Intro
Vejledning
01
Gulvet rettes til
6
Trin
Underlaget for et svømmende gulv skal være jævnt. Det må ikke variere mere end +/÷2 mm, målt fra en 2 meter lang retholt. Derfor skal de værste toppe slibes af. Resten klares med en selvnivellerende og hurtigthærdende gipsspartelmasse. Den kan anvendes oven på næsten alle slags underlag i tykkelser fra 1 til 20 mm. Når gulvet er vasket med grundrens, påføres det en primer. Denne sikrer dels en god vedhæftning, dels mindsker den underlagets sugekraft og hindrer derved for hurtig udtørring af spartelmassen.
Fjern de gamle fodlister, så du kan komme helt ind til væggen med det nye gulv. Hvis listerne skal genbruges, bør du afmontere dem med forsigtighed. Så slipper du også for en større reparation af væggen, når gulvet er lagt.
Læg en 2 meter lang retholt - eller et langt vaterpas - på kryds og tværs af gulvet. På den måde kan du hurtigt danne dig et indtryk af gulvets planhed. Tips: Du kan skravere fordybninger og toppe med en blyant.
Med en diamantslibekop på vinkelsliberen kan du rimelig hurtigt fjerne de værste toppe på det gamle gulv. VigTigT! Husk sikkerhedsbriller samt høre- og åndedrætsværn og et par solide arbejdshandsker.
Vask gulvet med grundrens, inden du med en blød kost smører et jævnt lag primer ud over gulvet i forholdet 1:3 (primer og vand). Ved påføringen er primeren mælkehvid - efter tørring bliver den transparent.
Gipsspartelmassen fås i 25 kg sække, som blandes op med 6 liter koldt vand. Brug en kraftig boremaskine med piskeris, så spartelmassen får den rigtige konsistens.
02
Sådan lægger du plankegulvet
Når man lægger et svømmende trægulv oven på et klinke- eller betongulv, er det vigtigt, at der både er et fjedrende underlag og en fugtspærre mellem trægulv og underlag. I stedet for den billigere - men også besværligere - løsning med baner af skumplast valgte vi SoftStep fra Icopal som gulvunderlag. Det er ideelt til opgaven og hurtigt at arbejde med.
03
Gulvet lægges
7
Trin
Gulvunderlaget, som vi bruger her, har en fugtstandsende plastfolie, som på undersiden har en filt af syntetiske fibre - på oversiden er den pålimet en kraftig råpap samt overlægskanter med en selvklæbende tape for at sikre tætheden.
Gulvplankerne er forsynet med kliksamlinger - kortsiderne med fer/not - og kan derved klikkes på enkeltvis. Ifølge importøren af bambusgulvet er det ikke nødvendigt at lime samlingerne. Alligevel valgte vi en forsegling oppefra med lim - bl.a. for at sikre, at der ikke trænger fugt ned i samlingerne under rengøring og for at få et knirkefrit gulv.
Gulvunderlaget rulles ud på fliserne. Det er vigtigt at holde min. 10 cm’s overlæg på alle banerne for at sikre, at gulvet ikke optager fugt nedefra. VIGTIGT! Det er kun overlægskanterne, der skal overlappe - ikke filt og pap.
Ombuk overlægget på den sidste bane. Fjern beskyttelsestapen på den sidste bane, og saml de to baner. Vælger du et underlag uden tape, skal du huske, at ikke alle taper klæber lige godt - du bør vælge en såkaldt dampspærretape.
Læg to rækker planker ind mod væggen uden at lime, og træk med en klods og en blyant en streg, så du kan se, hvor brættet skal skæres. Skil derefter plankerne ad, og skær i stregen.
Da plankerne har kliksamling, behøver du ifølge producenten ikke at lime dem på langsiden. Det gjorde vi dog og kom parketlim på plankernes fer. VIGTIGT! For meget lim kan vanskeliggøre samlingen af gulvplankerne.
Planken klikkes først på langsiden, og herefter slås den forsigtigt på plads i endestødet. Brug altid en slagklods eller lignende for at undgå at beskadige feren - det kan nemlig i værste fald betyde, at gulvet får en gyngende eff ekt.
Afkortning af gulvplankerne sker nemmest med en stiksav nedefra. Så får du det reneste snit på gulvfladen - og du undgår, at gulvet flosser. Det stykke, som du skærer af den sidste planke, kan du starte med i næste række.
Materialer
• Grundrens
• Primer (Bostik 6000)
• Gulvspartel (Bostik S21)
• Gulvunderlag (Icopal SoftStep)
• Gulv (Bambus LamelPlank – 14 x 190 x 1900 mm) fra Holse & Wibroe
• Parketlim
• Gulvolie (fx Natur Trip Trap)
Specialværktøj
• Vinkelsliber med diamantslibekop
• Piskeris
Tidsforbrug
Cirka 2-3 dage plus tørretid for et rum på 25 m2
Pris
Cirka 480 kroner pr. m2 inkl. gulv og diverse materialer
Sværhedsgrad
Det er betydeligt nemmere at spartle klinkegulvet frem for at begynde at prøve at slibe det med fx en excentersliber.