Sådan lægger du et plankegulv

På denne opstilling vil fagmanden vise, hvordan man lægger et massivt plankegulv på strøer. Til eksemplet her lægger vi et 22 mm fyrretræsgulv på et støbt gulv.

Ligesom med andre gulve er det underlaget, der er det vigtigste for et godt resultat. Det gælder både, hvilken fugtspærre og hvilke strøer man bruger. Og så kræver det præcision og nøjagtig udmåling.

På terrændæk skal der først lægges en fugtspærre af plastfolie. Folien skal være polyetylen med en tykkelse på mindst 0,20 mm. Brug kun en folie, som har dokumentation for diffusionstæthed og holdbarhed.Lad folien gå 10 cm op ad væggen, så evt. opstigende fugt passerer bag panelet og ikke op gennem gulvet.Nu skal der måles nøjagtigt ud til placeringen af gulvstrøerne. Gulvet er knap 2,5 meter bredt, og med en strøafstand på maksimalt 60 cm giver det fem strøer med en indbyrdes afstand på ca. 50 cm, hvilket kun giver et mere stabilt gulv.

Placeringen af strøerne markeres på væggen. Som strøer bruger vi her godkendte fyrretræslægter, der skal have en bredde på mindst 45 mm. De skal samtidig være skarpkantede og høvlede på den side, som vender op mod gulvbrædderne.

Den første strø lægges på plads, og højden på det færdige gulv afsættes. Højden er her på 12 cm over betongulvet, hvilket passer med døråbningen. Den nederste røde streg angiver, hvor højt strøen skal op, så strø plus gulv ender på den ønskede gulvhøjde. Strøen klodses nu op i sin fulde længde, så den er præcis i vater. Herefter afsættes en vilkårlig højde, fx 20 cm, over strøen.

Ved hjælp af en nivelleringsslange er det nu ganske nemt at overføre målet til den modsatte side af rummet. Når der nu måles 20 cm ned, har du højden på, hvor strøen skal ligge, og samtidig er du sikker på, at den er i vater. Metoden er enkel og præcis. Strøen på den modsatte side klodses op på samme måde som før. Det er afgørende for et godt resultat, at du er ganske omhyggelig med dette arbejde.

Umiddelbart efter at strøerne er klodset op, bør du låse kilerne til strøen med en skrue skråt gennem strø og kiler. På den måde er du sikker på, at opklodsningerne forbliver rigtige, selv om du får skubbet til strøen. Lægger du et vaterpas på tværs af to yderste strøer, der er klodset op, kan du meget nemt justere de andre strøer. Så skal kilerne blot klemmes sammen, indtil strøen er i vater.

Vil du slippe for et fodkoldt gulv, bør der isoleres mellem strøerne. Her benytter vi 50 mm mineraluld, der skæres til, så det passer. Det første gulvbræt lægges, så det holder en afstand til væggen på 12 mm. Afstanden varierer dog fra gulv til gulv, så tjek med producenten. Brættet fastgøres med en skrue så tæt på bagkanten, at den senere vil blive skjult af fodpanelet.

Forrest fastgøres brættet på midten med en skrue i kanten af feren. Ved at lægge et vaterpas eller en retskinne på sikrer fagmanden sig, at brættet ligger helt lige. Herefter fastgøres brættet i enderne. Det kan være nødvendigt at tvinge et bræt på plads, og ved det første bræt kan du fx bruge et koben.

Er du omhyggelig med at få lagt strøerne og det første bræt præcist, går selve gulvlægningen ganske hurtigt. De efterfølgende brædder lægges og bankes på plads med en slagklods, så samlingen mellem brædderne bliver helt tæt. Alle brædder fastgøres med en skrue i feren for hver strø. Og på den måde fortsætter du, indtil hele gulvet er lagt.

Arbejder du effektivt, kan du regne med at lægge omkring 10 kvadratmeter gulv om dagen.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Trægulve