Fra kolde klinker til lunt bambusgulv

Der er ingen grund til at gøre tingene sværere end højst nødvendigt, og i stedet for at bryde det gamle klinkegulv op valgte vi at lægge et flydende gulv oven på klinkerne. På den måde slap vi også for en masse gener med skidt og møg.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
480 kr./m2

Intro

Hvis du hører til dem, der drømmer om at kvitte det kolde klinkegulv i fx stuen og erstatte det med et trægulv, kan du spare både tid og penge ved at lægge et flydende gulv. På den måde kan du bibeholde de gamle klinker og nøjes med at rette underlaget til. Derefter er det forholdsvis enkelt at lægge et trægulv a la den løsning, vi har valgt på disse sider - et bambus lamelplankegulv på 14 x 190 x 1900 mm.

Et af de steder, hvor det kan give problemer, når du “hæver” gulvet, er omkring døre. Derfor er det også vigtigt, at du tjekker, om der er plads til trægulvet. Det betyder, at du kan blive tvunget til at skære noget af dørpladen eller evt. skære dørtrinet fri og så skære tilsvarende af døren. Bagefter bruger du et gulvbræt og måler, hvor meget du skal fjerne af indfatningen.

Bambusgulvet er bygget op af tre lag: et fire mm slidlag af bambus, et tværgående lag træ og et lag af langsgående finer. Og når først plankerne er klikket sammen, skal du helt tæt på for at finde samlingen.

Vejledning

01
Gulvet rettes til 6 Trin

Underlaget for et svømmende gulv skal være jævnt. Det må ikke variere mere end +/÷2 mm, målt fra en 2 meter lang retholt. Derfor skal de værste toppe slibes af. Resten klares med en selvnivellerende og hurtigthærdende gipsspartelmasse. Den kan anvendes oven på næsten alle slags underlag i tykkelser fra 1 til 20 mm. Når gulvet er vasket med grundrens, påføres det en primer. Denne sikrer dels en god vedhæftning, dels mindsker den underlagets sugekraft og hindrer derved for hurtig udtørring af spartelmassen.

1

Fjern de gamle fodlister, så du kan komme helt ind til væggen med det nye gulv. Hvis listerne skal genbruges, bør du afmontere dem med forsigtighed. Så slipper du også for en større reparation af væggen, når gulvet er lagt.

2

Læg en 2 meter lang retholt - eller et langt vaterpas - på kryds og tværs af gulvet. På den måde kan du hurtigt danne dig et indtryk af gulvets planhed. Tips: Du kan skravere fordybninger og toppe med en blyant.

3

Med en diamantslibekop på vinkelsliberen kan du rimelig hurtigt fjerne de værste toppe på det gamle gulv. VigTigT! Husk sikkerhedsbriller samt høre- og åndedrætsværn og et par solide arbejdshandsker.

4

Vask gulvet med grundrens, inden du med en blød kost smører et jævnt lag primer ud over gulvet i forholdet 1:3 (primer og vand). Ved påføringen er primeren mælkehvid - efter tørring bliver den transparent.

5

Gipsspartelmassen fås i 25 kg sække, som blandes op med 6 liter koldt vand. Brug en kraftig boremaskine med piskeris, så spartelmassen får den rigtige konsistens.

6

Hæld en god portion spartelmasse ud på gulvet. Derefter har du omkring 15 min. til at få den på plads. Efter et par timer kan du gå på den, og efter et døgn er spartelmassen med en tykkelse på 2-3 mm hærdet.

02
Sådan lægger du plankegulvet

Når man lægger et svømmende trægulv oven på et klinke- eller betongulv, er det vigtigt, at der både er et fjedrende underlag og en fugtspærre mellem trægulv og underlag. I stedet for den billigere - men også besværligere - løsning med baner af skumplast valgte vi SoftStep fra Icopal som gulvunderlag. Det er ideelt til opgaven og hurtigt at arbejde med.

03
Gulvet lægges 7 Trin

Gulvunderlaget, som vi bruger her, har en fugtstandsende plastfolie, som på undersiden har en filt af syntetiske fibre - på oversiden er den pålimet en kraftig råpap samt overlægskanter med en selvklæbende tape for at sikre tætheden.

Gulvplankerne er forsynet med kliksamlinger - kortsiderne med fer/not - og kan derved klikkes på enkeltvis. Ifølge importøren af bambusgulvet er det ikke nødvendigt at lime samlingerne. Alligevel valgte vi en forsegling oppefra med lim - bl.a. for at sikre, at der ikke trænger fugt ned i samlingerne under rengøring og for at få et knirkefrit gulv.

1

Gulvunderlaget rulles ud på fliserne. Det er vigtigt at holde min. 10 cm’s overlæg på alle banerne for at sikre, at gulvet ikke optager fugt nedefra. VIGTIGT! Det er kun overlægskanterne, der skal overlappe - ikke filt og pap.

2

Ombuk overlægget på den sidste bane. Fjern beskyttelsestapen på den sidste bane, og saml de to baner. Vælger du et underlag uden tape, skal du huske, at ikke alle taper klæber lige godt - du bør vælge en såkaldt dampspærretape.

3

Læg to rækker planker ind mod væggen uden at lime, og træk med en klods og en blyant en streg, så du kan se, hvor brættet skal skæres. Skil derefter plankerne ad, og skær i stregen.

4

Da plankerne har kliksamling, behøver du ifølge producenten ikke at lime dem på langsiden. Det gjorde vi dog og kom parketlim på plankernes fer. VIGTIGT! For meget lim kan vanskeliggøre samlingen af gulvplankerne.

5

Planken klikkes først på langsiden, og herefter slås den forsigtigt på plads i endestødet. Brug altid en slagklods eller lignende for at undgå at beskadige feren - det kan nemlig i værste fald betyde, at gulvet får en gyngende eff ekt.

6

Afkortning af gulvplankerne sker nemmest med en stiksav nedefra. Så får du det reneste snit på gulvfladen - og du undgår, at gulvet flosser. Det stykke, som du skærer af den sidste planke, kan du starte med i næste række.

7

Den sidste gulvplanke mod væggen trykkes på plads med et koben eller et slagjern. Nu mangler bare den afsluttende montering af fodlisterne.

Materialer

• Grundrens
• Primer (Bostik 6000)
• Gulvspartel (Bostik S21)
• Gulvunderlag (Icopal SoftStep)
• Gulv (Bambus LamelPlank – 14 x 190 x 1900 mm) fra Holse & Wibroe
• Parketlim
• Gulvolie (fx Natur Trip Trap)

Specialværktøj

• Vinkelsliber med diamantslibekop
• Piskeris

Tidsforbrug

Cirka 2-3 dage plus tørretid for et rum på 25 m2

Pris

Cirka 480 kroner pr. m2 inkl. gulv og diverse materialer

Sværhedsgrad

Det er betydeligt nemmere at spartle klinkegulvet frem for at begynde at prøve at slibe det med fx en excentersliber.

Video

TEKNIK: Selvnivellerende spartelmasse

Med tandspartel og pigrulle fordeles massen helt jævnt

TEKNIK: Klikgulv - første række

Kom godt fra start - med grundig opmåling

TEKNIK: Klikgulv - lægning i forbandt

Med forskudte rækker bliver gulvet stærkt og stabilt

TEKNIK: Gulvbræt under gerigter

Med en multicutter klares tilskæringen nemt

TEKNIK: Gulvbræt - rundt om rør

Med en kile bliver samlingen næsten usynlig

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...