5 fejl du ikke må lave, når du sliber plankegulvet

Du kan nemt spare et par tusinde kroner ved at slibe det gamle plankegulv selv. Men hvis du ikke styrer uden om disse fem faldgruber, kan gulvafslibning hurtigt blive en dyr fornøjelse.

1. Du glemmer at lukke af for støvet inden gulvafslibning

Gulvafslibning støver rigtig, rigtig meget, og det er ikke nok at lukke døren. Døre slutter slet ikke tæt nok til at hindre, at støvet finder ud i huset og trænger ind overalt, helt ned i skabe og skuffer.
Tape alle dørene til med kraftig plast, men husk at planlægge, hvordan du nemt kommer ind og ud ... brug fx et fugtigt lagen, der fanger støvet godt.

2. Du fjerner ikke gamle søm og skruer før gulvafslibning

Et enkelt søm, der rager op fra gulvet er nok til at flå et stykke slibepapir til små 100 kroner i stykker. Sørg for at dykke alle søm og dreje alle skruer 2-3 mm ned i gulvet.

3. Du lejer maskinerne til gulvafslibning, før du er klar til at gå i gang med gulvafslibning

Taxameteret tæller lige så snart du henter maskinerne, så sørg for at gøre klar inden da. Ud over at luk af for støv og dykke sømmene, bør du rense fugerne grundigt, så snavset ikke bliver slebet ned i træet.
Er der gamle rester af spartelmasse eller lim, skal de skrabes væk, så de ikke sætter sig fast i slibepapiret og ødelægger det.

4. Du bruger det forkerte slibepapir til gulvafslibning

Den udbredte fejl ved gulvafslibning er at gå for tidligt over til finere papir. Det koster ufatteligt meget tid, det er vildt dyrt i slibepapir, og du risikerer, at du aldrig bliver færdig. Det groveste papir er det mest effektive, så med det skal du slibe gulvet rent og plant. Al lak, alle skader, alle ujævnheder skal væk. Derefter handler det alene om at fjerne slibesporene ved at bruge papir, der giver mindre spor.

5. Du glemmer at hæve valsen, når maskinen holder stille

Hvis valsen kører bare et øjeblik, mens maskinen står stille, graver den sig ned. Det giver lynhurtigt lunker i gulvet, og i værste fald må du slibe det hele ned i niveau.

Andre læser lige nu ...