Tre typer gulve, der kan knirke
Når gulvet knirker, skyldes det, at to materialer gnider mod hinanden. Det sker, når gulvet ikke ligger fuldkommen fast; så giver det sig, når du træder på det, og så kan gulvbrædderne gnide sig op ad et rør, en væg eller noget nede i selve undergulvet. Løsningen afhænger af gulvtypen: gulv på strøer, på bjælker eller lagt svømmende.
Indholdsoversigt
1. Gulv på strøer
Selv hvis en strø har mistet sin opklodsning, kan du klare det uden at lægge gulvet om.
Knirker et gulv på strøer, kan du i de heldige tilfælde finde årsagen på overfladen og udbedre den ovenfra. Enklest, hvis gulvet gnider mod et rør, men normalt kan du også ret enkelt få det gjort bedre fast på strøerne.
Mere kompliceret bliver det, hvis problemet stammer fra strøerne. En strø kan have vredet sig – men oftest er problemet, at tømrersvenden har sjusket med at fiksere opklodsningerne. En eller flere er skredet ud, og strøen giver derfor efter, når du går hen over den manglende opklodsning.
Slå de synlige søm bedre fast
Synlige søm slås en smule ned, til de atter bider i strøerne. Find en dyknagle i den rette størrelse til arbejdet, så hullerne bliver mindst mulige. Ofte er det nok at eftersømme gangarealerne.
Slå de skjulte søm bedre ned i strøerne
Ofte er brædderne sømmet med skjulte – fordækte – søm. De slås skråt i nede ved feren og dykkes, så der bliver plads til næste bræt, der skjuler sømmene. Du kan derfor ikke slå på dem, hvis de løsner sig, men er træet hårdt, kan du få dem ned ved at slå tungt på gulvet over dem.
Skru gulvet fast, og skjul skruerne med propper
Hvis du ikke kan standse knirkeriet ved at slå sømmene bedre i, kan du ty til skruer. Hvis de knirkende brædder skrues solidt fast til strø eller bjælke, er der god mulighed for, at du får ro.
Ulempen ved skruer er, at hovederne bliver synlige, så for at bevare et flot gulv må du proppe skruehullerne til. Det betyder, at du må købe et propborsæt og finde et stykke træ, der matcher gulvet, til at lave propper af.
Bor for midt over strøen med det særlige undersænkersæt. Undersænkeren bores 5-7 mm ned, hvorefter det tynde bor bores godt ned i strøen.
Propperne slås ned i hullerne efter at være dyppet i en klat snedkerlim.
De lange propper rækker normalt til to eller tre huller.
Erstat en opklodsning med en gulvjack
Hvis gulvet stadig gynger, når du har tjekket ved rørene og sikret, at alle brædder og strøer ligger tæt, må årsagen findes længere nede.
Formentlig mangler der støtte under en eller flere strøer, fordi de har slået sig, eller mere oplagt: en opklodsning er skredet.
Håbet er, at vi kan understøtte strøen fra oversiden af gulvet med en såkaldt gulvjack.
Ellers er der nemlig reelt kun to muligheder tilbage: at fjerne en del af gulvet, eventuelt lægge alt om – eller at leve med lidt knirk.
Hullet til gulvjacken bores. Først borer du til træproppen 1 cm ned med et 20 mm bor. Så borer du gennem gennem strøen med et 12 mm bor.
Find en gulvjack i rette længde ved at måle ned til underlaget med en pind. Gulvjacken skal have godt fat i strøen, men nå at slippe gulvbrættet.
Gulvjacken skrues ned gennem bræt og strø med en sekskantnøgle. Skru, til den rører undergulvet, og juster så, til du kan gå på stedet, uden at det synker.
En 20 mm træprop slås ned i hullet med snedkerlim. Propperne kan købes med gulvjacken, hvis du ikke har et 20 mm propbor og selv skærer den.
2. Gulv på bjælker
Ofte kan du få bjælkegulvet gjort tavst ved at gøre plankerne bedre fast, men tjek først ved rørene.
Gulve på bjælker får de samme skavanker som gulve på strøer. Når de knirker, er teknikken med at finde årsagen og afhjælpe problemet langt hen ad vejen den samme:
- Først prøver du de enkle muligheder, som at gulvet gnider mod et rør.
- Hjælper det ikke, prøver du at få gulvbrædderne til at ligge tæt til bjælkerne.
- Løser det ikke problemet, må du længere ned – og her er der ved bjælker kun én mulighed, nemlig at fjerne et eller flere brædder og rette på tingene.
Bjælkerne kan have slået sig, en fastgøring ved væggen er gået løs – og væggene kan have sat sig. Ofte må du næsten begynde forfra, så de løsninger kommer vi ikke ind på her.
Slå til de usynlige
Skjulte søm kan du ikke slå direkte på, men kan du lokalisere dem, vil du med lidt held få dem til at bide ved at slå på brættet, lige hvor de sidder.
Gør brædderne fast med skruer
Du kan kun slå de skjulte søm ned i den dybde, de allerede har løsnet sig fra, så løsning 3 rækker sjældent længe.
Næste mulighed er at skrue plankerne fast på bjælkerne. Det er effektivt, men skruehovederne er mere synlige end dykkere. Derfor dækker du dem med propper, du køber eller skærer ud med et propbor.
3. Svømmende gulv
Gulvet kan have bevæget sig, så det gnider mod noget. I så fald fjernes problemet ofte nemt.
Knirk i svømmende gulve skyldes typisk, at gulvet gnider mod et varmerør, at gulvet ligger for tæt til væggen, eller at der er lunker og toppe på undergulvet, så den svømmende plade fjedrer, når du går hen over den. De knirkende lyde stammer så fra gnidninger plankerne imellem.
Hvor det er ret enkelt at få gulvet bragt fri af rør og vægge, er det mere kompliceret, hvis underlaget ikke er i orden.
En fold på det støjdæmpende mellemlæg eller ujævnheder i det bærende gulv kan næsten kun løses ved at fjerne det svømmende gulv.
Vi viser dog en teknik med skum, du med forsigtighed kan forsøge.
Skaf luft ude ved væggene
Forsøg at skubbe gulvet fri af alle vægge, hvis det støder helt op til dem. Det svømmende gulv ligger netop løst, så det kan bevæge sig. Først fjerner du fodlisten.
Fyld skum i en fordybning
Er en lunke under gulvet så dyb, at du trykker gulvet ned i den, vil det hurtigt give støj, og der er stor risiko for, at fer og not brister.
Bortset fra at lægge gulvet om er bedste løsning at fylde lunken med ekspanderende skum.
Den operation anbefales normalt kun til fagfolk, som arbejder med skum og ved, hvordan de undgår at løfte gulvet for meget. Så prøver du selv, så pas på, og vær klar til at lægge gulvet om.
Bor et hul over lunken lidt større end dåsens dyse. Find det sted, hvor gulvet presses længst ned. Dæk af med folie, og tape af tæt mod det borede hul.
Læg en solid plade med et hul over lunken, og hold den mod gulvet med fx fliser eller en stolpe op mod loftet – uden at trykke gulvet ned.