Massivt gulv til discountpris

Hvorfor lægge et svømmende klikgulv, når du kan få et massivt trægulv til næsten samme pris? Det massive trægulv er på mange måder en bedre løsning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
99 kr./m2

Intro

Ude i byggemarkederne finder du udmærkede fyrretræsgulve i økonomiklassen. Og de gode tilbud koster næsten det samme som de billigste klikgulve, hvilket vil sige omkring 100 kroner pr. kvadratmeter.

LÆS OGSÅ: Klikgulve

Vælger du at lægge et massivt fyrretræsgulv, får du flere fordele: Gulvet er både blødere og behageligere at gå på. Du får et rent naturprodukt med mindre trinstøj. Overfladen kan slibes op til flere gange, hvis det skulle blive nødvendigt. Og du får et mere alsidigt rum, fordi et massivt trægulv gerne må belastes med tunge ting.

Vælger du derimod et klikgulv, lægges det svømmende. Og så må du ikke stille tunge ting som køkkenskabe, kummefrysere, arkivskabe eller lignende på det. Gulvet skal kunne bevæge sig frit. Ellers opstår der sprækker.

På minussiden for de massive gulvbrædder står der, at de ikke er nær så slidstærke, og de er lidt tykkere end klikgulve. Derfor er det ikke alle steder, der er byggehøjde nok til massive brædder.

Brædderne skrues fast

Både klikgulve og de helt tynde bræddegulve lægges på et undergulv - enten et eksisterende gulv eller på spånplader.

Den afgørende forskel er, at de massive gulvbrædder skrues fast til underlaget, mens klikgulvet lægges løst. Brædderne limes også sammen i alle endesamlinger.

I projektet her på siderne havde vi et undergulv af spånplader at arbejde på. Vi fandt et billigt fyrretræsgulv, og der var plads til at lægge det uden at komme i karambolage med dørtrin.

Gulvbrædderne havde flere knaster end de finere sorteringer, så vi sikrede os, at der ikke var løse knaster på de vareprøver, der stod i butikken.

Vejledning

01
Klargøring 3 Trin

Når du lægger brædder på et fast undergulv af gamle gulvbrædder - eller som her gulvspånplader - kan du lægge brædderne i den retning, du ønsker. Hvis du kan lægge gulvbrædderne fra væg til væg uden samlinger, får du den flotteste løsning. Underlaget skal være tørt og stabilt - det må ikke gynge. Og det skal være plant uden buler eller lunker.

De fleste trægulve kræver, at underlaget højst varierer 2 mm inden for 2 meter. Og 0,6 mm inden for 25 cm.

Du kan kontrollere, at underlaget er jævnt, med et to meter langt retholt (fx et lige bræt) og en tommestok.

1

Fjern alle ujævnheder på gulvet. Brug en spartel til at skrabe klatter af spartelmasse eller lignende væk. Tjek, om der er skruer eller søm, der stikker op. Hvis underlaget er ujævnt, kan det være nødvendigt at spartle eller slibe gulvet.

2

Kontroller, at rummet er vinkelret. Mål 150 cm ud fra væggen i begge hjørner i den side, hvor du skal lægge første bræt. Marker linjen med en kridtstreg. Det er den kontrollinje, du skal bruge, når du lægger gulvet.

3

Placer første gulvbræt løst mod væggen. Brug tynde afstandsklodser af fx masonit, så brættet er 5-7 mm fri af væggen. Kontroller, at afstanden til kontrollinjen er ens overalt. Her har vi lagt et støjdæmpende underlag under gulvet.

02
Læg gulvet 4 Trin

Det første bræt lægges med noten ind mod væggen og skrues fast. Husk at gøre plads til en bevægelsesfuge. På langsiden bør den være 5-7 mm, mens den gerne må være tyndere ved endetræ.

Brædderne kan sømmes eller skrues fast. Hvis du bruger søm, skal de dykkes ned. Men her skruer vi dem fast.

Brug en gulvskrue - fx Montaflex. Den er lang og smal og har et lille, smalt, undersænket hoved.

1

Placer gulvskruen i hjørnet af feren, og skru den skråt i. Skruen monteres i en vinkel på cirka 45 grader. Næste skrue placeres højst 60 cm fra den første.

2

Monter de næste brædder. Husk at kontrollere, om afstanden til kontrollinjen er den samme i begge ender.

TIPS: Hvis du skal skære brædderne til i længden, får du det bedste resultat, hvis du limer endesamlingerne.

3

De sidste hele brædder kan ikke slås på plads med bankeklods. Brug i stedet et gulvjern. Skal brædderne samles med fer og not i ende samlingerne, er gulvjernet også et godt hjælpeværktøj.

4

Det sidste bræt kan ikke skrues fast på samme måde som de andre. Det må skrues oppefra. Når brættet er på plads, borer du for - tæt inde ved væggen - og skruer det forsigtigt fast.

Materialer

• Gulvbrædder (her 14 x 117 mm fyr)
• Gulvskruer
• Lak eller olie
• Afstandsklodser (af plast eller masonit)

Specialværktøj

• Kap/geringssav
• Gulvjern
• Evt. kridtsnor (blyant kan også bruges)

Tidsforbrug

Monteringen kan snildt klares på en dag. Men brædderne skal akklimatiseres, og gulvet skal overfladebehandles.

Pris

Massive gulvbrædder fås for helt ned til 99 kroner pr. kvadratmeter. Dertil skal du lægge prisen for lim, skruer og overfladebehandling.

Sværhedsgrad

Med det rigtige værktøj og gode skruer er det ikke svært at lægge et bræddegulv.

Tips & Tricks

5 gode tips - når du lægger gulv

Hvordan får man det sidste bræt på plads? Hvor længe skal brædderne akklimatiseres? Og hvordan lægges de i forbandt? Det er nogle af de spørgsmål, du får svar på her.

Brædderne skal akklimatiseres. Vent med at bryde emballagen, indtil brædderne ligger i det rum, hvor de skal monteres. Dér skal de helst ligge i mindst tre døgn ved normal stuetemperatur. Så er du sikker på, at undergulv og gulvbrædder har samme temperatur og fugtighed.

Brug en bankeklods. Bræddernes fer og not går som regel så stramt, at de skal bankes sammen. For ikke at ødelægge brættets notside skal du bruge en banke klods. Husk at tjekke afstanden mellem hvert bræt og din kontrol linje - og ret brættet op, hvis det er nødvendigt.

Læg brædderne med forskudte samlinger. Hvis du ikke kan lægge brædderne fra væg til væg, skal de lægges med forskudte samlinger. Det sidste bræt i første række må ikke være mindre end 60 cm, og der skal mindst være 60 cm mellem samlingerne. Ofte kan du lægge brædderne, så du starter en ny række med det stykke, du savede af i den foregående række. På den måde minimerer du spildet. Tegningen viser et eksempel på en læggeplan.

Lim i enderne. Hvis der er fer og not i enderne, skal de limes sammen (men brug kun lim i endesamlingerne - aldrig på langsider). Læg limen på underkanten af noten, og bank endefladerne godt sammen.

Det sidste bræt. Når det sidste bræt mod væggen skal på plads, lægges et gulvbræt præcis oven på det næstsidste bræt. Derpå lægges et nyt bræt mod væggen (husk at gøre plads til en bevægelsesfuge). Nu kan du strege op og skære det sidste bræt til.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Trægulve