Samling af gulvbrædder på langs

For at få mindst muligt svind startes en ny række med den stump gulvbræt, der blev tilovers i den forrige række. Det betyder dog, at nogle brædder ikke får støtte af lægten, der hvor de skal samles.

Heldigvis har brædderne også fer og not i enderne. Her skal der samles to brædder midt mellem strøerne. Så fagmanden måler nøjagtigt op til det næste bræt, som skal være 142,4 cm.Målet overføres til brættet, som skæres til på en kap-geringssav, hvilket et klart det mest præcise, samtidig med at det går meget hurtigt. Brættet lægges på plads og bankes forsigtigt ind med siden af hammeren, så feren ikke beskadiges.

Skal du slå hårdt for at tvinge brættet på plads, skal du bruge en bankeklods. Nu kan brættet fastgøres, og det stykke, som blev tilovers fra før, lægges nu som det første bræt i næste række. Det er altid den side, der er blevet skåret, der skal lægges ind mod væggen, da den ikke har nogen fer eller not. Lægningen fortsætter. Du skal bare sørge for – som en tommelfinger-regel – at der er minimum 25 cm mellem samlingerne i to nabobrædder. Ligesom der bør være mindst fire rækker mellem identiske samlinger. Trods den manglende understøtning under samlingen forbliver gulvet stabilt og solidt.

    Andre læser lige nu ...