Stop den irriterende knirken

Når gulvet knirker, så er der gnidninger. Et bræt gnider mod et søm, to brædder gnider mod hinanden – noget gnider i hvert fald. Er du heldig, tager det to minutter at fjerne problemet. Er du uheldig, kræver det, at gulvet lægges om. Så en god slagplan kan ikke undværes.

Et knirkende gulvbræt skyldes som regel, at der er opstået en svindrevne i den underliggende bjælke eller strø, hvad der betyder, at et eller flere søm sidder løst. Eftersom sådan en revne næsten altid kommer i midten af bjælken, og gulvet ofte er sømmet netop i midten, kan det forklare mange knirkende fodtrin.

Et knirkende gulvbræt skyldes som regel, at der er opstået en svindrevne i den underliggende bjælke eller strø, hvad der betyder, at et eller flere søm sidder løst. Eftersom sådan en revne næsten altid kommer i midten af bjælken, og gulvet ofte er sømmet netop i midten, kan det forklare mange knirkende fodtrin.

Intro

Nirk-nirk. Knirk-nirk. Nirke-nirkenirke. Du kender den alt for godt. En uskyldig lille lyd. Første gang. Måske opdagede du den slet ikke. Men tyvende gang begynder lyden at irritere dig.

Knirk-nirk. Knirk-nirk. Hver gang du træder på det samme sted.

Så hold dog op. Du træder hårdt, du træder blødt, lige lidt hjælper det. Nirknirk. Nirke-nirk.

Måske skal man bare leve med det

Du kunne jo prøve at stoppe lyden. Der er ingen lov, der siger, at gulve skal have lov at knirke. Har du heldet med dig, har du på to minutter fjernet den lyd, der har plaget familien i et halvt år. Og er en helt.

På den anden side: Er du uheldig, skal du lægge hele gulvet om for at fjerne lyden.

Men nu er der jo heller ingen lov, der forbyder gulve at knirke. Det kan være, at både du og familien kan lære at leve med lyden. Især når I ved, at du har forsøgt!

To ting gnider mod hinanden

Om du kan fjerne mislydene på nogle få minutter, må ofre et par dage på projektet eller bør overlade knirkeriet til en fagmand, det er umuligt at sige på forhånd.

Årsager og løsninger er der mange af. Men de har et element fælles: Knirkeriet opstår, fordi to ting gnider mod hinanden.

Ligger dit gulv på bjælker eller strøer, er det næsten altid træ, der gnider mod søm. Brædderne ligger ikke tæt til underlaget, og når du går på stedet, kører brættet ned over sømmene. Knirk. Når du går videre, så kører brættet op igen. Nirk.

Men lyden kan også skyldes, at et bræt kører på et rør. Eller at en parketstav gnider op ad en anden. Der skal så lidt til. Og har du et svømmende gulv på beton, er der ingen søm at gnide op ad, og så må du søge årsagen et andet sted.

Gå systematisk frem

Derfor begynder du med at undersøge, hvordan gulvet er bygget, og hvor gammelt det er.

Så har du en god idé om, hvad årsagen er. Og så er det enkleste ofte at forsøge sig frem. Meget ofte kan du hurtigt kurere gulvet fra oversiden - mens du er nødt til at fjerne hele gulvet for at stille en sikker diagnose.

Men det er afgørende at vide, hvilken rækkefølge de forskellige kure forsøges bedst i. Den viden får du over de næste sider.

Så du kan få stoppet det evindelige knirk.

Vejledning

01
Strategien afhænger af dit gulv 3 Trin

Find først ud af, hvordan gulvet er bygget - så ved du, hvilken strategi du skal angribe knirkeriet med.

1

Gulv på strøer

Meget ofte kan knirkelyde på strøgulve fjernes ved at gøre gulvet bedre fast til strøerne. Så før du begynder at lægge hele gulvet om, prøver du at slå sømmene bedre i.

2

Gulv på bjælker

Også på bjælkegulve er strategien i første omgang at gøre gulvet bedre fast. Er det ikke nok, må du til at lægge gulvet helt eller delvist om.

3

Svømmende gulv

Du må håbe, at det svømmende gulv knirker, fordi det gnider op ad et vandrør eller et panel. Ellers må du nemlig oftest ned og skifte trinlaget eller gøre det bærende gulv mere plant.

02
1. Slagplan for knirkende gulve på strøer

Hvis det knirkende gulv ligger på strøer, så kommer lyden sikkert fra træ, der gnider mod søm. Er du heldig, løses problemet ved at sømme eller skrue gulvet bedre fast.

Når gulve på strøer knirker, så skyldes det oftest, at brædderne gnider op og ned ad sømmene. Det gør de kun, hvis de ikke ligger helt tæt til strøerne - de står på stylter, som gulvfolkene siger - og løsningen er ofte så enkel som at slå sømmene bedre i.

Hvis det ikke får knirkelydene til at stoppe, så ligger strøerne nok ikke, som de burde. De kan have vredet eller slået sig, nogle af dem er måske krøbet. Så kan du måske redde sagen ved at skrue brædderne fast til strøerne.

Men det kan også være støtten under strøerne, der er skredet. Det vil i princippet afsløre sig ved, at ikke bare nogle få bredder, men en større flade giver efter, når området belastes. Det kan du i heldige tilfælde redde ovenfra.

Ellers må du fj erne gulvet og begynde helt forfra. Og det gælder også, hvis strøerne ligger med større afstand, end brædderne kan klare.

Medmindre lyden bare skyldes, at gulvet er gledet ind til et rør!

03
2. Slagplan for knirkende bjælkegulve

Bjælkegulvet knirker stort set af de samme årsager som gulvet på strøer, og de første behandlingsforsøg er da også de samme med at fæstne brædderne bedre til underlaget.

Knirker det gamle bjælkegulv, så skyldes det som ved gulvet på strøer næsten altid, at brædderne gnider mod de søm, der skulle holde dem fast til bjælkerne. Når du har tjekket, om lyden kommer fra rør eller lignende, så er strategien da også at få gulvbrædderne fæstnet bedre.

Lykkes det ikke, eller lykkes det kun for en tid, så er der sjældent andet for end at skifte dele af gulvet eller hele gulvet og rette op på bjælkerne. De skal måske have bedre understøtning, men hvis de ligger stabilt, kan kuren i stedet være at sætte et kraftigt bræt på hver side af hver bjælke.

04
3. Slagplan forsvømmende gulve der knirker

Svømmende gulve knirker sjældent. Hvis de larmer, skyldes det lige så ofte, at de klaprer - altså slår ned mod underlaget. De fleste udbedringer kræver, at du lægger gulvet om.
Det svømmende gulv er en flade, der ligger løst og “svømmer” oven på et bærende gulv. Der er derfor ingen søm eller skruer, der kan gnide mod gulvbrædderne - eller de tyndere planker eller stave, som gulvet samles af.

Hvis gulvet giver lyd fra sig, er det, normalt enten fordi det klaprer ned mod underlaget, eller fordi to eller flere af plankerne gnider mod hinanden.

Strategien over for et svømmende gulv, der giver lyde fra sig, er derfor meget forskellig fra strategien ved bjælkegulve og strøgulve. Faktisk er der meget lidt, du kan gøre, før du er nødt til at bryde gulvet op og starte fra bunden. Er gulvet samlet uden lim, kan du i heldigste fald genbruge det.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel nu

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...