Sådan fjerner du ridser og revner i trægulvet

Se hvordan du fikser trægulvet, uanset om det gælder store skader, ridser eller slagmærker.

Man behøver ikke leve med en ridse eller et hak i trægulvet. Det kan nemt repareres.

Man behøver ikke leve med en ridse eller et hak i trægulvet. Det kan nemt repareres.

Intro

Daglig brug kan ikke undgå at sætte sine spor på et trægulv, men nogle gange kan en ridse eller et hak springe så meget i øjnene, at det må væk i en fart. Heldigvis findes der reparationsmasser, der på ingen tid kan fjerne sporene og få gulvet til at fremstå, som det var.

TIPS: Kemisk træ

Kemisk træ er genialt: Det er nemt at blande op, hærder hurtigt og ender med at være til at bearbejde nøjagtig som almindeligt træ.

Det er dog vigtigt ikke at blande mere op, end man kan nå at bruge på 10 minutter, for når massen begynder at blive grynet, er den færdig og må kasseres.

Kemisk træ er et kunststofprodukt, så når man sliber eller saver i det, er det en rigtig god idé at have åndedrætsværn og beskyttelsesbriller på. Afrensning med cellulosefortynder skal ske, før massen hærder.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du reparationsmasse til træ

Vejledning

Større skader

Større skader på trægulvet: En større skade kan repareres med kemisk træ, men da det er lysegult, kræver det, at gulvet efterfølgende males. 1

En større skade kan repareres med kemisk træ, men da det er lysegult, kræver det, at gulvet efterfølgende males. Ellers bør man save skaden ren og indsætte et stykke træ, som ligner.

Større skader på trægulvet: Start med at rense hullet med et stemmejern. 2

Start med at rense hullet med et stemmejern. Der må ikke være løse splinter eller rester af råddent træ tilbage. Støvsug hullet omhyggeligt bagefter, så det er helt rent.

Større skader på trægulvet: Kemisk træ skal blandes med en hærder for at blive hårdt. 3

Kemisk træ skal blandes med en hærder for at blive hårdt. Pres kemisk træ og hærder ud af tuberne i to lige lange striber, og bland det med en plastikspartel. Gør det på en plade, der kan smides væk.

Større skader på trægulvet: Fyld hullet med kemisk træ vha. en plastspartel, og pres det godt ned i hullet. 4

Fyld hullet med kemisk træ vha. en plastspartel, og pres det godt ned i hullet. Der er ikke så lang tid at arbejde i. Efter maks. 10 minutter begynder massen at hærde og er ikke til at arbejde med.

Større skader på trægulvet: Når skaden er spartlet ud, og massen er hærdet (10-15 minutter), kan den slibes som almindeligt træ. 5

Når skaden er spartlet ud, og massen er hærdet (10-15 minutter), kan den slibes som almindeligt træ. Støvsug til sidst. Er der stadig steder, som mangler, spartler man bare ovenpå.

Dybe ridser

Dybe ridser i trægulvet: Dybe ridser kan fyldes med voks fx fra Wood Repair, der fås i mange forskellige farver. 1

Dybe ridser kan fyldes med voks fx fra Wood Repair, der fås i mange forskellige farver. Rens ridsen, og sørg for, den er tør inden påføring.

Dybe ridser i trægulvet: Kør voksstiften i zigzag hen over ridsen, til den er fyldt op med voks. 2

Kør voksstiften i zigzag hen over ridsen, til den er fyldt op med voks. Nogle typer voks skal varmes op over en flamme, så voksen kan dryppes i.

Dybe ridser i trægulvet: Når voksen har sat sig, skrabes overskydende materiale forsigtigt af, fx med et barberblad. Til sidst tørres efter med en hårdt opvredet klud. 3

Når voksen har sat sig, skrabes overskydende materiale forsigtigt af, fx med et barberblad. Til sidst tørres efter med en hårdt opvredet klud.

Overfladiske ridser

Overfladiske ridser i trægulvet: Til småridser kan man købe korrektionspenne, fx Excellent Correction, der fås i sæt af tre eller seks penne i forskellige farver. 1

Til småridser kan man købe korrektionspenne, fx Excellent Correction, der fås i sæt af tre eller seks penne i forskellige farver.

Overfladiske ridser i trægulvet:Kør pennen frem og tilbage i ridsen, til skaden er fuldstændig dækket. 2

Kør pennen frem og tilbage i ridsen, til skaden er fuldstændig dækket. Skift mellem farverne, hvis alle brædderne ikke har helt den samme nuance.

Gnid reparationen og gulvet omkring med en tør, blød klud, og følg op med en gang olie eller lak, så efterfølgende rengøring ikke fjerner farven. 3

Gnid reparationen og gulvet omkring med en tør, blød klud, og følg op med en gang olie eller lak, så efterfølgende rengøring ikke fjerner farven.

Smart metode: Slagmærker stryges væk

Slagmærker stryges væk: Lidt vand på fordybningen gnides godt ind med en klud. 1

En fordybning i trægulvet kan som regel reddes, hvis ikke træets fibre er blevet knækket helt over.

Lidt vand på fordybningen gnides godt ind med en klud.

Slagmærker stryges væk: Herefter lægges kluden på skaden og stryges med et varmt strygejern. Det får træet til at rette sig igen, og skaden ender med at være usynlig efter et par behandlinger. 2

Herefter lægges kluden på skaden og stryges med et varmt strygejern. Det får træet til at rette sig igen, og skaden ender med at være usynlig efter et par behandlinger.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...