Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilken vej skal brædderne ligge?

Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

I et kvadratisk rum er lysindfaldet afgørende for bræddernes læggeretning.

PROBLEM:

Jeg er blevet i tvivl om, hvilken retning brædderne i mit nye stavparketgulv skal ligge. Er det på langs eller tværs af lokalet?

LØSNING:

Hvis det rum, du skal lægge gulvet i, er rektangukært, er det pænest at lægge gulvet, så stavene ligger på langs af rummet. Stavene skal altså følge længderetningen.

Er rummet kvadratisk, er den klassiske måde at lægge det på ved at følge lysindfaldet, det vil altså sige, at stavene skal pege mod vinduet. Og har du flere vinduer, gør du, som du synes.

Hvis du skal lægge planker direkte på guldstrøerne, vil valget give sig selv: du må nødvendigvis lægge plankerne på tværs af strøerne for at kunne gøre dem fast. Men når du lægger parketgulv med plader under, har du frit slag.

Lyst eller mørkt gulv?

Et lyst gulv, fx i asketræ, giver meget lys til rummet og er ofte et godt og sikkert valg. Men du kan sagtens vælge en mørkere farve, fx kirsebærtræ. Tommelfingerreglen er, at mørke gulve fungerer bedst i store, lyse rum.

Opret Profil

purchase.course_name_message

Opret Profil
Bestilling
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage