtte reparationen.

I de tilfælde, hvor understøtning er nødvendigt, kan du evt. opklodse direkte på terrændækket. Men du kan også skrue et par lasker (E) på siden af bjælkerne og lægge et par 50 x 50 mm gulvstrøer (D) på tværs - eller skrue et stykke gulvstrø (D) direkte mellem bjælkerne (C).

Sådan monteres gulvbrættet

Et spor fræses halvt ned i de eksisterende gulvbrædder (B). Sporet skal gå 20 mm ind på brættet på begge sider af hullet. Det nye gulvbræt (A) skal være 1 cm smallere end afstanden mellem de nye overkanter. På underkanterne af det nye bræt fræses et tilsvarende 2 cm bredt spor. Det skal være så dybt, at det efterlader brættets overkant så tyk, at det passer til sporet i gulvet.

Placer det nye bræt (A) i midten, så der er 5 mm’s afstand til hver side. På den måde får de tilstødende brædder (B) plads til at “arbejde”.

Log ind eller køb adgang for at se arbejdstegning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Et nyt bræt forener gulvet
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage