Intro
Vejledning
Find først ud af, hvordan gulvet er bygget - så ved du, hvilken strategi du skal angribe knirkeriet med.
Gulv på strøer
Meget ofte kan knirkelyde på strøgulve fjernes ved at gøre gulvet bedre fast til strøerne. Så før du begynder at lægge hele gulvet om, prøver du at slå sømmene bedre i.
Gulv på bjælker
Også på bjælkegulve er strategien i første omgang at gøre gulvet bedre fast. Er det ikke nok, må du til at lægge gulvet helt eller delvist om.
1. Slagplan for knirkende gulve på strøer
Hvis det knirkende gulv ligger på strøer, så kommer lyden sikkert fra træ, der gnider mod søm. Er du heldig, løses problemet ved at sømme eller skrue gulvet bedre fast.
Når gulve på strøer knirker, så skyldes det oftest, at brædderne gnider op og ned ad sømmene. Det gør de kun, hvis de ikke ligger helt tæt til strøerne - de står på stylter, som gulvfolkene siger - og løsningen er ofte så enkel som at slå sømmene bedre i.
Hvis det ikke får knirkelydene til at stoppe, så ligger strøerne nok ikke, som de burde. De kan have vredet eller slået sig, nogle af dem er måske krøbet. Så kan du måske redde sagen ved at skrue brædderne fast til strøerne.
Men det kan også være støtten under strøerne, der er skredet. Det vil i princippet afsløre sig ved, at ikke bare nogle få bredder, men en større flade giver efter, når området belastes. Det kan du i heldige tilfælde redde ovenfra.
Ellers må du fj erne gulvet og begynde helt forfra. Og det gælder også, hvis strøerne ligger med større afstand, end brædderne kan klare.
Medmindre lyden bare skyldes, at gulvet er gledet ind til et rør!

2. Slagplan for knirkende bjælkegulve
Bjælkegulvet knirker stort set af de samme årsager som gulvet på strøer, og de første behandlingsforsøg er da også de samme med at fæstne brædderne bedre til underlaget.
Knirker det gamle bjælkegulv, så skyldes det som ved gulvet på strøer næsten altid, at brædderne gnider mod de søm, der skulle holde dem fast til bjælkerne. Når du har tjekket, om lyden kommer fra rør eller lignende, så er strategien da også at få gulvbrædderne fæstnet bedre.
Lykkes det ikke, eller lykkes det kun for en tid, så er der sjældent andet for end at skifte dele af gulvet eller hele gulvet og rette op på bjælkerne. De skal måske have bedre understøtning, men hvis de ligger stabilt, kan kuren i stedet være at sætte et kraftigt bræt på hver side af hver bjælke.

3. Slagplan forsvømmende gulve der knirker
Svømmende gulve knirker sjældent. Hvis de larmer, skyldes det lige så ofte, at de klaprer - altså slår ned mod underlaget. De fleste udbedringer kræver, at du lægger gulvet om.
Det svømmende gulv er en flade, der ligger løst og “svømmer” oven på et bærende gulv. Der er derfor ingen søm eller skruer, der kan gnide mod gulvbrædderne - eller de tyndere planker eller stave, som gulvet samles af.
Hvis gulvet giver lyd fra sig, er det, normalt enten fordi det klaprer ned mod underlaget, eller fordi to eller flere af plankerne gnider mod hinanden.
Strategien over for et svømmende gulv, der giver lyde fra sig, er derfor meget forskellig fra strategien ved bjælkegulve og strøgulve. Faktisk er der meget lidt, du kan gøre, før du er nødt til at bryde gulvet op og starte fra bunden. Er gulvet samlet uden lim, kan du i heldigste fald genbruge det.

Tips & Tricks
De 14 mest almindelige fejl
- Læggevejledningen blev ikke fulgt.
- Sømmene blev ikke slået ordentligt i fra første færd.
- Sømmene er for svage til belastningen.
- Gulvbrædderne blev ikke holdt helt tæt ned på strøerne eller bjælkerne, da de blev gjort fast.
- Gulvbrædderne har ikke den fornødne stivhed til afstanden mellem strøer eller bjælker.
- Bjælker eller strøer var fugtige, da de blev lagt.
- Forskelle i fugtindhold, udskæring, form og så videre har fået bjælkerne til at udvikle sig forskelligt.
- Gulvbrædderne var for fugtige eller for tørre, da de blev lagt.
- Understøtningen under bjælker eller strøer er gået løs eller er brudt sammen.
- Manglende afstandsklodser ved væg, mens gulvet blev lagt.
- For lille afstand til væggen.
- Det bærende gulv under et svømmende gulv blev ikke rettet helt af.
- For tykt lyddæmpende lag mellem svømmende gulv og bærende gulv.
- For høje forventninger. Tiden er gået. Hele bygningen kan have sat sig, træ er levende, og intet er beregnet til at holde evigt.
Strøer og bjælker har egen vilje
Når gulvet begynder at knirke op og ned ad de søm, der burde have holdt det helt tæt til underlaget, er det ofte underlaget, der svigter. Fejlen kan ligge langt nede. Hele bygningen kan have sat sig, et underliggende bjælkelag kan have givet sig, opklodsningen under strøerne kan have forskubbet sig eller været for svag.
Fejlen kan også opstå i bjælkerne og strøerne selv. Træ er et levende materiale, og svinger luftfugtigheden i bygningen, så bevæger træet sig. Det meste træ er knap tørt, når det bliver brugt i huset, og de bjælker og strøer, der på et tidspunkt lå fuldstændigt i plan, kan have ændret sig meget. Og selv om træet ligger inden døre, er det jo ikke garanteret evigt og uforanderligt tørt klima - alt fra byggefugt til vandskade og våde somre påvirker det.
Derfor er noget træ svundet mere ind end andet. Det betyder ofte, at gulvet har løftet sig fra strøen - og hvis det var sømmet for godt fast, til at det kunne ske, så har strøen måske i stedet mistet kontakten til opklodsningen!
I andre tilfælde har træet vredet sig. Selv om brædderne har bevaret kontakten, hviler de kun på den skarpe kant i den ene side, og det kan være rigeligt, til at gulvet knirker.
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.


