Intro
Vejledning
Når du lægger brædder på et fast undergulv af gamle gulvbrædder - eller som her gulvspånplader - kan du lægge brædderne i den retning, du ønsker. Hvis du kan lægge gulvbrædderne fra væg til væg uden samlinger, får du den flotteste løsning. Underlaget skal være tørt og stabilt - det må ikke gynge. Og det skal være plant uden buler eller lunker.
De fleste trægulve kræver, at underlaget højst varierer 2 mm inden for 2 meter. Og 0,6 mm inden for 25 cm.
Du kan kontrollere, at underlaget er jævnt, med et to meter langt retholt (fx et lige bræt) og en tommestok.
Fjern alle ujævnheder på gulvet. Brug en spartel til at skrabe klatter af spartelmasse eller lignende væk. Tjek, om der er skruer eller søm, der stikker op. Hvis underlaget er ujævnt, kan det være nødvendigt at spartle eller slibe gulvet.
Kontroller, at rummet er vinkelret. Mål 150 cm ud fra væggen i begge hjørner i den side, hvor du skal lægge første bræt. Marker linjen med en kridtstreg. Det er den kontrollinje, du skal bruge, når du lægger gulvet.
Det første bræt lægges med noten ind mod væggen og skrues fast. Husk at gøre plads til en bevægelsesfuge. På langsiden bør den være 5-7 mm, mens den gerne må være tyndere ved endetræ.
Brædderne kan sømmes eller skrues fast. Hvis du bruger søm, skal de dykkes ned. Men her skruer vi dem fast.
Brug en gulvskrue - fx Montaflex. Den er lang og smal og har et lille, smalt, undersænket hoved.
Placer gulvskruen i hjørnet af feren, og skru den skråt i. Skruen monteres i en vinkel på cirka 45 grader. Næste skrue placeres højst 60 cm fra den første.
Monter de næste brædder. Husk at kontrollere, om afstanden til kontrollinjen er den samme i begge ender.
TIPS: Hvis du skal skære brædderne til i længden, får du det bedste resultat, hvis du limer endesamlingerne.
De sidste hele brædder kan ikke slås på plads med bankeklods. Brug i stedet et gulvjern. Skal brædderne samles med fer og not i ende samlingerne, er gulvjernet også et godt hjælpeværktøj.
Materialer
• Gulvbrædder (her 14 x 117 mm fyr)
• Gulvskruer
• Lak eller olie
• Afstandsklodser (af plast eller masonit)
Specialværktøj
• Kap/geringssav
• Gulvjern
• Evt. kridtsnor (blyant kan også bruges)
Tidsforbrug
Monteringen kan snildt klares på en dag. Men brædderne skal akklimatiseres, og gulvet skal overfladebehandles.
Pris
Massive gulvbrædder fås for helt ned til 99 kroner pr. kvadratmeter. Dertil skal du lægge prisen for lim, skruer og overfladebehandling.
Sværhedsgrad
Med det rigtige værktøj og gode skruer er det ikke svært at lægge et bræddegulv.
Tips & Tricks
5 gode tips - når du lægger gulv
Hvordan får man det sidste bræt på plads? Hvor længe skal brædderne akklimatiseres? Og hvordan lægges de i forbandt? Det er nogle af de spørgsmål, du får svar på her.
Hvis gulvbrædderne er tynde, kan det være en god idé at bore for, inden du skruer. Brædderne, vi bruger her, er kun 14 mm tykke, så vi borer for.
Trækvalitet. Når du køber et billigt trægulv, kan træet være blødere. Men den mest markante forskel er som regel antallet af knaster og knasternes placering. Et fyrretræsgulv i 2. eller 3. sortering har flere knaster, og nogle knaster kan sidde helt ude i kanten af brættet. I værste fald kan knasterne være løse. Ingen af delene ser du på 1. sortering.

Hvis du vil spare mere...
Hvis du køber et gulv, der er lakeret, får du en uv-hærdet lak, der er mere slidstærk, end du selv kan lakere dig frem til. Men du kan spare en del ved at lakere (eller oliere) brædderne selv. Her har vi behandlet fyrretræs gulvet med en vandig lak to gange. Vi har selv tilsat hvide pigmenter (titanoxid).
Magasin-artikel
Hent magasin-artikel
Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

