Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Red gulvet - udskift en enkelt stav

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Et brændemærke i parketgulvet behøver ikke være en katastrofe. Hvis mærket ikke kan slibes væk, kan du nemlig nøjes med at udskifte en enkelt stav. Og kan du endda finde et sted at “låne” staven, kan reparationen gøres helt usynlig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 timer
Pris
10 kroner
Et brændemærke i parketgulvet behøver ikke være en katastrofe. Hvis mærket ikke kan slibes væk, kan du nemlig nøjes med at udskifte en enkelt stav. Og kan du endda nde et sted at “la?ne” staven, kan reparationen gøres helt usynlig.

Intro

Da det står klart, at det ikke er muligt at slibe brændemærket væk fra træet, vælger vi at udskifte parketstaven. Til den opgave er multicutteren helt uundværlig, og vi sætter en fintandet klinge på, så vi kan lave skæringen med den størst mulige præcision.

Det er nemlig meget vigtigt, at vi ikke kommer til at beskadige de omkringliggende parketstave – hverken ved udskæringen eller når staven til sidst skal tages op med stemmejernet.

Vejledning

Staven fjernes

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

1

Udstyret med et stemmejern tjekker vi i første omgang, om staven er til at redde. Er misfarvningen ikke dybere end et par mm, kan du nemlig være så heldig, at brændemærket kan slibes væk. Den går ikke her - så vi skifter staven helt ud.

2

Med en multicutter skærer vi nu hele vejen rundt i staven, ca. 1 mm inden for kanten til de tilstødende stave. Du kan mærke, når du skærer gennem feren. Og når du er nået derned, er du dybt nok.

3

Ligger staven stadig fast efter udskæringen, er det smart at lave et hul i enderne af staven med en hulsav. Ligger staven derimod løst, kan du skrue en skrue i den og trække den op.

4

Stik et sløvt stemmejern i hullet med den flade side opad, og bank det ind under parketstaven med en hammer. Hullet er holdt 1 cm fra enden af staven, så stemmejernet ikke skader den tilstødende parketstav, når det stødes/trækkes opad.

5

Med et skarpt stemmejern skæres kanten af hullet rent for rester af stav og lak. Hvis parketstaven har været limet til undergulvet, skal også limresterne fjernes meget grundigt med stemmejernet.

Ny stav sættes i

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når den brændemærkede stav er fjernet, drejer det sig om at finde et sted, hvor vi kan “låne” en parketstav, uden at det ses. I vores tilfælde kan den løse kobberplade foran brændeovnen løftes af, så det var et oplagt valg. Vi vælger en parketstav, der passer i farven til reparationsstedet, og skærer den fri med multicutteren.

Når vi skærer omkring staven, sørger vi for at holde en afstand på 1 mm til kanten af staven, så den ikke beskadiges. Med et lille snit i den tilstødende stav gør vi plads til, at vi kan få et stemmejern ned og brække staven op. Og efter lidt tilretning kan staven limes på plads.

1

Vi går nu videre med at få den nye parketstav uskadt op. Du kan bore et hul i den tilstødende parketstav. Eller som her skære et 45 graders snit i den tilstødende parketstav.

2

Fjern træet i den tilstødende stav, og bank et sløvt stemmejern ind under parketstaven. Husk at vende den flade side opad. Bræk parketstaven forsigtigt op, og prøv, om den passer på den nye plads.

3

Med et skarpt stemmejern kan du forsigtigt skrælle spåner af kanten på parketstaven, hvis den går for stramt. Hvis parketstaven er tykkere, end hullet er dybt, må du skrælle af undersiden. Hellere 1 mm for tynd, så der er plads til limen.

4

Kom nu hvid snedkerlim (PVA-lim) i hullet. Fordel det jævnt på kanter og i bunden af hullet med en lille pensel. Spar endelig ikke på limen.

5

Læg den “kasserede” parketstav på tværs af den nye. Flyt den frem og tilbage, mens du forsigtigt banker på den med en hammer. Fortsæt, indtil den nye stav er i niveau med de andre stave.

6

Når limen tørrer, kan der opstå sprækker i samlingerne. Drys derfor noget af det fine savsmuld fra savningen ud over limen. Bland det op med limen, og det vil fylde sprækkerne. Overskydende lim skal straks tørres af.

Materialer

• En parketstav, som kan undværes et sted
• Snedkerlim (PVA-lim)

Specialværktøj

• Multicutter
• Hulsav

Tidsforbrug

2-3 timer

Pris

Ca. 10 kr. for lim

Sværhedsgrad

Det kræver lidt præcision at skære parketstavene fri. Resten af arbejdet er ligetil.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

TIPS: Fordel limen med en pensel

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Reparation: Red gulvet - udskift en enkelt stav
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage