Planker i særklasse

Slotsplank består af tykke, brede, massive træplanker. Da kvaliteten af gulvplankerne er høj, er de lettere at lægge end mange andre gulvtyper. Se, hvordan du får et flot resultat.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
700 kr./m2

Intro

Skal du have et nyt trægulv af høj kvalitet, så er slotsplanker et rigtig godt bud. Plankerne er fremstillet af træ i en udsøgt kvalitet, grundigt tørret og forarbejdet meget præcist, så de er helt lige. Derfor er det en fornøjelse at lægge plankerne.

Nogle vil nok være nervøse ved at vælge slotsplanker, da de er relativt dyre, for tænk, hvis man kommer til at ødelægge dem. Hold dig ikke tilbage, hvis du virkelig ønsker dig et flot gulv. Har du bare lidt erfaring, kan du sagtens lægge et gulv af slotsplanker.

Når undergulvet er på plads, starter du med at gøre den første planke fast. De resterende planker (minus et par stykker) lægges ud og trykkes sammen efterhånden. Inden du gør plankerne fast, presser du dem alle sammen på en gang. Hvert bræt gøres fast med to skruer ned i strøerne. Forinden borer du for – helst med et kombibor, der samtidig laver hul til en træprop. Træpropperne købes færdige i samme træsort som gulvet og limes og bankes fast i hullet.

Propperne skal tørre en dags tid. Dagen efter kan du så skære dem af næsten i niveau med gulvet. Med en lille båndsliber kan du forsigtigt slibe dem helt ned i niveau med gulvet. Dernæst skal hele gulvet slibes over. De fleste gulvproducenter anbefaler, at det er en professionel gulvsliber, der udfører arbejdet. Til slut skal gulvet have den endelige overfladebehandling.

Vejledning

01
Undergulvet 2 Trin

Når du skal lægge et nyt gulv, kræver det selvfølgelig, at undergulvet er stabilt, for at du får et godt resultat. Sørg for en solid opklodsning af undergulvet, så gulvet ikke kommer til at knirke.

Gulvet her skal have gulvvarme. Derfor skal der trækkes pexrør og lægges varmefordelingsplader, som skal hvile på brædder, der placeres på tværgående lægter mellem gulvets strøer. Afstanden mellem strøerne tilpasses, så det passer med varmefordelingspladerne.

Mellem strøerne lægges isoleringsmateriale. Her kan det lægges direkte på betongulvet, da det er i stueetagen på et hus og ikke i en kælder. Så skal der også lægges en dampspærre.

1

Gulvkonstruktionen skal være i orden. Her er den bygget op med strøer på opklodsning. Der er isoleret, monteret pexrør og lagt brædder på tværstrøer, så varmefordelingspladerne holdes på plads.

2

Marker midten af strøerne på væggen, inden du dækker undergulvet til, så du kan finde strøerne, når du skal skrue plankerne fast. Husk også, hvor pexrørene er, så du ikke skruer i dem.

02
Plankerne 8 Trin

1

Rul gulvpap ud på undergulvet, inden du lægger plankerne. Det skal hindre knirkelyde mellem planker og varmefordelingsplader. Undgå at lægge pappet med overlæg.

2

Første planke lægges med en afstand på 10 mm til væggen. Afstanden sikres med afstandsbrikker. Skru planken fast til strøerne. Lad skruerne rage 5 mm op, så du kan spænde en snor ud.

3

De næste planker skæres til, så der er 10 mm’s afstand til væggene. Skub plankerne sammen, og placer afstandsbrikker for enderne. Plankerne lægges med feren ud. Gør de modstand, når du skal samle dem, kan du banke dem sammen.

4

Stop, når du mangler en halv meter i rummet, og pres plankerne ordentligt sammen. Lav en opstilling med et bræt i begge sider af rummet, der beskytter væggen, så du kan presse plankerne sammen uden at lave mærker.

5

Sæt en kridtsnor på skruen i det første bræt i den anden ende. Stram så snoren ud, og hold den ud for strøen. Lav en kridtstreg, så du ved, hvor skruerne skal placeres.

6

Lav en lille målepind til skruerne. Sæt en streg midt på en 5 cm lang brik. Læg den på kridtstregen med stregen ud for samlingen. Slå en streg ved begge ender. Stregerne markerer den nøjagtige placering af skruerne.

7

Bor for til skruerne. Bor først for med et tyndere bor i mærket. Lav derefter en dybdeklods af et stykke planke, som du borer igennem med et kombibor og laver et hul til træproppen.

8

Pres de sidste planker godt sammen. Når du har skruet plankerne fast, kan du montere de sidste par op mod væggen. Pres dem godt sammen med trækiler mod væggen, inden du fastgør.

03
Propperne 3 Trin

Så er gulvet færdigt. Træets årer træder tydeligt frem i de brede planker, der her er behandlet med lud og derefter hvidpigmenteret sæbe.

1

Sæt propperne i med lim. Fordel propperne til hullerne, så de passer med årer og farver. Fordel limen rundt i hullet med en lille stiv pensel. Tryk proppen 1 mm ned i hullet, smør lim på siden, og bank den i. Lad limen tørre til næste dag.

2

Skær propperne til tæt på plankerne, når limen er tør. Det er mest ideelt at bruge en multicutter forsynet med en fintandet klinge. Du kan også gøre det “manuelt” med en forkrøbbet finersav på en 1 mm tyk plade.

3

Slib propperne ned i niveau med gulvet. Det letter selve gulvafslibningen, hvis du på forhånd sliber propperne ned. Anvend en lille båndsliber.

Materialer

• Slotsplanker (her 35 x 300 mm douglas fra Dinesen gulve)
• Træpropper
• Afstandsklodser
• Gulvpap
• 5 x 80 mm skruer
• Hvid snedkerlim (type ude, da den er vandfast)
• Overfladebehandling

Specialværktøj

• Multicutter
• Båndsliber

Tidsforbrug

1-2 dage i et rum på 10 m²

Pris

500-700 kroner pr. m²

Sværhedsgrad

Selve gulvet er let at lægge, fordi kvaliteten af plankerne er god. Men du skal sørge for, at undergulvet er i orden for at få et godt resultat.

Tegning

Undergulvet

Strøerne er placeret med 60 cm’s afstand. Samme afstand er der også mellem de tværgående lægter, der er placeret lidt under strøernes overkant, så brædderne til varmefordelingspladerne kommer til at ligge i niveau med strøerne. Strøerne klodses op og fastgøres, så undergulvet er stabilt. Der lægges isolering mellem strøerne og til sidst et lag gulvpap under plankerne.

Undergulvet

Sådan lægger du det sidste bræt

Når du skal lægge det sidste bræt, kan du bruge denne metode til at måle op til den sidste stump ved væggen: Læg et bræt (A) oven på det sidste hele bræt (B). Før en stump bræt (D) langs væggen, mens du streger op med en blyant hele vejen ned ad brættet. Skær stykket (C) af, og monter det ud mod væggen. Husk, at der skal være 1 cm’s afstand til væggen rundt om hele gulvet. Det sikrer du med afstandsklodser.

Sådan lægger du det sidste bræt

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...